A nyár legszínesebb 10 napja

28. Művészetek Völgye // Július 20-29.

FIGYELD A ZENESZÖVEG.HU FACEBOOK OLDALÁT, MERT 5 NAPOS BÉRLETET SORSOLUNK AZ ESEMÉNYRE!

 

 

 

KÖVESS INSTÁN IS, MERT OTT IS JÁTSZUNK MAJD!



Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend épületei minden nyáron tíz napra átalakulnak és az udvarok, templomok, közösségi terek megtelnek koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal. Idén több mint 1500 program várja a látogatókat 28 program helyszínen és 40 kisebb helyszínen július 20. és 29. között a 28. Művészetek Völgye alkalmából. A hazai kedvencek mellett olyan nemzetközi előadók is fellépnek majd, mint az Asian Dub Foundation, a DePhazz, a Triggerfinger vagy Rebecca Ferguson.

 

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja tíz napon át várja a látogatókat, korosztálytól, érdeklődési körtől függetlenül mindenki számára kínál olyan kulturális programot, amiben érdemes elmerülni. A Művészetek Völgye Fesztivál az Európai Unió által meghirdetett 2018-as Kulturális Örökség Európai Évének kiemelt eseménye.

 

Egy kis ízelítő a programból:

 

Vigántpetenden a Cirque du Tókert helyszínen az újcirkusz és a tánc kapja a főszerepet, fellép a nemzetközi hírnevű Recirquel Újcirkusz Társulat, a Firebirds, valamint Duda Éva és Frenák Pál társulata is. A Cirque du Tókert sátra mellett napközben szabadtéri színpadon a Művészeti Középiskolák Összművészeti találkozójának programcsomagja és az NKA Imre Zoltán Programjának táncprodukciói varázsolják el a közönséget. Az itt szervezett akrobatikus workshopokon bárki belekóstolhat az újcirkusz világába. A Tókertben újdonságként megnyílik a Cinema Hungary Völgymozi is, ahol régi klasszikusokat és most futó mozifilmeket vetítenek majd a csillagos ég alatt. Vigántpetend lesz a Művészetek Völgye hivatalos kapuja, a szervezők arra kérik a látogatókat, hogy a zavartalan fesztiválozás érdekében itt tegyék le az autóikat, ingyenes parkolót és a többi helyszínhez sűrű Csigabusz összeköttetést biztosítanak.

 

A fesztivál könnyűzenei nagyszínpadán, a Panoráma Színpadon olyan nemzetközi előadók állnak majd, mint az Asian Dub Foundation, a DePhazz, a Triggerfinger vagy Rebecca Ferguson. Itt mutatkozik be az iamyank Live Ensemble és fellépnek a legnépszerűbb hazai sztárok, az Anna and the Barbies, a 30Y, a Quimby, a Hiperkarma, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Péterfy Bori & Love Band, Szabó Balázs Bandája, a Jónás Vera Experiment, a Csík Zenekar, a Margaret Island, a Bohemian Betyars, a Vad Fruttik, lesz Hobo Kopaszkutya koncert és Random Trip is.

 

Rocklegendák és fiatal tehetségek érkeznek a Kőbánya esszenciáját a fővárosból Balaton-felvidékre csempésző Kőbánya Udvarba, mely a Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Zenei Stúdió összefogásával valósulhat meg immár másodszor. Koncertet ad az Ivan and the Parazol, a Kéknyúl, a Bagossy Blues Brothers, a Mary Popkids, Csemer Boggie, a Carbonfools, a Póka-Tátrai Regeneráció.

 

Az feltörekvő és alternatív zenekarok egymás melletti helyszíne a Hangfoglaló Udvar és az idén először bemutatkozó klinikA Udvar. Az NKA Hangfoglaló Programjának idei zenekarai mellett Taliándörögdön játszik a Ricsárdgír, a Csaknekedkislány, a Mongooz and the Magnet, a Fran Palermo, a Szabó Benedek és a Galaxisok, az Elefánt, a Konyha, a Colorstar, a Blahalouisiana, az Anima Sound System Dj Set, az Analog Balaton, az Anton Vezuv, a Musica Moralia, Müller Péter Sziámi és a tíz éves Budapest Show Kórus.

 

A Fonó Budai Zeneház Udvar nép- és világzenei fellépői többek között a régóta várt Besh o Drom, a Gypo Cirkusz, a Panivalkova, a Cimbaliband, Palya Bea, a Véletlen trió (Lovasi András, Heidl György, Gábor Andor), a Parno Graszt, a Kerekes Band, a Barabás Lőrinc Quartet és a PASO is, akik 15 éves jubileumukat ünneplik majd a Völgyben. A Bethlen Téri Színház Párbeszéd koncertsorozata is itt valósul meg az NKA Halmos Béla program segítségével.

 

A jazz rajongókat várja a Harcsa Veronika Udvar, ahova Veronika a magyar jazz legjelesebb képsivelőit hívta meg és olyan izgalmas nemzetközi előadókat, mint például a mauritiusi születésű, párizsban élő zongorista, Jerry Leonide. Bemutatkozik Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új kvartettje, idei újdonság az Éjféli ütemnek nevezett koncertsáv, amit a hazai és környékbeli országok izgalmas elektronikát használó produkciói töltenek meg kreatív hangokkal, ritmusokkal. Bemutatkozik a francia Murmures, először a Völgyben a Djabe, magával ragad a Modern Art Orchestra. A jazz iránt érdeklődők egy új helyszínt is felfedezhetnek, 2018-ban a kultikus nagykovácsi jazzkocsma, a Muflon Itató Kapolcsra költözik.

 

Hobora idén is számíthatnak rajongói. Taliándörögdi helyszínén előadóestekkel, beszélgetésekkel készül és az ősszel megjelenő lemezének egy-két dalát is bemutatja a közönségnek.

 

Legjobb darabjait hozza el a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Nemzeti Szín-Téren a Nemzeti Színház, a Kaposvári Színház, a Kárpátaljai Magyar Színház, a Színház Színpadon a Katona József Színház, a Manna Produkció, a Veszprémi Petőfi Színház, a Nézőművészeti Kft és sok más társulat előadásait mutatják be. A Momentán Társulat improvizációs színházzal szórakoztat, a Karaván Művészeti Alapítvány tehetségei a Mókuskertben alkotnak majd.

 

Az irodalom szerelmesei is dúskálhatnak a programokban. A Kaláka Együttes és Lackfi János versműhelyeket, zenés versimprókat, verses zenéléseket szerveznek a közönségnek a barátaik segítségével. A Kaláka Versudvarba látogat Both Miklós, Galkó Balázs, Bereményi Géza, Varró Dániel, Tompos Kátya, Novák Péter, Háy János, Beck Zoli, Szabó T. Anna, Dragomán György és még sokan mások. LiteraTúra címmel új előadást hirdet a Nyáry Krisztiánnal összefogott Momentán Társulat, a nézők részesei lehetnek a magyar irodalomtörténet nagy pillanatainak, bepillantást nyerhetnek híres magyar írók, költők gondolataiba, életébe. A Magyar Írószövetség izgalmas beszélgetéseket szervez, Kemény Zsófi novellája a tűzoltószertárban debütál és a POKET zsebkönyvek vándorautomatája is a Völgyben állomásozik.

 

A kapolcsi kastélyban a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából válogatott nagyfilmek, filmritkaságok kerülnek a vetítővászonra, a gyerekeket mozgóképkészítéssel, interaktív foglalkozásokkal várják. Az animációs filmek kedvelői premier előtt nézhetik meg a Ruben Brandt, a gyűjtő animációs akcióthrillert, illetve a Best of Anilogue válogatásban is elmerülhetnek.

 

Kapolcs és Vigántpetend templomai megtelnek komolyzenével, minden nap egy újabb zeneszerzőt ismerhet meg a közönség úgy, ahogy a könyvekből sosem, nevetős-tanulságos sztorikkal, sok-sok zenével. Vigántpetenden a legjobb hazai és külföldi előadók mutatják meg a tudásukat - a szólózongorától a kamarazenekarig, Kapolcson játszik a Concerto Budapest, a Budapesti Vonósok, Kelemen Barnabás és a Bakáts kórus. Taliándörögdön, a Nemzeti Szín-Téren az Óbuda Danubia Zenekar és Janklovics Péter megmutatják mi az a szimfonikus zenei stand-up,  a Liszt Ferenc Kamarazenekar pedig a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága előtt tiszteleg Szirtes Edina Mókussal.

 

A néphagyományok tiszteletére, a népzene és a néptánc szeretetére épül a Hagyományok Háza Folk Udvara és a Muharay Udvar programja is. Az udvargazdák, a fellépők közelebb hoznak a hagyományainkhoz és megmutatják milyen önfeledten lehet népzenére bulizni. A Folk Udvar idén az együttélés témakörét járja körbe, a hagyományos népi mesterségek, a tánc, a zene, a népmesék világát felfedezve vizsgálják hogyan adják a magyarok, románok, szlovákok, németek, zsidók, cigányok, szerbek és más népcsoportok a Kárpát-medence gyönyörű sokszínűségét. A Muharay Udvarban ünnepel a hatvan éves Szvorák Katalin, akinek dupla lemeze is a Völgyben kerül bemutatásra. Fellép egy hong kongi együttes, mely a magyar népzenei hagyományok ápolását tűzte zászlajára. A Hungarian FolkEmbassy Arany János, a nép ajkán tovább élő verseit idézi Sebestyén Márta és a Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével. Arany János tiszteletére a Kaláka is koncertet ad. A MókusKertben a FolkKaraoke műfajjal is megismerkedhetnek a Völgylakók.

 

Gyerekprogramokkal szinte minden udvar készül, a Diabelli Udvar pedig kifejezetten csak  a gyerekekre koncentrál. Koncertek, kézműves foglalkozások, játékok, játékos tanulás várja a legkisebbeket, a fesztivál hat éves korig ingyenes. A szülőket a műsorfüzetben idén is külön Gyermekvölgy programbontás segíti az eligazodásban.

 

A sportolni vágyók minden nap jógával töltődhetnek több helyszínen, a KlinikA Udvarban a napközbeni beszélgetések után az éjszakai jógát is ki lehet próbálni. Aki összemérné erejét a többiekkel, nevezhet a focikupára vagy a Művészetek Völgye félmaratonra. A mozgás, a tánc örömét és önismereti programokat hirdetnek a taliándörögdi LEMangURIA udvarban, mely a testünk elfogadására építi programjait, Vigántpetenden pedig hajnalig tart majd az önismereti diszkó.

 

Képviselteti magát a fesztiválon a WWF, a Jane Goodall Intézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bakony-Balaton Geopark, sok érdekes előadással, interaktív programmal, kirándulási lehetőséggel figyelmeztetnek a természetvédelemre. A Kapolcsi Úti Lapok körútjaival megismerhetjük Kapolcs történelmét, a legújabb társasjátékokat a Társasjátékvölgy és Mesence udvar helyszínein lehet kipróbálni.

 

A Művészetek Völgye kutyabarát fesztivál, az idei évben a négylábúak saját udvart is indítottak, ahol kutyákhoz kapcsolódó előadásokkal, szakértői tippekkel és programokkal várják az ebeket és gazdáikat. 

A kutyás programoknak is otthont adó Artjáró délutánonként TEDx beszélgetések helyszíne is lesz, ahol a tudományos kérdések mellett a 21. századi férfi és női szerepek is előtérbe kerülnek. Ezt a témát a Kaláka Versudvarban ismert házas-, szülő-, gyerek-, testvér-, alkotópárokkal is feszegetik a Képmás beszélgetéssorozatban. A Harcsa Veronika Udvarban izgalmas worksopok váltják egymást, a Highlights of Hungary beszélgetéssorozata pedig az év leginspirálóbb történeteiből merít.

 

A megújuló Néprajzi Múzeum interaktív közösségi teret épít az Etno Ligetben, a Tarisznya Evangélikus Udvarban és a Református udvarban találkozik a művészet és a vallás, testet és lelket is feltöltő családi programokkal készülnek.

 

A kis utcákat kézműves vásár tölti meg, az Éltető Völgyben kizárólag a helyi termelők termékei kaphatók. A helyi ízeket és vendégszeretetet idén még több Kék Abroszos vendégasztalnál élvezhetik a Völgylakók, a környék boraival a MOL Nagyon Balaton Borudvarban ismerkedhetnek.

 

Mindhárom település különleges kiállításoknak ad otthont, nem hiányozhat a Művészetek Völgye programjából az 51-es körzet és a Hello Wood falu sem.

 

Megújult a fesztivál applikációja, már azt is követhetjük, éppen hol jár a települések között (idén sűrűbben) közlekedő Csigabusz. A mobilitást az InnoBringa pontokon bérelhető biciklikkel és mozgássérültek számára igénybe vehető mopedekkel is szeretnék segíteni a szervezők.

 

A 28. Művészetek Völgye támogatói a Magyar Turisztikai Ügynökség az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kőbánya Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány, az MVM, a Telekom, a Hedon és a Volkswagen. 

 

Részletes programkínálat itt.


Völgyhimnusz dalszöveg ide kattintva!



További hírek

További hírek
© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább