Támogatás az Artisjustól

Mintegy négyszáz dalszerző kap gyorssegélyt



Március végén könnyűzenei szerzők számára hozott létre 62 millió forintos támogatási keretet az Artisjus, hogy pályázat útján nyújthasson rendkívüli segítséget minden olyan dalszerzőnek, szövegírónak, akik lemondott fellépéseik és egyéb munkáik miatt jelentős bevételkiesést szenvednek el.


A felhívásra 680 pályázat érkezett az Artisjus Zenei Alapítványához. A döntés értelmében 389 szerző részesül rendkívüli támogatásban, ők egyszerre több feltételnek is megfeleltek: koncerteztek volna a kritikus időszakban, de a lemondott fellépéseik vagy más elmaradó munkáik miatt bevételtől esnek el– és mindezt hitelt érdemlően bizonyították is a pályázatukban. Emellett szociális helyzetükből adódóan rászorulnak a támogatásra, és nem adtak be pályázatot az Előadóművészi Jogvédő Irodához rendkívüli segélyre.

Az EJI-vel összehangolt pályáztatás célja az volt, hogy az erőforrások szűkössége ellenére a rászoruló zenészek minél szélesebb köre segítséghez juthasson. További szempont volt az elbírálás során, hogy a pályázó aktívan foglalkoztatott dalszerző legyen – szerzeményeik nyilvános elhangzásai teremtik meg ugyanis azt a jogdíjalapot, amelyből most el tudott különíteni forrást az Artisjus a soron kívüli segélyezésre.


Az Artisjus Zenei Alapítvány tizennégy fős szociális bizottságának javaslata alapján az alapítvány kuratóriuma hozta meg a végső döntést. A rendkívüli helyzetre tekintettel a pályázatokat gyorsított eljárásban bírálták el, ez azonban fokozott körültekintéssel járt együtt: mindegyik bizottsági tag egyénileg is megvizsgálta az összes pályázatot, emellett több fordulóban közösen is megvitatták a beküldött dokumentumokat


Az Artisjus Zenei Alapítvány egységesen bruttó 160 ezer forintot folyósít a pályázat nyerteseinek.A rászoruló szerzők 2020 második felében jelentkezhetnek újra támogatásért az Artisjusnál – ekkor már nem rendkívüli segélyre, hanem a minden évben meghirdetett szociális támogatásra pályázhatnak majd.


További info a témában az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület honlapján található.

További hírek

További hírek
© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább