Ozzy Osbourne

Zenei irányzat: Heavy Metál
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 13283 alkalommal

Bemutatás:

Biográfia:

John Michael Osbourne az angliai Astonban született, 1948. december 3-án.Az „Ozzy” becenevet először az általános iskolában használta.1967-ben, Geezer Butler megalapította a Rare Breed nevű zenekart Osbourne-nal.

Az együttes két koncert után felbomlott. Ezután beléptek egy Polka Tulk Blues nevű együttesbe, Tony Iommival és Bill Warddal együtt. A zenekart átnevezték Earth-re, azonban volt már egy másik ilyen nevű zenekar Angliában, ezért nevet kellett, hogy változtassanak. Végül egy Boris Karloff-film után Black Sabbath lett az együttes neve.

Egy idő után észrevették, hogy a nézők is szeretik a keményebb zenét, ezért ezután direkt írtak sötét és komor zenét.

A Mario Bava által rendezett film olyan hatással volt rájuk, hogy Butler írt egy hasonlóan okkult témájú dalt, amelynek a Black Sabbath címet adta. Később a Sabbath újraegyesülési koncertjén azt mondták, hogy Geezer egyik éjszaka egy sötét dolgot látott az ágya végében, másnap pedig észrevette, hogy az egyik okkult könyv, amit Osbourne-tól kapott, eltűnt. Állítólag ez ihlette a dalt

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokbeli kiadójuktól, a Warner Bros. Records-tól csak kisebb támogatást kaptak, a Black Sabbath gyors és tartós sikert aratott. Tony Iommi riffjei, Geezer Butler dalszövegei, Bill Ward sötét tempójú ütései, és Osbourne hátborzongató éneke köré épített korai lemezek, mint a Black Sabbath és a Paranoid nagy sikereket arattak.

Osbourne szerint akkoriban nem volt túl népszerű a zenekar a nők körében, ami miatt sokat panaszkodtak az együttesen belül.
Hat hónappal a Paranoid után kiadták a Master of Reality című albumukat. Az album bekerült a Top 10-be az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is, valamint aranylemez lett két hónap alatt.

Az 1980-as években platinalemez státuszt ért el és dupla platina lett a 21. század elején.[ A kritikák kedvezőtlenek voltak. Lester Bangs a Rolling Stone kritikusa naiv, egyszerű, és ismétlődő szavakkal hordta le az albumot.
Ugyanakkor a magazin 2003-ban összeállított Minden idők 500 legjobb albumának listáján a 298. helyezést érte el.

A Vol. 4 1972 szeptemberében jelent meg. A kritikák ismét kedvezőtlenek voltak, azonban egy hónap után aranylemez lett. Ez az album is milliós példányszámban kelt el az Egyesült Államokban, csakúgy, mint az előző négy.

1973 novemberében jelent meg a kritikailag elismert Sabbath Bloody Sabbath. Ez volt az első alkalom, hogy a zenekar mainstream elismeréseket szerzett. Gordon Fletcher, a Rolling Stone kritikusa „izgalmasnak” nevezte az albumot, és szerinte „ez nem kevesebb, mint egy teljes siker”. Eduardo Rivadavia, az Allmusic kritikusa úgy írta le az albumot, mint „egy mestermű, ami nem hiányozhat egyetlen heavy metal gyűjteményből sem”, ugyanakkor megjegyezte, hogy „a zenekar új értelmet adott a kifinomultságnak és a érettségnek”. Az album - csak úgy, mint minden elődje - platinalemez lett az Egyesült Államokban.

A Sabotage címre keresztelt lemez 1975. július 28-án jelent meg. Az albumot, mint ahogy az előzőnél is, nem csak a rajongók nagy része fogadta pozitívan, hanem a kritikák is. Megjelenése után a Rolling Stone szerint ez az album nem csak az 1970-es Paranoid óta a legjobb lemeze a Sabbathnak, de valószínűleg fennállásuk óta a legjobb hanganyaguk. Ugyanakkor az Allmusic megjegyezte, hogy az a mágikus kémia, mely a Paranoidot, vagy a Vol. 4-et jellemezte, eltűnőben van. Hetedik nagylemezüknek a Technical Ecstasy címet adták és 1976. szeptember 25-én jelent meg. Az Allmusic a lehetséges 5 csillagból csak kettőt adott rá, és megállapította, hogy egy kibogozhatatlan, gyenge lemez született.
1980-as évek, Ozzy szólókarrierje
Menedzsere és egyben felesége, Sharon irányításával Osbourne megalapította saját zenekarát, a Blizzard of Ozz-t, Randy Rhoads gitáros, Bob Daisley basszusgitáros és Lee Kerslake dobos társaságában. Debütáló lemezük címe ugyancsak Blizzard of Ozz, és ez 1980-ban jelent meg, rajta olyan slágerekkel, mint a „Crazy Train” és a „Mr. Crowley”.

1981-ben jelent meg második albuma Diary of a Madman címen, ezen az albumon szerepelt a drogozás gyönyöreit méltató Flying High Again. Ozzy nemcsak az utóbbi szerzemény, hanem a koncerteken tanúsított magatartásával is kivívta a közvélemény rosszallását: egy elhíresült fellépés alkalmával leharapta egy denevér fejét, ezért kórházba kellett szállítani, hogy megkapja a veszettség elleni oltást. Ekkoriban terjedt el róla és általában a heavy metal műfajról a sátánizmus rémképe.

1982-ben Randy Rhoads gitáros repülőgép-balesetet szenvedett, és Ozzy mély depresszióba zuhant barátja halála miatt. A „Speak Of The Devil” című koncertlemezen a tervezettől eltérően inkább Black Sabbath dalok szerepeltek, Brad Gillis gitáros közreműködésével. A korong után Osbourne szakított addigi kiadójával, és az Epic Records-nál kapott szerződést, annak ellenére, hogy a tárgyaláson illuminált állapotban jelent meg, és ezúttal egy galamb fejét harapta le.

1984-ben már egy új gitáros, Jake E. Lee közreműködésével jelent meg a Bark at the Moon című stúdiólemez, ami gyengébbre sikeredett az első két albumnál, mégis sikeres lett. Ebben az időszakban Osbourne és bandája a Mötley Crüe-vel turnézott együtt. Az 1986-os „Ultimate Sin” a kritikusoktól negatív visszajelzéseket kapott, a „Shot In The Dark” című dal a szakértők szerint Ozzy addigi legrosszabb munkája volt.

Osbourne 1986-ban újabb botrányba keveredett: azzal vádolták, hogy a Suicide Solution című dalban öngyilkosságra buzdítja a fiatalokat. Bár a pert megúszta, megítélése egyre rosszabb lett. A róla kialakult képen javított az 1987-ben megjelent Tribute című koncertalbum, amivel egykori barátja emléke előtt tisztelgett.

1988-ban megtalálta Rhoads ezidáig legstabilabbnak tűnő utódját Zakk Wylde gitáros személyében.

1989-ben Gary Moore gitáros felkérte, hogy zenéljenek együtt After The War című lemezén. Közreműködésük a lemez egyik legerősebb dalát eredményezte, melynek címe: Led Clones.
1990-es évek
Újabb tagcserék és lemezek után az 1990-es évek elején Ozzy bejelentette, hogy visszavonul, és az 1991-es No More Tears című albumot követő turnét az utolsónak hirdette meg. Szintén a visszavonulás tényét erősítette meg az 1993-ban kiadott dupla koncertlemez.

Két évvel később, 1995-ben mégis új stúdióalbummal lepte meg rajongóit, Ozzmosis címmel. Zenei berkekben ugyan vegyes fogadtatása volt, de egy évvel a megjelenése után már több, mint 3 millió példány kelt el belőle. A korong és az azt követő turné hatalmas sikere láttán Osbourne megalapította az Ozzfest koncertsorozatot, ahol a hasonszőrű metálbandákat gyűjtötte maga köré, mint a Pantera vagy Marilyn Manson.

1997-ben a turné nagy durranása a Black Sabbath összeállása volt, a csapatból egyedül Bill Ward hiányzott. Egy évvel később Ozzynak sikerült a teljes bandát összeszednie, így jelent meg a Reunion című koncertlemez. Az 1990-es évek 2. felében Ozzy reneszánszát élte: Busta Rhymes-szal közösen felvett egy dalt, a boltokban megjelent a róla mintázott akciófigura (denevérrel) és a Black Sabbath turné mellett újabb szólólemezt rögzített.
XXI. századi Ozzy
2001-ben a metálvilág lelkesen üdvözölte a hírt, hogy a Black Sabbath újra stúdióba vonult, de a kiadó addig nem engedte Ozzy-t régi csapatával dolgozni, amíg nem jelentetett meg egy újabb Ozzfest-válogatást és egy szólólemezt, Down to Earth címmel.

A 21. században a fiatalok már egy teljesen új Ozzy Osbourne-t ismertek meg az MTV zenecsatornán futó The Osbourne’s sorozatban, ahol Ozzy nem mint a sátán földi helytartója, hanem a vagány és ultraliberális családapa bőrébe bújik. Lánya, Kelly Osbourne is apja nyomdokaiba lépett, és a 2003-ban közösen elénekelt „Changes” című dal révén Ozzy 33 év után végre elérte, hogy az angol toplista első helyére kerüljön.

2005-ben Ozzy egy feldolgozáslemezzel rukkolt elő „Under Cover” címen. Volt itt szerzemény John Lennontól és a Beatlestől, a Rolling Stonestól, a King Crimsontól, a Buffalo Springfieldtől, a Creamtől, David Bowie-tól és más hírességektől. A lemezt egy önfeldolgozás zárja: a „Changes” című Black Sabbath-dal lányával, Kellyvel duettben előadott érzelmes-ábrándozós verziója (mely eredetileg a Kelly 2002-es „Shut Up” albumának 2003-as bővített – és épp „Changes” címre átkeresztelt – újrakiadásán jelent meg).

2007 májusában a Black Rain című lemezzel tért vissza Ozzy, amelyben ismét Zakk Wylde riffjei hallhatóak, bár a kritikák szerint Zakk elég sokat spórolt a gitárjátékából, ennek ellenére egy egész dögös albumot sikerült összehozniuk.

A 2010-es év nagyon aktív a heavy metal keresztapjának életében, hisz kiadta önéletrajzi könyvét Én Ozzy címmel (mely szép sikereket ért el a könyveladási listákon), Crucify The Dead címmel énekelt egy dalt Slash (az ex-GN'R gitáros) szólóalbumán, és állítólag nagyban keresik a színészeket egy készülő Ozzy mozihoz mely a rocksztár életútját elevenítené fel. 2010 júniusában megjelent Ozzy legújabb szólóalbuma Scream címmel (az album eredeti címe Soul Sucker lett volna ám Ozzy rajongói nem nagyon kedvelték a címet, ezért megváltoztatták). A szakma és a rajongótábor egyaránt meglepődött amikor bejelentették hogy Ozzy és a már 20 éve mellette gitározó Zakk Wylde "szakítottak" egymással. Az új lemezen két új tag is szerepel az ifjú görög gitárhős Gus G. (Firewind) lépett Zakk helyére és a dobokat ezúttal Tommy Clufetos (ex-Rob Zombie) püföli. A lemez elkészítésében Kevin Churko segédkezett. A dalokat Ozzy a "The Bunker" névre keresztelt otthoni stúdiójában vették fel. Az új lemezhez három videoklip készült a Let Me Hear You Scream című igazán lendületes dalhoz egy tréfás klip, és a Life Wont Wait című balladához is készül melynek különlegessége hogy Ozzy fia Jack Osbourne a rendező.

2011.01.21-én elkészült Ozzy új videoklipje a Let It Die amelyben a Scream World Tour-ról látható néhány koncert jelenet.

További jó hír hogy egy év kihagyás után úja elindult az Ozzfest. A főzenekarok: Ozzy Osbourne, a Mötley Crüe és Rob Halford

Diszkográfia:

1980-Blizzard of Oz
1981-Diary of madman
1983-Bark at the Moon
1986-The ultimate sin
1988-No rest for the wicked
1991-No more tears
1995-Ozzmosis
2001-Down to Earth
2007-Black rain
2010-Scream

Tagok:

Zakk Wylde

szóló gitár

Ozzy Osbourne dalszövegek (64 db):

A.V.H. video

Believer video

Crazy train hun video

Crucify

Demon Alcohol

Diggin' me down video

Fool Like You

Gets Me Through video

I don't know video

I Don't Wanna Stop video

I Just Want You hun video

Let it die video

Let Me Hear You Scream hun video

Life Won't Wait video

Miracle Man

Mr. Crowley video

Never

Never Know Why

S.I.N.

Secret Loser video

Shot in The Dark video

Slow Down

So Tired

Spiders video

Tattooed Dancer

Time hun video

Time After Time


Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Mezőtúri Rocker Hozzászólás ideje: 2011-04-08 18:22:34

Utolsó bejelentkezés:
2017-06-08 16:51:05

Véleménye a(z) "Ozzy Osbourne" előadóról:

Hmm... Ez a zene, ez a dalszöveg, remek, kiemelkedő. Egyik kedvencem Ozzy-tól a 'Let me Hear You Scream' című dala, ez a 'Dreamer' is elkápráztatott. Sok éve zenél már Ozzy Úr, és bizony ezt kifogástalanul műveli!

-Netuddki- Hozzászólás ideje: 2011-03-26 00:33:35

Utolsó bejelentkezés:
2011-03-29 00:02:13

Véleménye a(z) "Ozzy Osbourne" előadóról:

Láttam őt októberben Budapesten a Sportarénában.Még ma se hiszem el,hogy ott voltam.Csak álltam a színpad előtt és ahogy a háttérből kihallatszott egy eszelős röhögés,hirtelen elszabadult az őrület...bakker most de örülnék egy időgépnek! XD Éljen soká a Sötétség kibaszott Hercege !

blacknyul Hozzászólás ideje: 2010-11-27 16:24:27

Utolsó bejelentkezés:
2011-02-06 17:37:18

Véleménye a(z) "Ozzy Osbourne" előadóról:

Imádom Ozzy-t. Szerintem a rock zene legnagyobb alakja!

pupipuki11 Hozzászólás ideje: 2010-09-28 13:54:54

Utolsó bejelentkezés:
2013-04-21 20:58:48

Véleménye a(z) "Ozzy Osbourne" előadóról:

az új lemeze állat :D

Nucklear Hozzászólás ideje: 2010-09-05 12:03:24

Utolsó bejelentkezés:
2012-04-16 15:31:47

Véleménye a(z) "Ozzy Osbourne" előadóról:

Ez a szám nagyon vad!Egyszerüen IMÁDOM!!!Hajrá Ozzy,te vagy a sötétség hercege!!!

hbandyka Hozzászólás ideje: 2010-06-25 19:09:42

Utolsó bejelentkezés:
2018-10-06 17:54:31

Véleménye a(z) "Ozzy Osbourne" előadóról:

Én nem olyan rég hallgatom Ozzyt, és sajnálom hogy sok éven át nem hallgattam. Ez nagyon jó.

-FallenAngel- Hozzászólás ideje: 2009-06-30 17:49:58

Utolsó bejelentkezés:
2012-06-22 13:01:59

Véleménye a(z) "Ozzy Osbourne" előadóról:

Egyetértek (:

Divison88 Hozzászólás ideje: 2008-07-23 22:29:36

Utolsó bejelentkezés:
2008-12-24 14:21:08

Véleménye a(z) "Ozzy Osbourne" előadóról:

Imádom!!! Egyszerűen fantasztikus!!! Ez a hang... káprázatos. 59 éves, bár úgy néz ki, mint egy 80 éves, de ugyanolyan aktívan szerepel, mint mondjuk 98-ban a Reunion koncerten. LE A KALAPPAL!

© 2023 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább