Sigur Rós

Zenei irányzat: Poszt-Rock
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 6413 alkalommal

Bemutatás:

A Sigur Rós egy izlandi poszt-rock együttes, zenéjük dallamos, klasszikus és minimalista elemeket is tartalmaz. A név jelentése izlandi nyelven a „győzelem rózsája”, kiejtése pedig nagyjából "sziur rósz". Az együttes jellegzetessége furcsa éteri hangzása és Jónsi, az énekes magas énekhangja

Biográfia:

A csapatot Jón Þór (Jónsi) Birgisson, Georg Hólm és Ágúst Ævar Gunnarsson alapította Reykjavíkban, 1994-ben. Hamarosan megegyeztek a Bad Taste nevű kiadóval, és 1997-ben kiadták első lemezüket a Von-t (Remény). Ezután 1998-ban egy remixalbumot adtak ki Von brigði címmel. A nemzetközi elismerést az 1999-es "Ágætis byrjun" (Jó kezdet) című albummal sikerült elérniük, ekkor már a banda tagja volt Kjartan Sveinsson is. Az album híre lassan szájról szájra terjedt az egész világon, és már olyan együttesekkel játszottak egy koncerten, mint a Radiohead. Több számuk megjelent filmekben, sorozatokban. Az Ágætis byrjun albumról a Svefn-g-englar és a Njósnavélin (Untitled-4) című dalok hallhatók a Vanília Égbolt című filmben. A 24 című sorozatban is többször felcsendülnek számaik. A csapat egyik jellegzetessége a gitáros, Birgisson technikája: a gitárt vonóval szólaltatja meg, ezzel egészen speciális hanghatást elérve. 2001-ben Ágúst, a dobos kilépett, helyére Orri Páll Dýrason került. Egy évvel később megjelent következő albumuk a ( ). A lemez érdekessége, hogy egy, a banda által kitalált nyelven íródott. 2003-ban összeálltak a Radioheaddel, és együtt írtak zenét a Split Sides című darabhoz. 2004-ben albumaikat kiadták Angliában és az Egyesült Államokban is. A következő évben jelent meg a Takk…(Köszönöm…) című albumuk, mely a korai albumjaikhoz hasonlít. 2006-ban befejezték világ körüli turnéjukat, bejárták Európát, Észak-Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot, Hongkongot és Japánt. 2008-ban jelent meg legújabb albumuk a Með suð í eyrum við spilum endalaust (Fülünkben zümmögéssel játszunk a végtelenségig) címmel. Ezen az albumon több gitárt használtak, mint az előzőkön. Mint a legtöbb lemezük, ez is rendkívül jó fogadtatásban részesült. 2010 januárjában az együttes bejelentette, hogy egy ideig visszavonulnak.

Sigur Rós dalszövegek (2 db):

All alright video

Ára batur video


Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2023 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább