Ray Charles

Zenei irányzat: Blues
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 6456 alkalommal

Bemutatás:

Ray Charles (teljes nevén Ray Charles Robinson; 1930. szeptember 23. Albany, Georgia, USA – 2004. június 10., Beverly Hills, Kalifornia, USA) afroamerikai zongorista, énekes. A jellemzően amerikai zenei stílusok gyakorlatilag mindegyikében (dzsessz, soul, rock and roll, gospel, blues, rhythm and blues, pop, country, funk ) maradandót alkotott. 2004-ben készült az életéről film Jamie Foxx főszereplésével Ray címmel.

Biográfia:

Anyja, Aretha Williams, napszámos. Apja Bailey Robinson, vasúti munkás. Ray csecsemőkorában a család átköltözött a Florida államban található Greenville község nyugati szélén szegény sorban élő fekete Jellyroll közösségbe. Apjának három másik családja is volt, így anyja gyakorlatilag egyedül nevelte őt és testvérét.
Ray Charles már kisgyermekkorában érdeklődést mutatott a különböző gépek és mechanikai szerkezetek iránt, és előszeretettel figyelte, ahogy a szomszédja szereli a kocsikat és mezőgazdasági gépeket. Zenei érdeklődése akkor kezdődött, amikor meglátta Mr. Wiley Pittet boogie woogie-t játszani egy álló húrozatú zongorán, mely a saját tulajdonú Red Wing nevű kávézójában üzemelt. Pit örökbe szerette volna fogadni George-ot, Ray fiatalabb testvérét, de anyja vallásos révén inkább beadta mindhárom fiát a New Shiloh Baptista Templomba.
Ray ötéves korában kezdte elveszíteni látását. Hétéves korára zöldhályog miatt teljesen megvakult. Vaksága mellett lelki vívódások is gyötörték az alig 10 éves fiút, aki még látása elvesztése előtt elveszített valamit, ami még annál is fontosabb: az öccsét (ez, hasonlóan vakságához, egész életében elkísérte). Beiratkozott a Floridai St. Augustine-ban a vakok és süketek iskolájába. Itt sajátította el a muzsikálást a Braille-írás segítségével. Tíz éves korában elveszítette apját, majd rá 5 évre az anyját is. 1948-ban Seattle-ben lépett fel régi, jó barátjával, Gossie McGee-vel. Első lemeze 1949-ben jelent meg a Swing Time Records jóvoltából. Az 1950-es években vált népszerűvé, miután a Swing Time-tól az Atlantic Recordshoz került. A kokainnal és heroinnal élő zenész zeneileg elismert sikere tökéletes ellentéte a zűrzavaros, néha kellemetlen és boldogtalan pillanatokban teli magánéletével. 1955. április 5-én privát szertartás keretében megházasodott Della Beatrice Howardal Dallasban. Sikere haláláig töretlen volt a slágerlistákon. Az 1960-as években szerepet vállalt a polgárjogi harcokban. 1977-ben Georgia állam bocsánatot kért tőle azért, hogy annak idején emiatt területéről kitiltotta. Georgia On My Mind c. száma ekkor lett az állam hivatalos dala. 2004-ben a Rolling Stone Magazine a 10. helyre rangsorolta[  Ray-t a "Minden idők 100 legnagyobb művésze" toplistán, és 2008 novemberében pedig 2-ként lett rangsorolva a "Minden idők 100 legnagyobb énekese" közt.
 Életében 12 Grammy-díjat kapott, majd halála után, 2005-ben még nyolcat.
Híres dalai:
Unchain My Heart
I Can't Stop Loving You
What'd I Say
Mess Around
Confession The Blues
Baby Let Me Hold Your Hand
Leave My Woman Alone
Drown In My Own Tears
Hit The Road Jack
I Believe To My Soul
Let Go Get Stoned
Come Rain Or Come Shine
Georgia On My Mind
Hallelujah, I Love Her So
I Got Woman

Ray Charles dalszövegek (19 db):

America The Beautiful video

Baby let me hold your hand video

Blackjack video

Busted video

Crying Time video

Danger Zone video

Greenbacks video

Hallelujah I Love Her So hun video

Hard times (no one knows better than I) video

Hit The Road Jack hun video

I can't stop loving you hun video

I've Got a Woman video

Mess around video

Takes two to tango video

The Pages Of My Mind

Unchain My Heart video

What'd i say video

You be my baby video

You dont know me video


Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2022 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább