Fiddler on the Roof

Zenei irányzat: Musical
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 2135 alkalommal

Bemutatás:

A Hegedűs a háztetőn (Fiddler on the Roof) 1971-ben bemutatott amerikai zenés film, a korábban Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben New Yorkban bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott, azonos című musical filmváltozata.
Az 1960-as évek végére a musicalnek nagy sikere volt szerte a világ színpadain, ezért 1969-ben Norman Jewison felkérést kapott a musical megfilmesítésére. A főszereplőt, Tevjét alakító színész kiválasztásakor a rendező hazardírozott, amikor választása a londoni színpadokon a címszerepet játszó, izraeli Hajím Topólra esett, szemben a musicalt világhírnévre vivő Zero Mostellel.[4] A külső helyszíni felvételeket javarészt Horvátországban – Mala Goricában és Lekenikben – forgatták, a stúdiófelvételekre a buckinghamshire-i Pinewood stúdiókban került sor.

A film a legjobb film és férfi főszereplő Golden Globe-díját nyerte el 1972-ben. Az ugyanabban az évben megrendezett 44. Oscar-gálán három Oscar-díjat nyert el: a legjobb operatőri, filmzeneszerzői és hangmérnöki munkának járót, de további öt kategóriában nevezték az alkotógárdát (legjobb film, férfi főszereplő, férfi mellékszereplő, látványtervező, rendező).

A történet:
A 20. század első évtizedében játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban, Anatevkán játszódik. A főszereplő, Tevje, a szegény tejesember (Hajím Topól) és asszonya, Golde (Norma Crane) egy tradicionális világot képviselnek, amelyben a férfi, az apa szava a döntő, s az értékrendet e hagyományos családeszmény, a zsidó közösség és vallás előírásai határozzák meg. Tevjének azonban van öt leánya, akik már a modern, 20. századi világot személyesítik meg, amelyben a személyes érzelmek előbbre valóak a tradicionális-vallási eszméknél. Tevje a házasságközvetítő Jente (Molly Picon) segítségével igyekszik kiházasítani idősebb leányait, ám azzal kell szembesülnie, hogy ellenszegülnek a szülői akaratnak. Szüleik generációjával szembemenve, a feléjük áradó megvetés és kiközösítésük árán is, vágyaiknak megfelelően veszik kezükbe életük irányítását. A legidősebb lány, Cejtel (Rosalind Harris) a szegény szabóhoz, Mótelhez (Leonard Frey) megy nőül, noha apja a gazdag, de idős mészárosnak, Lazar Wolfnak (Paul Mann) ígérte a kezét. A kisebb nővérek hasonlóan öntörvényű döntései feldúlják a szülőket, s hagyományaikkal, zsidóságukkal való számadásra ösztönzik őket. A családi fészket előbb Hódel (Michele Marsh) hagyja el, aki egy kijevi marxista zsidóval, Percsikkel (Paul Michael Glaser) köti össze életét. Tevje összeomlását a harmadik lány, Hává (Neva Small) döntése idézi elő, aki egy orosz legénnyel, Fegykával (Ray Lovelock) házasodik össze. Mindeközben a helyi zsidó közösségnek szembe kell néznie a történelemmel is: a mind erőteljesebb antiszemitizmussal, a népük ellen irányuló megmozdulásokkal, pogromokkal és végül azzal, hogy vagyonukat hátrahagyva kell elhagyniuk őseik földjét, Anatevkát.

Fiddler on the Roof dalszövegek (14 db):

Anatevka video

Chava Ballet Sequence video

Do You Love Me? video

Far From The Home I Love video

If I Were a Rich Man video

Matchmaker, Matchmaker video

Miracle of Mirachles video

Sabbath Prayer hun video

Sunrise, Sunset video

Tevje's Dream video

Tevye’s Monologue hun video

The Rumor

To Life

Tradition hun video

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább