Sex Pistols

Zenei irányzat: Punk
Albumok: 1 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 7901 alkalommal

Bemutatás:

Biográfia:

Bár a fiúk csak két évig voltak együtt, beírták magukat a zenetörténetbe. Megváltoztatták korszakuk zenéjét. Nyers, nihilista előadásmódjuk egy egész forradalmat indított el a rockzenében. Angliában veszélyesnek tartották őket a társadalomra és az egész országban tiltották fellépéseiket. Amerikában nem volt ekkora felbuzdulás velük kapcsolatban, ott szerepelhettek.

Mindkét ország zenészeire igen nagy hatással volt munkásságuk, ők a punkmozgalom elindítói.

Történetük 1975 nyarán kezdodőtt. Akkor egy ideig Swankers néven futottak, Wally Nightingale énekessel, nevüket azonban hamarosan Sex Pistols-á változtatták. A kompromittáló felállás a következő volt: Steve Jones (gitár), Paul Cook (dob), Glen Mattlock (basszus), Johhny Rotten (ének). A zenekar az EMI Records-al kötött szerződést és jelentette meg az első albumát “Anarchy in UK” címmel. Rotten kezdő dalban hallható megvető nevetéstől egészen a visszajelzésekig, nem volt ez más mint egy csattanós kezdés. Aztán hamarosan kirúgta oket az Emi Records, mégpedig a közönség felháborodása indokával.

1977 februárjára Matlock-ot felváltotta a punk karikatúra Sid Vicious. A következő hónapban a banda szerződést kötött az Buckingham Palota hatáskörén kívül eso A&M Records-al. Egy héttel késobb a kiadó visszalépett. Miután a zenekar, vonakodva bár, de aláírt a Virgin Records-nál, kiadták a “God Save the Queen”-t. A single kiadása egybeesett a királynő jubilálásával. Egészen az New Music Express Chart elso helyéig jutott ez a szám. Aztán nagyot taroltak mind a “Hollyday in the sun” című nótával, mind pedig a “Never mind the Bollocks – Here is Sex pistols” című albummal. Az amerikai zűrös turné már eléggé feszültté tette a hangulatot az együttes berkein belül.

1978 elején, Rotten bejelentette, hogy a San Francisco-beli fellépés után távozik, majd a társaság Rióba utazott, hogy együtt filmezzék oket a nagy angliai vonatrablás egyik résztvevőjével Ronnie Biggs-sel. Vicious, heroin függősége miatt, nem tudott elutazni. McLaren 'the Great Rock 'n' Roll” című filmje tovább erősítette az együttes mítoszát.

1978 október 12-én Sid barátnőjét Nancy Spungen-t holtan találták hotelszobájában és Vicious-t pedig gyilkossággal vádolták. Óvadék ellenében szabadlábra helyezték. 1979. február 2-án érte a halál álmában, heroin túladagolás következtében. A Virgin Recors folytatta a rendszertelen Pistols munkák kiadását. A szörnyű történet a Legfelsőbb Bíróságon ért véget egy évtizeddel később, mikor is a taláros testület Rotten és a korábbi ex-Pistolos haverja javára anyagi jóvátételt ítélt meg a korábbi menedzserük kárára.

1996-ban az eredeti tagok ismét összeálltak és turnéztak, de végül bevallották, hogy csak azért álltak össze, mert eléggé megcsappant a bankszámlájuk. A húszéves fennállást ünneplő 1996-os meglepetésszerű újjáalakulás és koncertsorozat (Sid helyén a korábbi basszusgitárossal, Glen Matlockkal) a mocskos anyagiakról szólt, de legalább bevallották a turné és a koncertlemez címében ( Filthy Lucre Live -1996), Julien Temple 2000-es Pistols-dokumentumfilmjéhez pedig egy dupla album tartozott, amin rajta volt majdnem a teljes életmu ( The Filth And The Fury - 2000).

A God Save The Queen 1977-ben az akkor huszonöt éve uralkodó királynőt "ünnepelte", a mostani Jubilee válogatáslemez már a legendás Pistols-kislemez huszonötödik évfordulóját köszönti. A Johnny Rottennel készült négy klasszikus kislemezsláger ( Anarchy In The UK, God Save The Queen, Pretty Vacant, Holidays In The Sun ) után jönnek sorba a Temple rendezte, de McLaren irányította The Great Rock'n'Roll Swindle című film zeneanyagából kimásolt dupla A-oldalas kislemezek, már Rotten nélkül: a "nagy vonatrabló" Ronnie Biggsszel felvett No One Is Innocent , Sid Vicious csúcspillanata a My Way ben, a gyengébb feldolgozások (két Eddie Cochran-rockabilly Sid előadásában és a tradicionális Friggin' In The Riggin' vicce), két esetlenebb Cook/Jones-szerzemény (érdekesség, hogy a Silly Thing-et az itt is szereplő kislemezváltozatban a gitáros Steve Jones énekelte, pedig a filmzenealbumon a dobos Paul Cook előadásában hallhattuk), aztán a film főcímdala, melyet Ten Pole Tudor és egy seregnyi névtelen ifjonc énekelt fel, majd a Stepping Stone címu Monkees-dal Rottennel készült '76-os demofelvétele, melyet a film számára tisztított meg Jones (aki amúgy is sokat dolgozott a stúdióban, például a zenei analfabéta Sid helyett, basszusgitáron). A végére odatették a Pretty Vacant 1996-os koncertverzióját és - már csak azért is - az EMI című 1977-es gúnydalt, hogy mindegyik EMI-os lemezen rajta legyen (ezt a számot annak idején a Virgin kiadónál rögzítették, de azt később az EMI megvette, így a felvétel joga végül a dalban szidott mamutkiadóhoz került).

A Jubilee CD-re rákerült a zenekar három klipje, de a jubileumra újra kiadott God Save The Queen maxijára készült technoremix, melyet Neil Barnes (ex-Leftfield) gyártott le, sajnos nem. A Jubilee elsősorban a zenekarral most ismerkedőknek szól, az igazán elvakult (vagy igazán gazdag) rajongók úgyis az azzal egy időben kijött Sex Pistols című 3 CD-s díszdobozt szerzik be, melyen ritkaságok, demók, eltérő verziók és koncertfelvételek is bőséggel szerepelnek.

Tagok:

Sex Pistols dalszövegek (30 db):

Black Leather video

C'mon Everybody video

Friggin' in the riggin' video

Here We Go Again video

Holiday In The Sun video

I Did You No Wrong

Lonely boy hun video

My Way video

No fun hun video

No one is innocent video

Rock around the clock video

Satellite

Schools are prisons video

Something else video

Submission

The Great Rock'n'Roll Swindle video

This is not a love song hun video

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2023 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább