Nirvana

Zenei irányzat: Grunge
Albumok: 6 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 26941 alkalommal

Bemutatás:

A Nirvana egy népszerű amerikai rockegyüttes volt 1987-1994 között. A zenekar dalainak jelentős részét az énekes-gitáros Kurt Cobain szerezte, de a sikerekben hasonlóan jelentős része van a basszusgitáros Chris (Krist) Novoselicnek és a dobos Dave Grohlnak. A Nirvana második, Nevermind című albuma sokak szerint a modern rockzene egyik meghatározó darabja; nyitódala, a Smells Like Teen Spirit a zenekar egyik legsikeresebb, emblematikus szerzeménye. A zenekar sikerei csúcsán, 1994-ben Cobain öngyilkossága miatt szűnt meg.

A Nirvana zenekar kezdeti évei gyakorlatilag Kurt Cobain tinédzserkori verseitől eredeztethetőek. Már 1984-ben (sőt, korábban is) verseket írt, de 1985 decemberében két barátja, Dale Crover, a Melvins dobosának basszuskíséretével és Greg Hokanson dobolásával felvette első demokazettáját, és a zenekarnak a Fecal Matter nevet adta. A demo kapcsán 1986-ban megismerkedett Krist Novoseliccel, majd Aaron Buckhardttal, akikkel próbálni kezdték Kurt dalait, egyelőre név nélkül. Különféle zavaros történések után 1987 márciusában megtartották első koncertjüket, egy Aberdeentől északra levő Raymond nevű városban tartott házibulin, a debütáláshoz képest értő fogadtatással. („Nem voltatok rosszak, srácok!”) (Itt az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy a koncert valóban nem volt tökéletes, de hihetetlen energiát tartalmazott. A zenekar szinte minden rezdülése fellelhető kellő keresőmunka után kalózfelvételként, ez is.)

1987 további része próbálással, dalírással és doboskereséssel telt, és az év végén ismét Dale Crovernél kötöttek ki, aki ezúttal eredeti hangszerén, dobon kísérte a zenekart. 1988. január 23-án, a seattlei Reciprocal stúdióban, Jack Endino produceri közreműködésével felvették első „igazi”, 10 számos demójukat. (A történelem kedvéért a dalok: If You Must, Downer, Floyd The Barber, Paper Cuts, Spank Thru, Hairspray Queen, Aero Zeppelin, Beeswax, Mexican Seafood, és a Pen Cap Chew félig, mivel elfogyott a stúdiózásra szánt pénz és a kazetta is.)

A továbbiakban ingyenkoncertek (Kurt nem fogadott el pénzt a fellépésekért,miközben mindennapos megélhetési gondjaik voltak) és amatőr promóciós munka következtek, minek következtében Crover kiszállt, és visszatért a Melvinsbe, akiknek Kurt továbbra is roadolt. A pótlására először Dave Foster, majd hirdetés útján Chad Channing került. Ekkortájt válaszotta Kurt a véglegesnek szánt zenekarnevet, a Nirvanát. A producer Jack Endinon keresztül néhány rádióállomás és újságíró, valamint az alakuló Sub Pop kiadó is megismerte a zenekart, sőt, a Floyd The Barbert egy helyi rádió le is játszotta. Ennek hatására újabb demo készülhetett (a dalok: Love Buzz, Spank Thru, Big Cheese, Blandest). Ez már komolyabb visszhangot kapott, és a SubPop Singles Club nevű kislemez-sorozatának első darabja is ez lett. (Az első nyomásban 200 darab készült, majd újabb 1000. Előbbi ma a gyűjtők álma, szinte fellelhetetlen és megfizethetetlen ritkaság.)

Sorozatos koncertek és egyre növekvő elismertség hatására készülhetett el az első nagylemez anyaga, a már megszokott közreműködőkkel (producer, kiadó), ami később, 1989-ben Bleach címmel jelent meg. (Érdekesség,hogy a 600 dollárnyi stúdióköltséget Jason Everman, egy ismerős gitáros kölcsönözte a zenekarnak, amit természetesen sosem kapott vissza, viszont hálából ráírták a nevét a lemezborítóra, mint a zenekar tagja. Amúgy egyetlen hangot sem játszik a lemezen.) Újabb demo, majd európai turné következett 1989-ben, mikrobusszal, egy fillér nélkül. November 21-én a PeCsában is felléptek, mindössze kb. 200 fős közönség előtt egy elég gyenge koncertet adtak.

Az 1990-es évben a zenekar híre egyre nagyobb lett, és a nagyobb kiadók is kezdtek felfigyelni a seattlei területek zenekaraira, így a Nirvanara is. Némi huzavona után – doboscsere: Dan Peters egy koncertre, majd Dave Grohl a washingtoni Scream-ből – a DGC-hez (Geffen) szerződnek, majd európai turnére indulnak 1991 májusában, többek között a Sonic Youthtal. A következő héten jelent meg a Smells Like Teen Spirit kislemez.

1991 szeptemberében jelent meg a zenekar második nagylemeze, a Nevermind. A teljesen újszerű zenei stílus azonnali áttörést eredményezett, a kiadó és a média erőteljes támogatásával. Folyamatos turnézás, majd a Hormoaning EP kiadása következett.

A zenekar következő kiadványa 1992-ben az Incesticide album volt, amelyen néhány, korábban kislemezeken kiadott dal kapott helyett. Ezt az 1993-as In Utero követte, mely a korábbi „slágeres” vonal (Rape Me, Heart-Shaped Box) mellett zajosabb dalokat is tartalmazott (Scentless Apprentice, Tourette’s), némileg Steve Albini producernek is köszönhetően. Változatlan médiafelhajtás mellett a zenekarnak egyre nagyobb problémát jelentett Cobain elhatalmasodó drogproblémája.

A Nirvana 1993. július 23-i New York-i koncertje előtt néhány órával Cobaint újra kellett éleszteni herointúladagolás miatt, majd életük produkcióját nyújtották a színpadon. 1993 novemberében az MTV Unplugged műsorában léptek fel, már négytagú zenekarként, Pat Smear gitárossal (Germs) kiegészülve.

1994. április 5-én, Kurt Cobaint holtan találták a háza padlásán. A vizsgálat szerint drog hatása alatt főbelőtte magát egy vadászpuskával. A halála azóta is kérdéses, többen állítják, hogy gyilkosság történt. Az új teória alá is támasztja ezt, miszerint Kurt szervezetében annyi drog volt, hogy nem lett volna képes az öngyilkosságra, valamint ujjlenyomatot se találtak, sem a fegyveren, sem az injekciós tűn, amivel beadta magának a drogot.

Biográfia:

A Nirvana egy amerikai rockegyüttes volt, amelyet Kurt Cobain énekes és gitáros alapított Krist Novoselic basszusgitárossal a Washington állambeli Aberdeen-ben. A kezdeti időszakban több dobossal zenéltek majd 1990-ben csatlakozott hozzájuk Dave Grohl, akivel kialakult a Nirvana végső felállása.
Az együttes a Seattle-i zenei színtéren alapozta meg hírnevét a független Sub Pop lemezkiadónál 1989-ben megjelent, Bleach című első albumával. Miután a nagykiadós DGC Recordshoz szerződtek, Smells Like Teen Spirit című daluk a második, 1991-es Nevermind albumról, nem várt nagy sikert aratott. A Nirvana ezzel belépett a mainstreambe, és ráirányította a figyelmet az alternatív rock egyik alműfajára, a grunge-ra, amely aztán az 1990-es évek első felében uralta a zeneipart. Kurt Cobaint, a Nirvana frontemberét, a média „generációja szószólójának” kiáltotta ki, a Nirvanát pedig az X-generáció „zászlóshajójának”.[1] Cobain kényelmetlenül érezte magát a rá irányuló figyelemtől, és inkább a zenére összpontosított. Abban a hitben, hogy az együttes üzenetét és művészi vízióját félreértelmezték, kihívás elé állította a zenekar közönségét az 1993-as In Utero című harmadik stúdióalbumukkal.
A Nirvana rövid pályafutása Kurt Cobain 1994 áprilisi halálával ért véget, de az együttes népszerűsége és hatása kitartott a következő években is. 2002-ben egy befejezetlen demófelvételük a zenekar utolsó időszakából You Know You're Right címmel a rádiós játszási listák élére került világszerte. Az együttes 1989-es bemutatkozása óta, csak az Egyesült Államokban, több mint 25 millió albumot adott el, világszerte pedig több mint 50 milliót.

Tagok:

Nirvana dalszövegek (79 db):

About a girl hun video

Aero Zeppelin video

All apologies hun video

Aneurysm video

Anorexorcist video

Been a son video

Beeswax video

Big Cheese video

Big long now video

blew

Blew video

Breed hun video

Cocaine Girl hun video

Come as you are hun video

Curmudgeon video

D-7 video

Dive video

Do Re Mi video

Downer video

Drain you video

Dumb hun video

Endless, nameless hun

Even In His Youth video

Floyd the Barber video

Frances farmer will have her revenge on seattle video

Gallons Of Rubbing Alcohol Flow Through The Strip hun video

Hairspray Queen video

Heart-Shaped Box video

Here She Comes Now video

I hate Myself and Want To Die

In Bloom hun video

Lake of fire hun video

Lithium hun video

Lounge act video

Love Buzz hun video

Marigold video

Mexican seafood video

Milk it hun video

Molly's lips video

Mr. Moustache video

Mrs. Butterworth video

Negative creep hun video

Negative Creep video

Oh me video

Oh The Guilt video

Old Age video

On a plain hun video

Opinion video

Paper cuts video

Pennyroyal tea video

Plateau hun

Polly hun video

Radio friendly unit shifter video

Rape me hun video

Return Of The Rat video

Sappy

Scentless Apprentice video

School hun video

Scoff video

Serve the servants video

Shool

Sifting video

Sliver hun video

Smells Like Teen Spirit hun video

Something in the way hun video

Son of a gun video

Spank thru

Stain video

Stay away hun video

Swap Meet video

Territorial pissings video

The Man Who Sold The World hun video

Tourette video

Tourette's video

Turnaround video

Verse Chorus Verse video

Very Ape video

Where did you sleep last night hun video

You know you're right hun video


Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

kurtkrisz Hozzászólás ideje: 2012-05-03 15:10:56

Utolsó bejelentkezés:
2012-07-17 16:40:52

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

kedvenc bandám és az is marad amig a föld forog! Kurt egy igazi művész, egy zseni volt. a dalszövegei nagyszerűek és elgondolkodtató. Nirvana forever! RIP Kurt!

davepirner Hozzászólás ideje: 2012-03-26 01:40:38

Utolsó bejelentkezés:
2014-10-16 12:15:01

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Imádom a Nirvana együttest!!!!! Kurt Cobain a legjobb!!!! Még így is, h lassan 18 éve halott!!! ( Ha vki lefordítaná azzokat a számait ami még nincs lefordítva, azt +köszönném!! )

kinder75 Hozzászólás ideje: 2011-09-12 01:27:24

Utolsó bejelentkezés:
2011-09-12 02:29:23

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

mindig is nirvanás maradok !
mikor határőrként láttam a körletben az MTV-koncertjüket sokat segített a zene aztán a WC -ben le lég-gitároztam ,pogóztam! Majd jött a rossz hír .:Kurt halott. Leszereltem, nekem meg elkezdődött a felnőtt.
korszakom Láttam a Foo figters koncertjét Bp-en de inkább láthatnám Kurt-öt ... hiányzik

csilla1990 Hozzászólás ideje: 2011-05-28 11:35:13

Utolsó bejelentkezés:
2017-11-02 10:56:55

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Fantasztikus együttes volt!!Sajnos csak volt..:(

swarley Hozzászólás ideje: 2011-03-25 18:34:17

Utolsó bejelentkezés:
2013-09-28 22:29:09

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Ez az egyik legalapabb szám:D imádom...bár nem az a nemzedék vagyok mégis ez az egyik kedvencem:D♥

Bedokrissz Hozzászólás ideje: 2011-02-27 18:41:06

Utolsó bejelentkezés:
2017-01-15 03:06:05

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

A Plateau-t valaki nem fordítaná le?...Kíváncsi lennék rá mert így is imádom a Nirvana-t de mégjobb lenne ha érteném is...köszi az eddigi jó fordításokat :)

33Thor33 Hozzászólás ideje: 2010-10-01 16:21:00

Utolsó bejelentkezés:
2018-06-22 01:18:18

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Igazad volt Mansonka! Rape me: Kurt szavaival, a "költöi igazság". Egy férfi megerőszakol egy nőt, börtönbe kerül, és ott megerőszakolják.

33Thor33 Hozzászólás ideje: 2010-10-01 16:16:29

Utolsó bejelentkezés:
2018-06-22 01:18:18

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Sziasztok. A Smells Like c. szám a legnépszerűbb a Nirvana számai között! Sokan ez miatt szeretik a Nirvana-t. (ezt el kell ismerni) Valaki kérte, hogy miről szól a szám. "A tinédzser generáció fásultságát támadó zene." A "Smells like teen spirit" onnan jött, hogy Kurt és egy barátja italoztak, és a tinédzserek forradalmáról beszélgettek. A barát felírta a falra hogy "Kurt smells like teen spirit" vagyis "Kurt bűzlik, mint a teen spirit" /egy parfümmárka/. Kurt fellelkesült, azt hitte, a barátja úgy gondolta, hogy ő lesz az aki majd kirobbantja ezt a forradalmat, ezért írta ezt a számot. Nem is hallott erről a parfümről, mégkevésbé használta.

Nikola . Hozzászólás ideje: 2010-08-04 07:50:15

Utolsó bejelentkezés:
2017-01-20 11:56:12

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Igen Mansonka!! igazad van.. de ezt szerintem már mindenki tudja, na meg reméljük, hogy aki felrakta az most tanult belőle((:

Angelcicája Hozzászólás ideje: 2010-06-24 10:53:00

Utolsó bejelentkezés:
2012-09-11 15:48:42

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Perfect... :D

beushwagyok Hozzászólás ideje: 2010-05-26 20:27:32

Utolsó bejelentkezés:
2011-06-13 23:06:45

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

anyiiraaimáádoom *.* legjobb *.*

Nikola . Hozzászólás ideje: 2010-05-22 19:24:30

Utolsó bejelentkezés:
2017-01-20 11:56:12

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

hát ha még nincs meg(:, akkor én majd utánna nézek! szeretem fordítgatni ezeket.. sokat tanul belőlle az ember(:

picasso789 Hozzászólás ideje: 2010-05-04 16:05:17

Utolsó bejelentkezés:
2013-08-08 17:44:33

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Valaki eltudja küldeni a Red Hot Chili Pepperstől az Around The World c. szám szövegét magyarul is, klippel.

picasso789 Hozzászólás ideje: 2010-05-04 15:53:16

Utolsó bejelentkezés:
2013-08-08 17:44:33

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Köszi, Nikola .!

Nikola . Hozzászólás ideje: 2010-04-21 17:48:21

Utolsó bejelentkezés:
2017-01-20 11:56:12

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Egyébként, hamarabb cselekszem elnézést, mint mérem fel a helyzetet, mert valaki megelőzött.. , de a jó szándék az megvolt. (:

Nikola . Hozzászólás ideje: 2010-04-21 17:45:39

Utolsó bejelentkezés:
2017-01-20 11:56:12

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

picasso789! Látom már elég régen jártál erre, de majd jársz te még itt remélem. Meg próbálom neked lefordítani,felrakni a November Rain-t(klippet nem ígérek), bár amikor múltkor próbáltam nem engedett a Guns N' Roses-hoz szöveget küldeni..

nirvana.liza Hozzászólás ideje: 2010-04-16 15:57:46

Utolsó bejelentkezés:
2013-04-02 14:39:04

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Nagyon szeretem ezt a dalt,nagyon jó a szövegee.!(L)

Mansonka_91 Hozzászólás ideje: 2010-03-12 21:58:53

Utolsó bejelentkezés:
2020-04-27 23:54:17

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Úgy egyébként egészen véletlenül végig rosszul van fordítva ebben a szövegban az hogy "Rape me..."... nem azt jelenti hogy rabolj el hanem hogy erőszakolj meg!

lena007 Hozzászólás ideje: 2010-02-10 19:10:21

Utolsó bejelentkezés:
2012-06-10 15:06:00

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Nem tudom elhinni, hogy Kurt már lassan 16 éve halott. :( Még a születésem előtt öngyilkos lett :( A neten fent van a búcsúlevele. Én olvastam, de lehet nem kellett volna.... naon szomorú.......

ge11ert Hozzászólás ideje: 2010-02-08 23:00:36

Utolsó bejelentkezés:
2010-02-08 23:43:28

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

nem Kurt irta a dalt...nagyon reg megvolt mar...tobb cimen is ismert mint pl: Black Girl, In the Pines es persze ez...korabban tobben is feldolgoztak...de Kurt a Lead Belly fele "Where did you sleep last night"-ot dolgozta fel.

Joe Perry Hozzászólás ideje: 2010-01-18 16:57:44

Utolsó bejelentkezés:
2010-06-03 08:26:59

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Hello!Én is imádom a bandát! picasso789, a November Rain az nem Guns N Roses?

picasso789 Hozzászólás ideje: 2009-12-14 16:24:25

Utolsó bejelentkezés:
2013-08-08 17:44:33

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Szerintem a Nirvana az egyik legjobb banda a világon és aki elküldi a November Rainek a szövegét klippel és magyar szöveggel, annak köszönöm:)

tripliszek Hozzászólás ideje: 2009-11-20 15:23:42

Utolsó bejelentkezés:
2009-11-20 16:18:48

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

senkit nem akarok beoltani de csak a félreértések elkerülése végett a tankcsapda a polly c. számot dolgozta fel és ebből lett az egyszerű dal. az akkordok: Em ; G ; D ; C; refrén: C ; D ; Em ; G ; D ; C ; C ; D ; Em ; D ; C (ez az egyszerú dal és a polly c szám akkordmenete is semmi átdolgozás csak a ritmus más. meg a pollyban nincs refrén)

BBala Hozzászólás ideje: 2009-10-28 22:10:22

Utolsó bejelentkezés:
2012-02-22 16:39:44

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Valaki meg tudja mondani, miről szól ez a szám?

andolin Hozzászólás ideje: 2009-10-18 13:07:17

Utolsó bejelentkezés:
2009-10-18 15:04:46

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Csak a félreértések elkerülése végett ... Ez a dal eredetileg egy Dawid Bowie dal.... gondoltam szólok... Egyébként nekem is egyik személyes kedvencem... és mindkét előadótól szenzációs.! üdv!

AnnaRock Hozzászólás ideje: 2009-09-09 17:07:22

Utolsó bejelentkezés:
2015-06-17 11:44:07

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Kedvencem a Nirvana-tól :D Szerintem ezt minden ember ismeri, lehet hogy nincs igazam, de rengetek ember ismeri :) :D

AnnaRock Hozzászólás ideje: 2009-09-09 17:05:03

Utolsó bejelentkezés:
2015-06-17 11:44:07

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Nagyon szeretem ezt a számot!:) Ami azt illeti a Tankcsapa az Egyszerű dal-t Kurt emlékére és tiszteletére írta, ennek a dalnak az akkordjára(kis változtatással) :)

paradise6 Hozzászólás ideje: 2009-05-12 23:45:49

Utolsó bejelentkezés:
2011-11-26 02:03:50

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

Erről a számról pont az jut eszembe hogy a Tankcsapda ebből merítette az Egyszerű dal című remekművét.

nirvana.liza Hozzászólás ideje: 2009-05-11 17:49:09

Utolsó bejelentkezés:
2013-04-02 14:39:04

Véleménye a(z) "Nirvana" előadóról:

a Nirvana a legjobb együttes.... a dalaik nagyon érzelmesek.és a mai zenéböl ez hiányzik.sajnálom h meghalt Kurt.:(

© 2023 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább