Roger Waters

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 6 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 2697 alkalommal

Bemutatás:

A Pink Floyddal való szétválása után Waters rögtön útnak indította szóló karrierjét, amely során három stúdióalbumot (The Pros and Cons of Hitch Hiking, Radio K.A.O.S., Amused to Death) jelentetett meg, közreműködött egy filmzenei albumon (When The Wind Blows), továbbá kiadott két koncert lemezt (The Wall Live in Berlin, In the Flesh Live), egy válogatást (Flickering Flame: The Solo Years Vol. 1) és egy operát (Ça Ira).

Első szólóalbuma az 1984-ben megjelent The Pros and Cons of Hitch Hiking, amely egy átlagos középkorú férfi éjszakai álmáról szól. Az album felvételén a legendás gitáros Eric Clapton, a híres jazz szaxofonos David Sanborn és a zseniális karmester Michael Kamen segített, előbbi elkísérve Waterst 1984-es turnéjára is. Az album demóját 1978-ban készítette, ez idő tájt készült el a The Wall demó is. Amikor Waters megmutatta a két demót a Pink Floyd tagjainak, kivétel nélkül a The Wall-t támogatták, így a Pros and Const félretette, majd a The Final Cut elkészítése után vette elő újra, ekkor azonben már szóló projektként dolgozott rajta. Az album több személyes témát is érint – ezért is döntöttek Gilmourék 1978-ban az elnapolása mellett – ilyen a kapuzárási pánik és a házasságtörés. A főhős álma hajnali fél ötkor kezdődik és 5 óra 11 percig tart. Az albumot Waters egy európai és egy észak-amerikai turnéval támogatta meg, amely során minden helyszínen telt házas előadást tartott. A turné 1984. június 16-án indult Svédországban és ugyanezen év július 31-én Kanadában ért véget. A sikerre való tekintettel egy évvel később ismét visszatértek Észak-Amerikába, erre az útra azonban Eric Clapton már nem tartott a csapattal. Több, korábban a Pink Floyd stábjába tartozó szakember is segített a turné sikeressé tételében, többek között Gerald Scarfe, Mark Fisher és Jonathan Park. A kritikusok és a rajongók egyaránt kedvező kritikával fogadták. 1986-ban jelent meg a When the Wind Blows, amely egy atomháborút felvázoló animációs film zenéje. Az albumon Waters mellett szerepel még David Bowie, a Genesis és a Squeeze is. Waters ironikus és kritikus dalszövegei jól illenek a film képi világába.

Biográfia:

1987-ben jelent meg Waters második koncept szóló albuma, a Radio K.A.O.S., amely a 23 éves kerekesszékes srácról, Billyről szól, aki hallja a rádió hullámokat a fejében. Az album megjelenését egy turné követte, amely augusztus 14-én indult Rhode Islanden és november 22-én ért véget a londoni Wembley Arénában, ahol fellépett az 1973-as a The Dark Side of the Moon-on éneklő Clare Torry is. Az arénás turné ellenére sem fogyott nagy számban a lemez. Ennek az egyik oka talán, hogy ugyanebben az évben jelent meg a Gilmour vezette Pink Floyd új albuma, az A Momentary Lapse of Reason, amely szemben Waters albumával kasszasiker lett.

A berlini fal 1989-es lebontása után sikerült újra magára hívnia a világ figyelmét egy gigantikus jótékonysági koncerttel, melyet Németország újraegyesülése ünnepeként tartott 1990. július 21-én Berlinben. A koncert helyszíne a Potsdamer Platz volt, az a hely amely a fal idején a "senkiföldje" volt. Rengeteg szupersztár vendég szereplésével adta elő a legendás The Wall albumot. A koncertet százezrek látták élőben, és több mint 5 millió ember a televízió képernyője előtt. Egyes szakértők szerint ez volt az addigi legnagyobb rock koncert a világon. A koncert The Wall Live in Berlin címmel jelent meg CD-n, videón és DVD-n. Nemrég pedig kiadták Super Audio CD formátumban is. A koncertért elnyerte a "Media Event of the Year" díjat.

1992-ben megjelent a harmadik koncept albuma, az Amused to Death, amely a korrupcióról, a televízió érzéketlenné tevő hatásáról szól, s amely talán a legkritikusabb album a társadalommal szemben a The Wall óta. Az albumról egy kislemez született, a What God Wants, Part 1, amely Amerikában a rádiók egyik kedvence lett, és előkelő helyet foglalt el a slágerlistákon. Az album producere Roger régi barátja, Patrick Leonard. Egy új tecnikának köszönhetően a lemeznek 3D-s hangzása van, a kritikusok szerint "mozi a fülnek".

1999-ben Waters világkörüli turnéra indult a már emblematikusnak számító Pink Floyd dalokkal és szóló karrierje legjobb dalaival. Az In the Flesh turné körbejárta a világot, minden kontinensen megfordult. A három éves turné (2002-ben ért véget) során 2002. június 15-én Budapesten lépett fel, elkápráztatva a magyar közönséget is. A magyarországi koncert jelentőségét adta, hogy korábban sem együtt, sem szólóban nem koncertezett a Pink Floyd egyik tagja sem Magyarországon. A turné anyaga CD-n és DVD-n is megjelent In the Flesh Live címmel.

2004. május 1-jén mutatta be először Ça Ira című operáját Málta fővárosában, Vallettaban.

2004 szeptemberében jelent meg az interneten két új dala, a To Kill The Child és a Leaving Beirut. Mindkét dalt az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei Irak elleni háborúja, és az arab ország megszállása inspirálta. Waters már a háború kezdetekor az azt ellenzők táborába tartozott, de egyre nyíltabban fejezi ki az amerikai háborús politika elleni véleményét. Az amerikai elnökválasztáson 2004-ben George W. Bush elleni szavazásra szólította fel az elektorokat.

Waters és a Pink Floyd 2005-ben a londoni Live Aid koncerten egyesült újra. A koncerten egy 23 perces blokkot játszottak. A következő dalok szólaltak meg: "Breathe (In The Air)", "Wish You Were Here", "Money" és a "Comfortably Numb". A Pink Floyd újraegyesülése a koncert legnagyobb szenzációjának számított.

2005. szeptember 26-án megjelent a francia forradalomról szóló Ça Ira című operája. A műben hallható a bariton Bryn Terfel, a szoprán Ying Huang éa a tenor Paul Groves.

2006. június 2-án Lisszabonban kezdetét vette a The Dark Side of the Moon Live turné, amely jelenleg is tart, s amely keretében Waters ismét körbe járja a világot. A turné középpontjába a The Dark Side of the Moon áll, de előkerülnek a korábbi Pink Floyd slágerek is, valamint szóló dalai is. A koncert fantasztikus hangzással és látvánnyal kápráztatja el a nézőket, miközben a háttérben végig ott van Waters háborúellenes politikája is. A turné az összes kontinensen végigmegy, s 2007 nyarán Amerikában ér véget. A magyarországi érdeklődők 2007. április 14-én láthatták a Pink Floyd egykori frontemberét a Papp László Budapest Sportarénaban.

2007. március 12-én jelent meg a Hello (I Love You) című kislemeze, amelyet a Grammy-díjas zeneszerző, Howard Shore közreműködésével készített a The Last Mimzy című film zenei albumára. A dal elhangzik a filmben is.

2007. május 10-én fellépett egy Syd Barrett tribüt koncerten, ahol számos sztárvendég mellett a "csonka" Pink Floyd (Gilmour, Mason, Wright) is zenélt. Waters és Gilmourék külön előadást tartottak – nem léptek együtt a színpadra. Waters 2007. július 7-én New Yorkban játszott a Live Earth koncerten, amelynek célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a globális felmelegedésre. A koncerten az "In The Flesh" intrója után a Money, az Us And Them, a Brain Damage, az Eclipse és az Another Brick in the Wall (Part 2) című dalokat adta elő, utóbbit a Trenton Youth Choir gyerekei és az óriási repülő disznó kíséretében.

Waters a Millennium Promise nevű nonprofit szervezet egyik szóvívője lett. A fiatal szervezet a malária és az extrém szegénység ellen harcol. A témáról 2007. június 11-én a CNN honlapjára írt egy kommentárt.

2010. szeptember 15-én megkezdi amerikai turnéját a Fallal.

Roger Waters dalszövegek (119 db):

4.30 AM (Apparently They Were Travelling Abroad) video

4.33 AM (Running Shoes) video

4.37 AM (Arabs With Knives And West German Skies) video

4.39 (For The First Time Today, Part 2) video

4.41 AM (Sexual Revolution) video

4.47 AM (The Remains of Our Love) video

4.50 AM (Go Fishing) video

4.56 AM (For the First Time Today-Part 1) video

4.58 AM (Dunroamin, Duncarin, Dunlivin) video

5.01 AM (The Pros and Cons of Hitch Hiking, Pt. 10) video

5.06 am (Every Stranger's Eyes) video

5.11 AM (The Moment Of Clarity) video

A Gentle Breeze Blew Through Life video

Amused To Death video

Another Brick in the Wall, Part III video

Another Brick in the Wall, Pt1 video

Another Brick in the Wall, Pt2 video

Bed-Time-Dream-Clime video

Body Transport video

Brain Damage video

Breathe video

Bridge Passage for Three Plastic Teeth

Bring the Boys Back Home

Chain Of Life

Comfortably Numb

Dance of the Red Corpuscles

Dark Side Of The Moon

Dogs

Don't Leave Me Now

Each Small Candle

Eclipse

Embryo Thought

Embryonic Womb-Walk

Empty Spaces

Every Strangers Eyes

Facts And Figures

Flickering Flame

Folded Flags

Four Minutes

Get Your Filthy Hands Off My Desert

Give Birth To A Smile

Goobye Blue Sky

Goodbye Cruel World

Hand Dance-Full Evening Dress

Happiest Days Of Our Lives

Hello (i Love You)

Hey You

Hilda's Dream

Hilda's Hair

Home

In the Flesh

Is There Anybody Out There?

It's A Miracle

Knockin' On Heaven's Door

Late Home Tonight, Part I

Late Home Tonight, Part II

Leaving Beirut

Lick Your Partners

Lost Boys Calling

March Past of the Embryos

Me Or Him

Money

More Than Seven Dwarfs in Penis-Land

Mother

Mrs. Throat Goes Walking

Nobody Home

Oh My God - What A Fabulous Room

Old Folks Ascension

One Of My Turns

Our Song

Perfect Sense, Part I

Perfect Sense, Part II

Piddle in Perspex

Pigs On The Wing, Part 1

Radio Kaos

Radio Waves

Red Stuff Writhe

Run Like Hell

Sea Shell An Stone

Sea Shell and Soft Stone

Set The Controls For The Heart Of The Sun

Shine On You Crazy Diamond

Southampton Dock

Southhampton Dock

Stop

Sunset Strip

The American Bomber (Waters)

The Anderson Shelter

The Attack

The Ballad Of Bill Hubbard

The Bravery Of Being Out Of Range

The Brazilian (Genesis)

The British Submarine

The Fallout

The Powers That Be

The Pros And Cons Of Hitchhiking

The Russian Missile (Waters)

The Shuffle (Paul Hardcastle)

The Story

The Thin Ice

The Tide Is Turning (after Live Aid)

The Trial

The Womb Bit

Three Wishes

Time

Too Much Rope

Towers Of Faith

Vera

Waiting For The Worms

Watching Tv

Welcome To The Machine

What God Wants, Part I

What God Wants, Part II

What God Wants, Part III

What Have They Done

When The Wind Blows

Who Needs Information

Wish You Were Here

Young Lust

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább