Sabaton

Zenei irányzat: Power Metal
Albumok: 8 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 11474 alkalommal

Bemutatás:

A Sabaton egy svéd power metal/heavy metal együttes, amely 1999-ben alakult Falunban és azóta 6 nagylemezt adott ki. Zenéjük történelmi harcokat, háborúkat dolgoz fel. Epikus hangzásukat kórusokkal teszik teljessé. Dalaikban gyakran jelennek meg gitárszólók, szintetizátor szólók. Az együttes neve a lovagi páncélzat lábfejet védő vassarujából származik.

Weboldal:

Biográfia:

Első demójukat Fist for Fight néven rögzítették Tommy Tägtgren Abyss nevű stúdiójában. A demó hetek alatt elfogyott. Ezután leszerződtek az olasz Underground Symphony-vel, stúdióba vonultak, majd újra felvették a Fist for Fight-ot, amit 2001-ben ki is adtak. Az album nem aratott sikert, ami elkedvtelenítette a tagokat, és így nem tudták kiadni a Metalizer-t, ami a debütalbum lett volna.

2004-ben amikor még mindig nem tudták kiadni az albumot, nem adták fel, és felvettek egy demó anyagot Panzer Battalion néven. A demó pozitív visszajelzései után a zenekar úgy döntött, hogy felvesz egy lemezt saját költségén, így született meg a Primo Victoria. A lemezre több kiadó is azonnal le akart csapni, végül a svéd Black Lodge-hoz szerződött a csapat. 2005-ben a Primo Victoria hatalmas sikert aratott mint debütalbum és a Sabaton egy csapásra Svédország egyik legnagyobb és leghíresebb metal bandája lett. Ezután a zenekar mind nagyobb és nagyobb klubokban lépett fel, és egyre ismertebbé vált nemzetközileg is.

Körülbelül egy évvel később a Sabaton ismét stúdióba vonult és rögzítette második lemezét, Attero Dominatus néven. A lemez sikere nem volt kétséges, pláne, hogy a kiadás előtt a csapat egy 6 hetes turnéra indult az Edguy-jal és a DragonForce-szal. A sikereknek köszönhetően 2007-ben végre kiadhatták a 2 CD-s Metalizer-t is, ami tartalmazta a Fist for Fight teljes anyagát is. Ezt a kiadványt főleg a rajongóknak szánt extra lemeznek tekintik. Ebben az évben indult útnak a Sabaton eddigi legnagyobb turnéja: 80 koncert, több mint 20 országban… a számok magukért beszélnek. 2007. február 4-én első koncertjüket adták Magyarországon is, a Therion és a Grave Digger vendégeként.

2008 januárjában, miután kiturnézták magukat, a tagok elérkezettnek látták az időt egy új lemez felvételére. A lemez a The Art of War (magyarul, A Háború Művészete) nevet kapta, ami a Kre. 6. században íródott, Sun Tzu által írt katonai értekezés alapján készült. Az album dalai az értekezés egy-egy fejezetét ölelik fel. A lemezt szintén a svéd Abyss stúdióban rögzítették, és egy az eddigieknél erősebb, keményebb hangzást is kapott, több szintetizátor játékkal, több kórussal tarkítva. A lemez májusban került a boltok polcaira, és szintén jó visszhangot kapott a sajtóban. A HammerWorld magazinban 10/10-es pontszámot ért el. 2008 második felében az együttes újra európai turnéra indult, ám már mint főzenekar. A turné a The Art of Live nevet kapta, ami egészen 2009. december 14-ig tartott. 2009 nyarán ugyancsak felléptek több fesztiválon is, amiken még eddig nem, például a Bloodstock Open Airen Angliában. Ezen kívül február 26-án indult újabb európai turnéra az együttes a Hammerfall vendégeként, amivel újra felléptek Magyarországon is. 2009. december közepétől befejezte nagy turnéját a zenekar, amely csaknem 160 koncertet tartalmazott, és 2010. január 4-én hivatalosan is elkezdték az új album felvételeit, mely 2010. május 21-én jelent meg, már a Nuclear Blast Records-nál.

2010-ben az együttes fellépett többek között a Magyarországon is megrendezésre kerülő Metalfest Open Air-en, május 21-23. között. A Sabaton május 22-én lépett fel a budapesti Metalfesten, Csillebércen, majd pedig május 23-án délelőtt a Metalfest jóvoltából a legszerencsésebbek együtt ünnepelhették meg a zenekar tagjaival új albumuk, a Coat of Arms megjelenését egy dunai csatahajókázással, aminek keretében egy speciális koncertet adtak, valamint exkluzív dedikálás és fotózkodás is volt. Az együttes az új album első videoklipjét az Uprising dalra forgatta, amit 2010. augusztus 1-jén, a Varsói felkelés 66. évfordulóján tettek közzé hivatalos honlapjukon. A klipben szerepel Peter Stormare ismert svéd színész, aki többek között A szökés című sorozatban is játszott.

A nyári fesztiválkoncertek után pedig ősszel következett a Coat of Arms turnéja, aminek keretén belül először adtak teljes műsoros klubkoncertet Magyarországon, Budapesten november 14-én a Club 202-ben, melynek vendégzenekarai az Alestorm, és a Steelwing voltak. A World War elnevezésű turné első fele 2010. augusztus 27-én indult Izraelben, és egészen december 18-ig tartott.

A zenekar honlapján közzétette, hogy megvásárolta a lemezeik kiadási jogait, és 2010. szeptember 24-én kiadták az első 4 lemezük (Primo Victoria, Attero Dominatus, Metalizer, The Art of War) ún. Re-Armed speciális verzióját. Mindegyik lemezt remixelték, valamint további 4-6 exkluzív, eddig még ki nem adott dal kapott helyet rajtuk lemezenként. Az új dalok mellé új külsőt is kaptak az albumok, új szövegkönyvvel, borítóval, valamint poszterrel együtt.

Az együttes 2011-ben is folytatta a Coat of Arms lemez turnéját, a World War turnét. A turné 2011. március 3-án egy újabb európai körúttal folytatódott, aminek keretén belül néhány olyan ország is helyet kapott, ahol előtte még nem játszottak Joakimék. Ezeken az állomásokon az együttes egyik gitárosa, Rikard Sundén nem vett részt, mert kisfia született. Helyette a DragonForce basszusgitárosa, Frédéric Leclercq segítette ki a csapatot. Az európai körút utolsó néhány állomásán doboscsere is történt, mert Daniel Mullback dobos térde megsérült, és haza kellett utaznia Svédországba. Ezeken az állomásokon egy svéd barátjuk, Robban Bäck segítette ki őket, és dobolt Mullback helyett. Az európai körút után pedig következett az első észak-amerikai körút, amelyet az Accept vendégeként tett meg a zenekar. A körút április 9. és május 7-e között tartott. Ezek után egy újabb olyan ország következett, ahol még nem lépett fel a Sabaton, mégpedig Oroszországban játszottak a Scorpions vendégeként egy 10 állomásos miniturné keretében.

Az oroszországi koncertek után a szokásos nyári fesztiválfellépések következtek, melynek keretében újra felléptek Magyarországon is, az újból megrendezésre kerülő Metalfest Open Airen. A Sabaton a fesztivál egyik főbandájaként lépett fel június 4-én a csillebérci tábor területén megrendezésre került fesztiválon. A nyári fesztiválfellépések mellett Joakimék több olyan koncertet is adtak, amelynél egy-egy legendás együttes vendég-, vagy nyitózenekaraként léptek fel: például az Iron Maiden vendégeként Svédországban, vagy a Judas Priest vendégeként Németországban. A nyári fesztiválok közül természetesen nem maradhatott ki a 'hazai' fesztiváljuk, a Rockstad Falun, amelyet több neves vendég meghívásával (Udo Dirkschneider, Chris Boltendahl, Frédéric Leclercq, valamint a Van Canto) tettek színesebbé és élvezetesebbé.

2011. augusztus 5-én megjelent a zenekar első koncertkiadványa World War Live: Battle of the Baltic Sea címmel. A kiadvány 2CD+DVD formátumban is elérhető, amelyen a fő koncert a 2010-es Sabaton Cruise hajón lett rögzítve. A DVD-n pedig az együttes 2008-as Rockstad faluni koncertje látható, valamint 3 videoklip a Coat of Arms albumról (Coat of Arms, Screaming Eagles, Uprising).

Az év második felében is a koncertezésé volt a főszerep a Sabatonnál. Szeptember folyamán felléptek Lengyelországban néhány koncert erejéig, majd pedig a Power of Metal turné második szakaszának főbandájaként lehetett őket látni a Grave Digger, Powerwolf és a Skull Fist társaságában. Ezek után egy újabb amerikai körút következett, ezúttal a szintén svéd Evergrey vendégeként.

Az amerikai körútról visszatérve pihenőre vonult a csapat, és elkezdték az új albumuk írását. Még adott 3, a World War turnét lezáró koncertet az együttes 2011-ben, az egyik a 2010-ben rendkívül jól sikerült Sabaton Cruise hajós koncertjük volt, amely egy, Svédország és Finnország között a Balti-tengerre kihajózott hajón történt. A turné utolsó állomása pedig Antwerpenben volt december 18-án. Az utolsó koncertek végén látható volt egy molinó, rajta az új album borítójával, és címével.

Az együttes új albuma Carolus Rex címmel jelent meg 2012. május 25-én. Az album ezúttal a Svéd Birodalom 1561-1721 közé eső szakaszáról, és II. Gusztáv Adolf (Gustavus Adolphus) valamint XII. Károly (Carolus Rex) svéd királyokról, a karolin hadseregről és többek között a Harmincéves háborúról szól. A zenekar történetében először, az új lemez nem csak angolul, hanem svéd nyelven is megjelent. A Carolus Rex album témáinak megírásakor egy híres svéd történész is segítette a csapatot, Bengt Liljegren, hogy minél hitelesebben tudják visszaadni a dalok a történéseket. Az új album lemezbemutató koncertje Amerikában volt, Los Angelesben. 2012. április 10-től ezúttal főzenekarként indultak észak-amerikai turnéra Joakimék, a Swedish Empire turné keretében. Valamint több 2012-es fesztiválon is részt vettek (Fezen, Graspop, Masters of Rock, Metaltown, Bang Your Head, Metalcamp és persze a Rockstad Falun). 2012. augusztus 2-án a zenekar újra fellépett Magyarországon is, ezúttal a székesfehérvári Fezen fesztiválon. A 2012-es csehországi Masters of Rock fesztiválon egy vadonatúj, csak erre az alkalomra írt számot is eljátszott a zenekar, a Far from the Fame-et, amellyel egy cseh háborús hős, Karel Janousek előtt tiszteleg a zenekar.

2012. március 30-án a zenekar hivatalosan is megerősítette a honlapján, hogy megválik négy tagjától (Oskar Montelius-gitár, Rikard Sundén-gitár, Daniel Mullback-dob, valamint Daniel Myhr-billentyű), és Joakim Brodén Pär Sundströmmel együtt viszi tovább a Sabatont. 2012. április 2-án a zenekar hivatalos honlapján bejelentette az újonnan érkezett tagokat: Chris Rörland-gitár, Thobbe Englund-gitár, valamint Robban Bäck-dob. Az új billentyűs keresése még folyamatban van, amíg meg nem találják, addig a koncerteken a korábban Daniel Myhr által feljátszott témákat fogják digitálisan játszani. A Sabatonból kivált négy tag (Oskar Montelius, Rikard Sundén, Daniel Mullback és Daniel Myhr) új bandát alapított Civil War néven, Nils Patrik Johansson énekes (Astral Doors, Wuthering Heights) és Stefan 'Pizza' Eriksson basszusgitáros társaságában.

A nyári fesztiválfellépések után elkezdődött a Carolus Rex album európai lemezbemutató turnéja, a Swedish Empire turné. A körút 2012. augusztus 30-án kezdődött Izraelben, a turnén a svájci Eluveitie, valamint a magyar Wisdom kíséri a Sabatont. 2012. szeptember 14-én a berlini Metal Hammer gálán a zenekar megnyerte a Legjobb koncertzenekarnak járó díjat. A Swedish Empire turné első európai körútjából három koncertet (London, Oberhausen, Göteborg) rögzített a zenekar, melyek a következő élő Blu-ray/DVD lemezen lesznek rajta. A svédországi Göteborg városában adta a Sabaton az eddigi legnagyobb közönség előtti teljes műsoros koncertjét, mintegy 6000 rajongó társaságában. Robban Bäck dobos egy időre megszakítja a turnézást a zenekarral, mert nemsokára megszületik a gyermeke. Helyét a turnén Snowy Shaw (King Diamond, Dream Evil, Mercyful Fate, Therion) veszi át a 2012. november 22-ei finnországi koncertektől kezdődően. Már a göteborgi koncert utolsó számában (Metal Crüe) bemutatták a közönségnek Shawt. Az is bizonyossá vált, hogy 2013. március 22-én az együttes újfent koncertet fog adni Magyarországon is, Budapesten, a Pecsa Music Hallban.

A 2013-as évet a zenekar egy ausztrál miniturnéval, valamint egy újabb észak-amerikai körúttal indította januárban, melyek szintén a Swedish Empire turné állomásaihoz tartoztak. 2013. február 22-én a Stockholmban megrendezett Bandit Rock Awards gálán az együttes mindhárom díjat megnyerte, amelyben jelölték (Legjobb svéd album, Legjobb svéd koncertzenekar, Legjobb svéd zenekar). 2013. március 1-én kezdődött a Swedish Empire turné második európai körútja, melynek keretében március 22-én az együttes újfent fergeteges koncertet adott Magyarországon is, Budapesten, a Pecsa Music Hallban. Ez a turné 2013. március 27-én ért véget, melyen ezúttal is a svájci Eluveitie, valamint a magyar Wisdom kísérte Joakimékat. A pesti állomáson a magyar Wisdom hosszabb programot játszhatott, valamint az utolsó számnál (Live Forevermore) Chris Rörland, a Sabaton gitárosa vendégszerepelt a Wisdom legénységével.

2013. májusától az együttes a szokásos nyári fesztiválfellépésekkel folytatta a Swedish Empire turnét. Több állomáson is az Iron Maiden előzenekaraként léptek fel, valamint július 28-án a magyarországi Balatonszemesen megrendezett Rockbeach fesztivál utolsó napjának zárókoncertjét adták. 2013. augusztus 1-jén megjelent az együttes 40:1 dalának lengyel kislemeze, melyen a dal lengyel verziója is megtalálható. Joakimék augusztus 17-én, a saját fesztiváljukon (ami most már a Sabaton Open Air - Rockstad Falun nevet viseli) idén a teljes The Art of War lemezt eljátszották. 2013. szeptember 20-án megjelent a Sabaton első DVD/Blu-Ray kiadványa Swedish Empire Live címmel. 2013. november 13-án az együttes bejelentette, hogy 2014. április 4-től május 16-ig Észak-amerikai turnéra indul az Iced Earth és a ReVamp társaságában. 2013. november 18-án bejelentették, hogy doboscsere történt a zenekarban. Robban Bäck nem tért vissza a Sabatonba, és Snowy Shaw sem lett állandó tag, hanem Hannes Van Dahl lett az együttes új dobosa, aki korábban az Evergrey zenekarban játszott. 2013. november 28-án került megrendezésre a most is teltházas Sabaton Cruise, melynek ismét egy, a Balti-tengerre kihajózott emeletes hajó adott helyszínt. A koncerten két szettes, speciális műsort játszott a zenekar. A koncert végén ismét látható volt az új album borítójának molinója. 2013. december 14-én adta a Sabaton az év utolsó koncertjét a németországi Knock Out fesztiválon, amely a Swedish Empire turné zárókoncertje is volt egyben.

2014. január elején Joakimék stúdióba vonultak, hogy rögzítsék következő albumukat. 2014. január 8-án a honlapjukon bejelentették, hogy a következő nagylemezük Heroes címmel fog megjelenni májusban. Az album május 16-án jelent meg, és a To Hell and Back című dalra forgatták az első videoklipet a lemezről, amit május 15-én elérhetővé is tettek az oldalukon. Az Észak-amerikai turné mellett pedig közzétettek egy svéd és egy dél-amerikai turnét, valamint nyári fesztiválfellépéseket is, aminek keretében többek között július 12-én a pécsi Rockmaraton fesztiválon is felléptek. A nyári fesztiválkoncerteken új színpadképpel lépett már fel a Sabaton, a színpad közepén egy nagy harckocsin található a dobfelszerelés, valamint teljes színpad- és látványképpel, pirotechnikával szórakoztatta a közönséget az együttes. A svédországi turné keretén belül 2014. augusztus 16-án a zenekar fellépett a saját fesztiválján, a Sabaton Open Airen, ahol idén a teljes Carolus Rex albumot eljátszották svéd nyelven, így kedveskedve a hazai közönségüknek. 2014. szeptember 3-án megkezdődött az együttes első önálló dél-amerikai turnéja, mely szeptember 21-ig tartott. A dél-amerikai turné egy észak-amerikai körúttal folytatódott 2014. szeptember 25-től kezdődően és egészen november 10-ig fog tartani, majd pedig megkezdődik a Heroes on Tour elnevezésű turné európai körútja is, november 23-tól, a már szintén hagyományosnak mondható saját hajós koncertjükkel, a Sabaton Cruise-szal, amely idén is teltházas már. Az európai turné keretében 2015. január 25-én ismét fellépnek Budapesten is Joakimék, a Petőfi csarnokban, amit a pécsi Rockmaraton fesztiválon jelentettek be. Az őszi európai turné vendégzenekarai a finn Battle Beast és a holland Delain lesznek.

Sabaton dalszövegek (94 db):

1648 video

40:1 video

7734 video

A Lifetime of War video

A Light In The Black video

A Secret video

Angels Calling video

Attero Dominatus hun video

Back in Control video

Bismarck video

Blood Of Bannockburn video

Burn Your Crosses video

Camouflage video

Carolus Rex video

Christmas Truce video

Cliffs Of Gallipoli video

Coat of Arms video

Counterstrike video

Diary Of An Unknown Soldier video

Dominium Maris Baltici video

Endless Nights video

Far from the Fame video

Fields of Verdun video

Firestorm video

Ghost Division hun video

Glorious Land video

Gott Mit Uns video

Great War video

Hail to the King video

Hearts of Iron video

Hellrider hun video

Hill 3234 video

In the Name of God video

Inmate 4859 video

Into the Fire video

Jawbreaker video

Killing Ground video

Last Dying Breath video

Long Live the King video

Man of War video

Masters of the world video

Metal Crüe video

Metal Machine video

Metalizer video

Midway video

Night Witches video

No bullets fly video

Nuclear Attack hun video

Panzer Battalion video

Panzerkampf video

Poltava video

Primo Victoria hun video

Purple heart video

Race to the See video

Reign of Terror video

Resist and bite video

Rise Of Evil video

Rorke's Drift video

Ruina Imperii video

Screaming Eagles video

Shadows video

Shiroyama video

Smoking snakes video

Soldier Of 3 Armies video

Sparta video

Speeder video

Stalingrad video

Stormtroopers video

Sun Tzu Says video

Swedish Pagans video

Talvisota video

The art of war video

The ballad of Bull video

The Carolean video

The Cliffs of Gallipoli video

The Final Solution video

The Hammer Has Fallen video

The Last Battle video

The Last Stand video

The Lion From the North video

The Lost Battalion video

The Nature of Warfare video

The Price of a Mile video

Thundergods video

Thunderstorm video

To Hell and Back video

Unbreakable video

Union (Slopes Of St. Benedict) video

Uprising hun video

We Burn video

Wehrmacht

White Death video

Winged Hussars video

Wolfpack hun video


Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2023 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább