Gompie

Zenei irányzat: roc
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 723 alkalommal

Bemutatás:

A Gompie egy alkalmilag összeállított holland együttes, amely a Hollandiában ismert és nagy múltú holland rock zenész, énekes, Peter Koelewijnt kísérte 1995-ben, amikor felvették a Smokie együttes „Living Next Door To Alice” című számának humorosan trágár változatát.

A történet a következő:

Hollandiai Nijmegen városának Gompie nevű szórakozóhelyen a lemezlovas gyakran lejátszotta a Smokie együttes Living Next Door To Alice című számát. A számnak az „I've been living next door to Alice” sora után lehalkította a zenét, és a közönség kórusban üvöltötte, hogy ..Alice? Who the fuck is Alice?”
Egyik este egy lemezcég igazgatója, Rob Peters is tanúja volt ennek a jelenetnek, és úgy gondolta, érdemes lenne ezt a produkciót kiadni hanglemezen.
Felkérte Peter Koelewijnt az előadásra, felvették a dalt, és a kiadott lemezen előadóként „Gompie”-t nevezték meg. A zenekart akkor, a dal felvételéhez, Rob Peters verbuválta.

A Gompie „Alice”-e 4 hétig vezette a holland slágerlistát.

(A kiadott lemezen volt még egy szám, amit a Gompie adott elő, a „Tarzan & Heidi”)


Egyébként Peter Koelewijn volt a „holland nyelvű rock and roll atyja”.
Zenekara a Rockets volt, amelyet 1959-ben alakított. (hollandul így hirdették: Peter en zijn Rockets, angolul így Peter and his Rockets.)

Peter Koelewijn, Peter Cornelis Koelewijn néven született 1940. december 29-én, Eindhovenben, egy halárus ötödik gyermekeként.
1953-ban kezdett dalokat írni, miután megkapta első gitárját. Eleinte cowboy-dalokat komponált. Gyermekkorában hatással volt rá Guy Mitchell, Frankie Laine, Rosemary Clooney, Johnny Ray, Hollandiából pedig a Chico´s and a Kilima Hawaiins.
A rock and rollt akkor szerette meg, amikor először meghallotta Little Richard Long Tally Sally című számát. Elvis Presley, Buddy Holly, Bill Haley, Jerry Lee Lewis, Ritchie Valens és Chuck Berry felvételei egyre jobban erősítették elhatározását. Ezeket a lemezeket akkoriban még nem adták ki Hollandiában, a rádióadók is még a sátán zenéjeként aposztrofálták a rock and rollt. A Németországban állomásozó amerikai katonák, akik minden hétvégén átkeltek a határon Eindhovenbe, hozták magukkal az új lemezeket, amiket a helyi zenegépeken hallgattak meg. Peter tizenévesként több órát töltött el ezeknek a felvételeknek, valamint szombat reggelenként az American Forces Network nevű rádióadó aktuális slágerlistájának végighallgatásával.

Az 1959-ben alakított zenekarával az első sikerét 1960-ban aratta legendás kislemezével, a "Kom Van Dat Dak AF" (Get Off The Roof) cíművel.
Onnantól kezdve uralta a holland rockzenét, egészen addig, amíg a Beatles fel nem tűnt, és meg nem hódította Hollandiát is.
1966-ban próbált ismét visszatérni a zenei életbe a zenekarával, de nem sikerült.
1971-ben ismét próbálkozott a visszatéréssel, újjá szervezett zenekara élén.
1974-ben visszavonult a zenélésből, producerként működött.
1977-ben ismét visszatért az aktív zenéléshez, a "Het Beste A Mij Van Niet Goed Genoeg Voor Jou", félig önéletrajzi albummal. 1981-ben megjelent a második albuma, a "Peter Live-Peter Koelewijn En Zijn Rockets"

1995-ben tűnt fel megint mint előadó, a Who The Fuck Is Alice című számmal.

Gompie dalszövegek (1 db):

Who The Fuck Is Alice video

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább