Sandie Shaw

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 382 alkalommal

Bemutatás:

Sandie Shaw (született: Sandra Ann Goodrich; Dagenham, Essex, Egyesült Királyság, 1947. február 26. - ) brit énekesnő.

A maga korában csinos, jó hangú brit énekesnő, az egyik legsikeresebb előadó a hatvanas években. Bár a hatvanas évek első felében is voltak sikerdalai, az áttörést a magyarul Paprikajancsiként fordított Puppet ont The Stringgel érte el. Az évtized derekától 2013. áprilisáig koncertezett. Ő volt az első, aki brit színekben indult az Eurovíziós dalfesztiválon, s meg is nyerte azzal a bizonyos Paprikajancsival. Egy időben rendszeresen mezítláb lépett színpadra, ezért a hatvanas évek mezítlábas hercegnőjeként is emlegették.
Nem kapkodta el, csak 17 éves korától énekelt közönség előtt, miután Adam Faith, az ismert énekes felfedezte. Menedzsere, Eve Taylor bejuttatta a Pye kiadóhoz, ahol egykettőre megkapta művésznevét, s megjelent első dala, az As Long As You’re Happy Baby (Taylor és az ismert énekes, Chris Andrews szerzeménye). A dal nem hagyott nyomot a listákon, viszont a második kislemezéről a There’s Always Something There Remind Me vezette a brit kislemezlistát, s az amerikai Billboardon is jegyezték (Burt Bacharach és Hal David jól ismert páros szerzeménye). A hatvanas években több dala, lemeze is felkerült az amerikai listára. Harmadik lett Angliában az 1965-ös Girl Don’t Come című Andrews-dal, majd ismét listavezető sikert ünnepelhetett: a Long Live Love jutott fel a csúcsra.
Közben sikeresen szerepelt a brit zenés tv-műsorokban.
A mérsékeltebb 1966-os esztendő után Taylor benevezte az énekesnő tudta nélkül a bécsi Eurovíziós Dalfesztiválra a Puppet on a Stringgel, s meg is nyerte a dalversenyt, s első lett vele Nagy-Britanniában, s nagy sikert ért el Németországban.
A hetvenes években tervei nem valósultak meg - családi vállalkozásba kezdett volna. Visszavonult az énekléstől. Ráadásul a brit sajtó rosszindulatú pletykákat közölt róla. Gyermekkönyvek írásával foglalkozott dalokat írt a Pye kiadó megrendelésére.
Énekesnőként a nyolcvanas évek elején a Heaven 17 együttes fedezte fel ismét. Flevette Cilla Black Anyone Who Had A Heart című korai sikerét, majd a Smith együttessel együtt elkészítette a Hand in Globe című kislemezt, amely listára került. Újrakeverte első kislemezét, s albumot is készített, s több mint 20 év után sikeres koncerteket adott egyetemeken, békefesztiválokon és más rendezvényeken. Közben elmélyülten foglalkozott a buddhiuzmussal. Az új évezredben is koncertezett, turnézott többek között Jools Holland zongoristával, fellépett a BBC Tv egyik újévi műsorában, s több más adásában is. Megjelentek dalai franciául, olaszul, spanyolul és németül, kiadták dalainak egy négylemezes összeállítását. 2013 áprilisában bejelentette, hogy végleg visszavonul a színpadtól.
A kilencvenes években válogatásai jelentek meg, Az ezredforduló után elkészítette egykori világsikerének, a Puppet on a Stringnek az újrakevert változatát. Saját honlapot indított Háromszor ment férjhez,második házasságából két gyermeke született.
Forrás:
Kovács Miklós
www.literatura.hu

Sandie Shaw dalszövegek (1 db):

Puppet on a string video

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább