Dave Clark Five

Zenei irányzat: Pop , Pop-Rock
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 557 alkalommal

Bemutatás:

1958-ban London északi részén alakult angol pop rock együttes.
A beatkorszak meghatározó együttese volt, amelyet egy nagyon rövid időszakban a Beatles komoly riválisának tekintettek.

Öt tagja: a főnök, Dave Clark dobos és énekes, Mike Smith billentyűs és énekes, Lenny Davidson szólógitáros, Rick Huxley basszusgitáros valamint a sok hangszeres Denny Payton, aki elsősorban szaxofonjáról volt híres.
Az elsőszámú szerző Dave Clark és Mike Smith, de mindenki részt vállalt a dalgyártásból. mindannyian énekeltek, de kihallatszott a főnök sajátos torokhangja. Az együttes része volt az Amerikai zenei piacot elárasztó brit inváziónak.
A banda csak a hatvanas évek elején lett széles körben ismert, első lemezszerződését 1962-ben írta alá. Első komolyabb sikerükkel a a Do You Love Me?-vel a Tremeloes együttesel futottak különversenyt, de az utóbbi zenekar volt a sikeres ebben az esetben. Ennél sokkal nagyobbat szólt az 1963 végén megjelent Glad All Over, amely a brit listán a Beatles I Want To Hold Your Handjét ütötte ki az élről és Amerikában is a legjobb tíz közé került. Jött sorba a többi nagy sláger, a Bits and Pieces, a Can’t You See She’s Mine, az Amerikában listavezető Over and Over, valamint az I Like It, I Like That.
Kitűnően ültettek át rock and roll sztenderdeket, többek között Chuck Berry Reelin’ and Rockin’ című sikerét vagy Fats Domino korábban sikeres Blueberry Hilljét is. Angliában és Amerikában is taroltak az 1965-ös Catch Us If You Can című film címadó dalával. A Dave Clark Five lágyabb dalokkal is szíveket hódított meg, nagy siker volt előadásukban a Come Home és a Because.
Az évtized végére a rock and roll gyakorlatilag eltűnt a repertoárjukból, de a simább, poposabb számaikra is vevő volt a közönség. Az erősen popos Everybody Knows , a Red Balloon után azonban jött a közel tízperces Good Old Rock’n’ Roll, amely 1969-ben is a legjobb tíz közé került.
A zenekar azonban nem tudta követni a zenei divat változását, és 1970-ben feloszlott.
A válogatásokkal együtt mintegy ötven lemezt készítettek, amelyek közül több mint 100 millió fogyott világszerte. A zenekar tagjai közül Smith 2008-ban, Payton 2006-ban, Rick Huxley 2013-ban meghalt.
A Dave Clark Five-ot 2008-ban iktatták be a rock and roll halhatatlanjai közé. Tizenkilenc dalukkal kerültek be a brit 40-es listára, s Amerikában a híres Ed Sullivan showban 18 alkalommal voltak adásban. Maga Dave Clark később is a szórakoztatóiparban maradt, a színház és a média világában tüsténkedett. Musicalt is írt Time címmel, Cliff Richard és David Cassidy szereplésével, de csak rövid ideig volt sikere a darabnak a nyolcvanas években. Megvásárolta a Ready Steady Go című sikeres zenei sorozatot.

Forrás:
(Kovács Miklós)
litertura . hu

Dave Clark Five dalszövegek (5 db):

Because video

Bits and pieces video

Come home video

Glad All Over video

Over and over video

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább