Dr Dre

Dr Dre
Teljes név: Dr Dre
Együttes: Dr. Dre
Hangszer, szerep: ének
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 4, összesen 1631 alkalommal

Bemutatás:

André Rommel Young, művésznevén Dr. Dre Grammy-díjas amerikai hip-hop producer, rapper, színész. Létrehozta az Aftermath Entertainment kiadót.

Sikeres előadók több tízmillió lemeze kelt el kezei alól. Dr. Dre meghatározó egyéniség a hip-hop műfajában. Ő találta ki a West Coast G-Funk stílust, ami uralta az amerikai rap slágerlistákat a 90-es évek közepén. Az N.W.A. nevű rapcsapattal megalapozták a gengszter rap műfaját. Társalapítója a Death Row Records nevű kiadónak is.

Biográfia:


Életrajz:

André Romell Young 1965. február 18-án született a Kalifornia-állambeli Los Angelesben. Édesanyja, Verna 16 éves volt, édesapja, Theodore 17 éves volt, amikor 1964-ben összeházasodtak. Szülei még születése előtt elváltak. Középső neve, a Romell édesapja amatőr R&B csapatának nevéből, a The Romells-ből ered. Édesanyja később Warren Griffin Jr.-hoz ment feleségül, aki a híres rapper, Warren G édesapja.
1976-ban a Vanguard Junior High Schoolban kezdte tanulmányait, de később a bandázás és az erőszak miatt átkerült a biztonságosabb Roosevelt Junior High Schoolba. 1979-ben a comptoni Centennial High Schoolban folytatta tanulmányait, majd átkerült a Fremont High Schoolba.
Legidősebb fia, curtis 1981. december 15-én látta meg a napvilágot. A gyermeket édesanyja, Lisa Johnson nevelte fel és csak 20 éves korában találkozott először édesapjával, amikor rapkarrierbe kezdett. Hood Surgeon néven vált ismertté. 1988-ban megszületett második gyermeke, Andre Young Jr., akinek Jenita Porter az édesanyja. Dre $5,000 gyerektartást fizet neki havonta. 1990-től 1996-ig a Death Row records albumok vokalistájával, Michel'le-el randizott. Kapcsolatukból 1991-ben megszületett Marcel nevű fiuk. 1996-ban feleségül vette az NBA játékos Sedale Threatt exfeleségét, Nicole Threatt-et, akitől két gyermeke született. 1997-ben világra jött kisfiuk, Truth, majd 2001-ben megszületett lányuk, Truly. 2008. augusztus 23-án elhunyt második fia, Andre Young Jr. herointúladagolás miatt.

Karrier:

Los Angelesben kezdte pályafutását, ahol DJ-ként dolgozott számos klubban. Elmondása szerint valószínűleg ez az időszak tette őt jobb producerré. A World Class Wreckin' Cru DJ-je lett, akik mellett elismert mixtape DJ vált belőle. A '86 in the Mix' című lemezen több száz hiphop felvételt mixelt 60 percnyi anyagba.
A '80-as évek második felében már teljesen a rappelésre koncentrált. Létrehozta N.W.A. nevű rapcsapatot DJ Yella-val, Eazy E-vel, Ice Cube-al és MC Rennel. Szövegeik nyersek, erőszakosak és durvák voltak. Megalapozták a gengszter rap műfaját. Első lemezük 1987-ben jelent meg bakeliten 'N.W.A. and the Posse' címmel, majd 1989-ben CD-n is kiadták. Az album aranylemez lett. A 'Fuck The Police' című számukat a durva szövegek miatt szinte egyáltalán nem játszották a rádiók. 1988-ban megjelent az ezt a dalt is tartalmazó nagylemez, a 'Straight Outta' Compton', ami hatalmas sikert aratott és rövid időn belül platinalemez lett. Ezt követte 1990-ben a '100 Miles and Runnin' című album. A következő évben újabb lemezzel jelentkeztek, ami az 'Efil4zaggin' címet kapta és rövid időn belül platinalemez lett. A sikerek ellenére Dr. Dre 1991-ben kilépett a csapatból. Személyes ellentét alakult ki közte és Eazy E között, valamint a bevételekből kapott pénzt is kevésnek találta.
D.O.C.-val és Marion Knight-al megalapították a Death Row Records-t, amely az óriás Interscope Records főnökével, Jimmy Iovine-al kötött szerződést. Dre ekkor adta ki első maxiját 'Deep Cover' címmel. Féltestvére, Warren G bemutatta neki Snoop Doggy Doggot, akivel összehozták az első közreműködést.
1992-ben kiadta 'The Chronic' című nagylemezét. Dre zenéi szintetizátorokból és dobgépekből jöttek, és bár használt fel kész dallamokat régi funk és soul számokból, de legtöbbször újrajátszatta őket. Ezt a hangzást nevezik azóta G-Funknak. Ez az album a dalok témájában is újított. Az N.W.A. által elkezdett vonalat vitte tovább. A számok leginkább a nőkről és a fűrűl szóltak. Szinte alig lehetett olyan rapszámot hallani, amire nem volt hatással Dre stílusa. Ekkor különült el végleg a keleti parti és a nyugati parti hiphop. 1996-ban Dre elhagyta a kiadót a közte és Suge között kialakult viszály miatt.
Távozása után megalapította az Aftermath Entertainment-et, ami a saját kiadója. Közvetlenül Jimmy Iovine-el és az Interscope-al kötött szerződést. Az első lemez, amit az Aftermath alatt adott ki az a 'Dr. Dre Presents…The Aftermath' volt. Ezen az albumon addig smeretlen, újonnan szerződtetett előadók kaptak helyet, valamint egy szóló-track, a 'Been There, Done That'. Ezzel a számmal közvetítette, hogy végleg felhagy a gangsta-rappel és ezzel az életmóddal is. Az album platinalemez lett, de a kiadó mégis anyagi gondokkal küzdött. 1998-ban fordulópont következett, amikor Jimmy Iovine meghallgatta a Slim Shady EP-t és azt tanácsolta Dre-nek, hogy szerződtesse le a fiatal tehetséget, Marshall Mathers-t, aki Eminem művésznéven vált ismertté. Eminem debütáló korongja The Slim Shady LP címmel jelent meg és kihúzta a bajból a kiadót.
A kiadó következő kiadványa Dre saját szólóalbuma, a 'The Chronic 2001' volt. Az album hatszotos platina lett és olyan közreműködőket sorakoztat fel, mint Snoop Dogg, Xzibit, Hitman, Devin the Dude, Nate Dogg és Eminem. 2000-ben elnyerte Az Év Producere díjat a Grammy-n. 2005-ben szerződést írt alá The Game-el. 2011-ben megjelent 'Detox' című albuma.

Dr Dre dalszövegek:

Ackrite (Dr. Dre) video

Bang Bang (Dr. Dre) video

Been There, Done That (Dr. Dre) video

Big Ego's (Dr. Dre) video

Bitch Niggaz (Dr. Dre) video

Bitches Ain't Shit (Dr. Dre)

Deeez Nuuuts (Dr. Dre) video

Deep Cover (Dr. Dre) video

Family Affair (Mary J Blige ) video

Forgot About Dre (Dr. Dre) video

French Kissing (Sarah Connor) video

Fuck Wit Dre Day (Dr. Dre) video

Fuck You (Dr. Dre) video

High Powered (Dr. Dre) video

Housewife (Dr. Dre) video

I Need a Doctor (Dr. Dre) hun video

Keep Their Headz Ringin' (Dr. Dre) video

Let Me Ride (Dr. Dre) video

Let's Get High (Dr. Dre) video

Light Speed (Dr. Dre) video

Lil' Ghetto Boy (Dr. Dre) video

Lyrical Gangbang (Dr. Dre) video

Medicine Ball (Eminem) video

Murder Ink (Dr. Dre) video

New Day (Alicia Keys) video

Nigga Witta Gun (Dr. Dre) video

Nuthin But A (Dr. Dre) video

Rat-Tat-Tat-Tat (Dr. Dre) video

Rich girl (Gwen Stefani) hun video

Some L.A. Niggaz (Dr. Dre) video

Still D.R.E (Dr. Dre) video

Stranded On Death Row (Dr. Dre) video

The Day The Niggaz Took Over (Dr. Dre) video

The Message (Dr. Dre) video

The Next Episode (Dr. Dre) video

The Watcher (Dr. Dre) video

What's The Difference (Dr. Dre) video

Xxplosive (Dr. Dre) video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább