Paul Mccartney

Paul Mccartney
Teljes név: Paul Mccartney
Együttes: The Beatles
Hangszer, szerep: ének
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 2, összesen 4429 alkalommal

Bemutatás:

Sir James Paul McCartney MBE (Liverpool, Nagy-Britannia, 1942. június 18.) brit zenész, zeneszerző és producer; elsősorban mint a Beatles egykori tagja ismert.

Elismerten a 20. század egyik zenei ikonja. Az USA-ban huszonkilenc listavezető kislemezével ő tartja a rekordot; ebből húszat a Beatles, a maradék kilencet a Wings tagjaként, valamint szólókarrierje során adott ki. Karrierje során több mint 50 Top 10-es slágert írt, vagy volt bennük társszerző; többen, mint bárki más. Nagy hatású basszusgitáros, elismert gitáros, zongorista és dobos.

McCartney és John Lennon volt a Beatles két fő dalszerzője és az ebben az időszakban írt dalait, mint a Hey Jude (1968), az Eleanor Rigby (1966), a Yesterday (1965) vagy a Let It Be (1970) rendszerint a könnyűzene történetének legjobbjai közé sorolják. Ő írta a Helter Skelter (1968) című dalt is, melyet sokan az első heavy metal-dalnak tartanak.

A Beatles 1970-es feloszlása után is sikeres művész maradt. Az 1970-es években Wings nevű zenekarával, majd később szólókarrierje során Nagy-Britanniában és az USA-ban 30 Top-10-es kislemeze jelent meg, többek között a Maybe I'm Amazed (1970), a Live and Let Die (1973), a Band on the Run (1973), a Silly Love Songs (1976), a Pipes of Peace (1983) és a Stevie Wonderrel közösen előadott Ebony and Ivory (1982).

Sokszor vetik a szemére – leginkább a brit sajtó – hogy régimódi. Ennek ellenére még ma is rengetegen kedvelik, 36 éves szólókarrierje során ott volt a slágerlistákon és beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.

A zenélés mellett gyakran fest (bár eddig még nem rendezett kiállítást), támogatja az állatvédő szervezeteket, a taposóaknák felszedésére irányuló kezdeményezéseket és lelkes híve a vegetarianizmusnak.

Biográfia:

Korai évek

James Paul McCartney a Liverpool északi részén található Walton kórházban született, ahol anyja, Mary Mohin McCartney nővérként dolgozott; egy évvel később testvére, Michael McCartney (szintén zenész, művészneve Mike McGear) ugyanitt született. Őt és öccsét római katolikusnak keresztelték, de nem nevelték vallásosan; szülei eltérő vallásúak voltak. Apja, Jim McCartney egy tánczenekar vezetője és autodidakta zongorista volt, aki már gyerekkorában támogatni kezdte Pault, hogy zenész legyen. Egy trombitát adott Paulnak, de fia később abbahagyta a trombitálást, mert a száján egy heg képződött, és különben sem tudott énekelni zenélés közben. Amikor a skiffle népszerűvé vált, Jim egy gitárt vett Paulnak, Mike-nak pedig egy bendzsót (Paul még trombitált, de sosem lett profi).

1956. október 31-én édesanyja mellrákban meghalt. Ez egy életre szóló hatást gyakorolt művészetére és egy különleges kötést hozott létre John Lennonnal való barátságában, akinek 1958. július 15-én halt meg az édesanyja. Mindketten a zenében találtak vigaszt.

Paul McCartney azt állítja, hogy apai és anyai ágon ír származású. Dédapja, James McCartney Írországban született (néhány ember szerint nagyapja, James McCartney II is). Anyai nagyapja, Owen Mohin 1880-ban, Ulster Monaghan megyéjének Tullynamalrow nevű városában született, és anyai nagyanyja, Mary Theresa Danher egy ír felmenőkkel rendelkező glasgow-i asszony volt. Ezek szerint Paul McCartney öt nyolcad részben ír származású.

A Beatlesben játszott szerepe

McCartney először mint a Beatles basszusgitárosa, billentyűse, gitárosa, énekese és dalszerzője vált ismertté. Lennonnal 1957. július 6-án találkozott egy templomi rendezvényen, ahol Lennon The Quarrymen nevű zenekarával lépett fel. Hamar a zenekar gitárosa lett. Nem sokkal később csatlakozott iskolatársa, George Harrison harmadik gitárosnak, valamint Stuart Sutcliffe basszusgitárosnak és Pete Best dobosnak. 1960-ban Sutcliffe Beatlesnek nevezte át a zenekart. Ő Lennon legjobb barátja volt, és csak hosszas győzködés után vállalta el a basszusgitáros szerepét. 1960 novemberében azonban elhagyta a zenekart, és Hamburgban élt 1962-ben bekövetkezett haláláig; így McCartney lett a basszusgitáros.

Szoros munkakapcsolatot alakított ki Lennonnal és együttműködtek a dalok írásakor, annak ellenére, hogy nagyon ritkán írtak egyenrangú partnerekként dalokat. Valójában csak 27 számról mondható el, hogy tényleg ketten szerezték. Ilyenkor általában egyikük megírta a dal nagy részét és a másik befejezte, beledolgozta egy másik dalba vagy hasznos változtatásokat javasolt. Egy korai egyezség alapján, ha bármelyikük írt egy dalt, annak szerzőjeként Lennon-McCartney szerepel. Ezt Lennon találta ki, mert szerette a Leiber-Stoller szerzőpáros dalait. A Beatles első kislemezének, a "Love Me Do"-nak szerzőjeként még McCartney-Lennon szerepel.

McCartney egyik legjobb dala a sokszor feldolgozott "Yesterday". Azt állítja, hogy a dallam álmában jutott eszébe, és abban sem volt biztos, hogy tudat alatt nem lopta-e valahonnan. Az eredeti cím "Scrambled Eggs" (Rántotta) volt, a szövege: „Scrambled eggs / Oh my baby, how I love your legs”.

A Beatles első éveiben gyorsan fejlődött zenészként, énekesként és dalszerzőként is. Nagy hatással volt rá Buddy Holly és Little Richard; különösen nagy hatást gyakorolt rá Richard magas „wooo”-ja, például a "From Me To You" vagy a "Kansas City/Hey, Hey, Hey, Hey" című dalokban.

A balkezes McCartney talán kora legkreatívabb és legmeghatározóbb basszusgitárosává vált, aki kiemelte az elektromos basszusgitárt a hátsó sorból, az ismeretlenség homályából és vezető hangszerré tette, amivel számtalan zenészt inspirált. 1965-re mind nagyobb nyomást gyakorolt az EMI hangmérökeire a jobb basszus hang érdekében, mivel nagyon csalódott volt amiatt a gyenge hangzás miatt, ami a Beatles korai felvételeit jellemezte. Játékát és zenéjét a zenekar legkreatívabb korszakában, 1965–67-ben nagyban befolyásolta Brian Wilson, az amerikai producer-zeneszerző munkája, aki a Beach Boys vezetőjeként azóta klasszikus albumukkal, a Pet Sounds-szal forradalmasította a felvételi technikát és az albumon hallható basszusjátéka a popzenében előzmények nélkülinek számított. Ennek eredményeképp McCartney egyre nagyobb figyelmet fordított a hangzásra és játékára, kihasználta az abbey road-i stúdió új, többsávos felvételek készítésére alkalmas pultjának lehetőségeit és újravette a bonyolultabb részeket, amikor a számok alapjai már készen voltak. Tény, hogy a Pet Sounds a Beach Boys válasza volt a Rubber Soulra és a Revolverre (ne feledjük, hogy a Beatles albumainak USA-beli kiadásain más volt a dalok sorrendje, mint a briteken).

A Beatles népszerűségének csúcsán Pault tartották a legjóképűbbnek a fiúk közül és ő keltette fel leginkább a női közönség érdeklődését. Furcsamód ő volt az utolsó, aki megnősült és az egyetlen, aki sosem vált el - egészen 2008-ig, amikor felbontotta a Heather Mills-szel való házasságát. A Jane Asher színésznővel való kapcsolatának vége felé megismerkedett egy amerikai fényképésszel, Linda Eastmannel. 1967 májusában találkoztak először Georgie Fame koncertjén a Bag O'Nails klubban. Másodszor 1967. június 1-jén, a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band bemutató partiján, és kapcsolatuk a következő két évben egyre komolyabbra fordult. 1969. március 12-én esküdtek meg a marylebone-i anyakönyvvezető hivatalban, rövid polgári szertartás keretében. Paul örökbefogadta Linda előző házasságából született lányát, a hétéves Heathert, majd további három gyermekük született: Mary (1969-ben, akit McCartney édesanyja után neveztek el), Stella (1971-ben) és James (1977-ben, Paul 1976-ban elhunyt édesapja után nevezték el). Boldog házasságban éltek egészen 1998-ig, amikor Linda mellrákban elhunyt. Állítólag házasságuk alatt sosem töltöttek egy hétnél hosszabb időt távol egymástól.

A Beatles vége felé Lennon érdeklődése erősen csökkent a zenekar iránt, miközben McCartney egyre sikeresebb popzenésszé vált, olyan dalokat írva ekkor, mint a "Hey Jude", "Let It Be" és a "The Long and Winding Road".

Közismert tény, hogy a zenekar késői munkáinak is ő volt a fő mozgatórugója. Amikor 1966 közepén befejezték a turnézást, Lennon és Harrison vidéki birtokaikra vonult vissza, távol Londontól, McCartney azonban a városban maradt. Először a városközpontban lakott, majd nagyobb rezidenciáján, St John’s Woodban, nem messze az Abbey Road Studiostól. Gyakran látták nagy kulturális eseményeken, mint amilyen az International Times alapító estélye volt a Roundhouse-ban 1966. október 15-én (itt álruhában jelent meg). Nagy érdeklődést tanúsított a képzőművészetek iránt, így szoros barátságba került a vezető műkereskedőkkel és galéria-tulajdonosokkal; felfedezte a kísérleti filmeket és rendszeresen járt moziba, színházi előadásokra és komolyzenei koncertekre. Több albuma jelent meg The Fireman (Tűzoltó) álnéven és kísérleti zenei albumokat is kiadott saját nevén (Liverpool Sound Collage).

Bár a zenekarból ő volt az utolsó, aki kipróbálta az LSD-t, ő volt az első brit popsztár, aki nyilvánosan bevallotta használatát. Ez a rövid bejelentés, amit egy 1967 nyarán megjelent újságcikk tartalmazott, világszerte címoldalra került. A híres 1967. június 19-i BBC televíziós interjúban ismét felvetődött a téma és McCartney nyíltan válaszolt:

„Egy újság megkérdezte és döntenem kellett, hogy hazudok, vagy elmondom az igazat. Úgy döntöttem, őszinte leszek… de igazán nem akartam erről beszélni, tudja, mert valójában senkinek sem kellett volna elmondanom. Nem próbáltam meg szétkürtölni a világban az ügyet. Az újságíró egy tömegeknek szóló médiumot képviselt. Megtartottam volna magamnak… ha ő is hallgat róla. De ő el akarta híresztelni, tehát az ő felelőssége, hogy ekkora hír lett belőle, nem az enyém.”

Érdekes módon ezen nyilatkozat és azon későbbi beismerés ellenére, hogy ebben az időszakban rendszeresen élt kokainnal, McCartney azon kevés szerencsés popsztár közé tartozott, akik ellen nem indult eljárás kábítószerrel való visszaélés miatt. Nem úgy, mint Lennon, Harrison és sok más barátjuk ellen, például a Rolling Stones vagy Donovan ellen.

Paul volt az első beatle, aki külső zenei projektre adta a fejét, mikor George Martin segítségével elkészítette az 1966-os The Family Way című film zenéjét, amelyért megkapta az Ivor Novello-díjat a legjobb instrumentális téma kategóriában. Ezen kívül számos művész sikeres lemezénél közreműködött zeneszerzőként vagy producerként, jó pár esetben álnéven.

Ő adta az ötletet a Beatles több kései munkájához, például a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandhez, a Magical Mystery Tour című filmhez és albumhoz, valamint az Abbey Road második oldalán hallható egyveleghez.

1969-ben, annak ellenére, hogy a zenekar a szétesés jeleit mutatta, megpróbálta rávenni a többieket a színpadra való visszatérésére. Elindították Get Back projektet, mely utolsó filmjük és albumuk, a Let It Be formájában valósult meg. Ugyan McCartney abban reménykedett, hogy újra közel kerülhetnek egymáshoz, a film nyilvánvalóvá tette, hogy az együttes kreatív erőforrásai kimerültek és a civódás, a féltékenység és a Beatles-lét folyamatos nyomása a négy művészt visszafordíthatatlanul egymás ellen hangolta. Belső vitáiktól függetlenül a zenekar népszerűsége ismét nőni kezdett és a nyilvánosság érdeklődését csak fokozta az az 1969-es városi legenda, mely szerint McCartney meghalt és még 1966-ban titokban helyettesítették Billy Shearsszel. A rajongók azt gondolták, hogy Brian Epsteint is helyettesítették, de végül az egész összeesküvés elmélet hamisnak bizonyult. Ez a szóbeszéd még mindig népszerű téma a világhálón és nem kevesebb, mint öt könyvet írtak róla.

Bár Ringo Starr 1968-ban rövid időre elhagyta a zenekart, csakúgy, mint George Harrison is 1969-ben, Lennon volt az, aki úgy ment el 1969 augusztusának vége felé, hogy többé nem is tért vissza. A végén mégis Paul tett pontot az események végére, amikor 1970. április 10-én, egy héttel első szólóalbumának megjelenése előtt nyilvánosan bejelentette a Beatles feloszlását. Miután 1970. december 31-én pert indított a többiek ellen, a Beatles hivatalosan is feloszlott.

Eddigre Lennon és McCartney kapcsolata romokban hevert a több éves viták és rivalizálás nyomán, és csak nem sokkal Lennon halála előtt békültek ki valamennyire.

Korai szólókarrier

Mikor a Beatles 1970-ben feloszlott, Paul azonnal elindította a szólókarrierjét a McCartney című albummal, amin ő játszott az összes hangszeren és ő énekelte az összes vokált, kivéve azokat, ahol felesége, Linda a segítségére volt. Míg az albumot sokan unalmasnak tartották (többek között Lennon is), rajta volt a nagyszerű "Maybe I’m Amazed", mely a mai napig elhangzik McCartney koncertjein. Egy másik jól sikerült számot, az "Every Night"-ot később Phoebe Snow előadása tette slágerré. Az album egyszerűsége az 1990-es évek lo-fi stílusára volt hatással. Sajnos egyidőben jelent meg a Let It Be-vel, újabb ellenségeskedést szítva a négy zenész között.

Ezeket követte 1971-ben az egyedülálló "Another Day"/"Oh Woman, Oh Why" kislemez sikere, amely nagyon hasonlított a Beatles egykori slágereire. Az ebben az évben megjelent Ram című albumot Paul és Linda közösen jegyezte, míg a háttérben főleg stúdiózenészek dolgoztak. Bár anyagilag mind a kislemez, mind az album sikeres volt, sokan felszínesnek tekintették ezeket. A hátsó borítón látható egy kép, melyen két bogár (beetle) párzik – ez talán McCartney előző zenekarával kapcsolatos érzéseit hivatott szimbolizálni. A nagylemezen volt néhány, nyilvánvalóan Lennonnak címzett sértés is, például a "Too Many People" című dalban, vagy a "Dear Friend" a következő, Wild Life című albumán (első albuma a Wingsszel), melyekre Lennon még abban az évben a híres "How Do You Sleep?" című dalában válaszolt.

McCartney ragaszkodott ahhoz, hogy feleségét bevonja zenéjébe – és a csapat későbbi turnéiba, hogy ne kelljen távol lenniük egymástól, amíg ő utazik – annak ellenére, hogy Linda ellenkezett, mert nem érezte magát elég tehetségesnek. Hallva Linda énekét sokan osztották ezen véleményét, de Paul döntése láthatóan, előre megfontolt szándékkal a Beatles különleges hírnevét vette célba és azon kijelentését igyekezett bizonyítani, hogy „ezt bárki meg tudja csinálni”. A tehetségét ért folyamatos támadások ellenére (mint például egy 1990-es években terjesztett kalózfelvétel, amelyen a koncerten hallható hamis énekét szándékosan felerősítették és az előtérbe keverték) Linda Paul együttesének fontos tagja lett és múzsaként funkcionált számára egész életében. (Sok tekintetben ugyanazt a szerepet töltötte be, mint Yoko Ono Lennon Beatles utáni zenei életében és a Wings, illetve a The Plastic Ono Band között is sok párhuzamot lehet felfedezni).

A Wings

Bizonytalan indulás után és a sok személyi változás ellenére a Wings az 1970-es évek egyik legsikeresebb rockzenekara lett. Filmes csúcspontja az 1973-as James Bond-film betétdala, a "Live and Let Die", legsikeresebb albuma az 1973-as Band on the Run, anyagilag legsikeresebb turnéja az 1976-os világkörüli turné, legsikeresebb kislemeze pedig az 1977-es "Mull of Kintyre" volt.

Újra szólóban: az 1980-as évek

1980-ban a Wings feloszlott és McCartney a lapok címoldalára került, miután Japánban letartóztatták marihuána birtoklásáért és 9 napot börtönben töltött, mielőtt kiutasították az országból. A hírek szerint ekkor abbahagyta a drogokat, bár az 1960-as évek második felében és az 1970-es évek során nagy valószínűséggel folyamatosan használt marihuánát. Néhány éve azt mondta, hogy második felesége szigorúan megtiltotta neki bármiféle kábítószer használatát.

A John Lennon meggyilkolása okozta hatalmas sokk ellenére az 1980-as évek elején McCartney nagy sikereket ért el. "Coming Up" című dalának koncert változata első lett az USA-ban, McCartney II című albuma Nagy-Britanniában a listák élére került. A felvételeken – mint első szólóalbumán is – minden hangszeren ő játszott és nagyobb teret engedett a szintetizátoroknak, mint az akusztikus gitároknak. 1982-es Tug of War című albuma szintén sláger lett, majd ugyanebben az éveben két duettet is énekelt: az "Ebony and Ivory"-t a soul legenda Stevie Wonder, illetve a "The Girl is Mine"-t a feltörekvő szupersztár Michael Jackson oldalán. Ezen az albumon szerepelt még a "Here Today", egy tisztelgés Lennon előtt. A másik rendkívül sikeres McCartney-Jackson duett, a "Say, Say, Say" McCartney 1983-as Pipes of Peace című albumán jelent meg. A címadó dal Nagy-Britanniában első lett. Ő írta és szerepelt is az 1984-es Give My Regards to Broad Street című filmben. Az azonos című albumon rajta volt a Nagy-Britanniában és az USA-ban egyaránt sikeres "No More Lonely Nights" című dal.

McCartney és Jackson barátsága rövid életű volt. Nem sokkal később ugyanis Jackson hatalmas összegért megvásárolta a Nothern Songs katalógust, amely többek között a Beatles dalok kiadói jogait is tartalmazta. McCartney azt mondta, nem akarja visszavásárolni a jogokat. 2005-ben a Contact Musicnak [1] adott interjúja szerint „Még mindig kapok egy kevés pénzt a dalokért. Néhány éven belül a legtöbb dal joga úgyis visszaszáll rám. Csak az zavar, hogy ha Amerikában turnézok, fizetnem kell azért, hogy eljátsszam a saját dalaimat.”

Az 1980-as évek közepén, mialatt gyermekkoráról készített házi videofelvételt, felfedezte, hogy régi iskolájának 1837-ben átadott épületét senki sem használja. Megvásárolta és felelevenítette azon álmát, hogy valamilyen módon segítségére legyen szülővárosának, Liverpoolnak. 1996 januárjában bejelentette a Liverpool Institute for Performing Art (Liverpooli Előadóművészeti Intézet) elindítását, saját védnöksége alatt. 1996. június 7-én II. Erzsébet brit királynő hivatalosan is átadta az épületet.

Az 1980-as évek végén McCartney zeneszerzői együttműködésbe kezdett Elvis Costellóval, melynek eredményeképp mindkettőjük albumain jelentek meg közös szerzemények. A legismertebbek ezek közül az 1989-es "Veronica" Costello Spike című albumáról, valamint McCartney egy viszonylag sikeres száma, a "My Brave Face" a Flowers in the Dirt című albumáról.

1989–1990-es világkörüli turnéjának dallistája első ízben tartalmazott jelentős számú Beatles szerzeményt. A turné óriási sikerrel zárult, mindenütt teljes stadionokat megtöltve. Erről tanúskodik a Tripping the Live Fantastic című album is. Costello rávette, hogy játsszon a híres hegedű alakú Höfner basszusgitáron, melyet a Beatles idején használt; a hangszert ezután már a felvételek mellett koncertjein használta.

Az 1990-es évek

1993-ban, az Off the Ground című album megjelenése után kezdetét vette az azonos című világkörüli turné. A turné legjavából összeállított album, a Paul is Live borítója a Paul halott hisztériát parodizálta mind címével, mind borítójával: McCartney a híres Abbey Road-i zebrán ment át egy olyan juhászkutyával, amilyen 1968-ban a "Martha My Dear" című dal írására ihlette.

A McCartney házaspár köztudottan vegetáriánus és az állatok jogainak harcosa volt. McCartney azt mondta, egyszer bárányokat láttak játszani, miközben ők bárányhúst ettek, és ezután döntötték el, hogy nem esznek több húst. 1991-ben Linda bevezette saját vegetáriánus ételeit a piacra. 1998-as halála után Paul megfogadta, hogy folytatja termékek gyártását, és nem használ hozzájuk genetikailag módosított alapanyagokat.

1991-ben McCartney behatolt a klasszikus zene területére és Carl Davis közreműködésével megírta a részben életrajzi ihletésű Liverpool Oratóriumot (Liverpool Oratorio). Elég jó kritikákat kapott, bár elhangzottak olyan megjegyzések, hogy a műből hiányzik a stílusra általában jellemző komplexitás. Az észak-amerikai premier a New York-i Carnegie Hallban volt 1991. november 18-án, Davis vezényletével, de Paul és felesége is megjelent az előadáson.

1994-ben a Beatles három, még életben lévő tagja összefogott és 1995-ben megjelentette az Anthology 1 című albumot, melyen a Beatles dalainak az eredetileg megjelenttől eltérő feldolgozásai és koncertfelvételei kaptak helyet; a további két rész a következő évben jelent meg. Két új dalt is feltettek a válogatásra olyan befejezetlen felvételek alapján, amelyeket Lennon még a halála előtt készített.

Az 1990-es évek vége felé McCartney és John Lennon özvegye, Yoko Ono között vita lángolt fel a Beatles-dalok szerzői jegyzése miatt. Paul meg szerette volna változtatni néhány szám hagyományos Lennon-McCartney jelölését „Paul McCartney and John Lennon”-ra. Yoko Ono ezt személyes sértésnek vette és úgy érezte, ez azon megállapodás felrúgását jelenti, amit a két szerző még Lennon életében kötött, mely alapján közös szerzeményként jegyzik a számokat. Mivel a zenekar másik két tagja is a régi megjelölés fenntartása mellett volt, McCartney végül visszavonta igényét.

1997. március 11-én McCartney-t II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte és ettől fogva a hivatalos megszólítása Sir Paul McCartney.

1998. április 17-én felesége, Linda előrehaladott mellrákban meghalt. Ugyanabban a betegségben, melyben Paul anyja is.

1999-ben megjelent Run Devil Run című albuma, mely jó kritikákat kapott. Ugyanebben az évben önálló előadóként is bekerült a Rock and Roll Hall of Fame csarnokába (a Beatles tagjaként már 1988-óta ott szerepelt).

1997-ben megjelent második komolyzenei munkája, a Standing Stone, ami vegyes kritikákat kapott. 1999-ben megjelent a Working Classical című válogatás könnyűzenei dalainak vonósnégyes és nagyzenekari átirataival.

McCartneyt tehetséges festőművésznek ismerik. Több mint 17 éve festéssel is utat enged kreativitásának.1999 áprilisában, a németországi Siegenben először tárta műveit a nyilvánosság elé. A kedvező fogadtatás nyomán számos brit galéria beszerezte festményeit. Lelkes híve az animációnak is, 2004-ben megjelent Tropic Island Hum című animációs filmje a saját zenéjével.

2000 után

2001-ben McCartney megjelentette a Wingspan: Hits and History című válogatásalbumot a Wingstől és a Wingspan: An Intimate Portrait című DVD-t, mely a zenekar történetét meséli el.

Ugyanebben az évben úgy döntött, ideje kipróbálni valami új stílust és Blackbird Singing címen megjelentette első verseskötetét. Néhány ezek közül dalszöveg, de a művek nagy része kizárólag verses formában létezik. Felolvasásokat tartott Liverpoolban és New Yorkban, melyekhez komoly (a John Lennonról szóló Here Today) és humoros (Maxwell's Silver Hammer) darabokat egyaránt válogatott. Szintén 2001-ben közreműködött a Good Rockin' Tonight: The Legacy of Sun Records című album felvételén, melyen megtalálható Elvis Presley "That's All Right Mama" című dalának feldolgozása Presley eredeti zenészeivel, Scotty Mooreral és D.J. Fontanával.

McCartney kulcsszerepet vállalt a 2001. október 20-án megrendezett The Concert for New York City nevű segélykoncert megrendezésében, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után. A koncertet a Madison Square Gardenben tartották és a fellépők között volt a The Who, a Backstreet Boys, Mick Jagger és Keith Richards, David Bowie, Billy Joel, a Destiny's Child, Eric Clapton, Adam Sandler, Bon Jovi, Elton John és James Taylor. McCartney lépett fel legutoljára, és itt játszotta először "Freedom" című dalát.

McCartney folyamatosan új albumokat készít (Run Devil Run, Wingspan: Hits and History, Flaming Pie, Driving Rain, Chaos and Creation in the Backyard, Memory Almost Full), támogatja a Greenpeace-t [2] és a PETA-t [3], egy az állatok jogait védő szervezetet.

2002 júniusában McCartney feleségül vette Heather Millst, aki korábban modell volt, és aki szintén a taposóaknák ellen kampányol. A ceremóniát az írországi Glasloughban tartották, a Leslie Kastélyban. Együtt tiltakoztak a taposóaknák ellen és McCartney hatalmas összegeket adományozott az aknák felszedésére. 2003 elején például Ralf Whitworth bankár feleségének tartott koncertet és egymillió dollárt adományozott a „Fogadj örökbe egy taposóaknát” nevű mozgalomnak. 2003. október 28-án megszületett első gyermekük, Beatrice Milly.

Paul és Linda gyermekeiről: James Paul legújabb albumain gitározik; Mary volt az a csecsemő, aki McCartney első szólóalbumának hátulján látható, és ő volt az egyik producere a Wingspan: An Intimate Portrait című dokumentumfilmnek; Heather fazekas, és a Let It Be című filmben látható kislány is ő; Stella híres, díjnyertes divattervező és állatvédő aktivista.

2002-ben McCartney újabb amerikai turnéra indult. Sokat dicsérték zenekarát és változatos műsorát, melynek közönségében több generáció képviseltette magát. Az évben ez lett a legjövedelmezőbb amerikai turné a maga több mint 126 millió dolláros bevételével. A koncertsorozat 2003-ban és 2004-ben a világ többi részén folytatódott. 2003. május 15-én hatalmas sikerrel az új Budapest Arénában is fellépett.

A 2005 őszén kiadott Chaos and Creation in the Backyard című albuma - melyet érdekes módon nem az előző albumon és turnén bevált, főleg fiatalokból álló kísérőzenekarral, hanem elsősorban egyedül játszott fel - méltán ért el kritikai és közönségsikert.

2007. nyári, Memory Almost Full c. nagylemezével visszatért a populáris és a wingses hangzáshoz.

2007 novemberében 3 DVD-ből álló videoantológiát jelentetett meg The McCartney Years címmel a Beatles utáni évtizedekről.

Álnevek

Bernard Webb, Percy 'Thrills' Thrillington, Apollo C. Vermouth.

Diszkográfia

Szóló
Stúdió albumok
1.McCartney – 1970. április 17.
2.Ram – 1971. május 21.
3.McCartney II – 1980. május 16.
4.Tug of War – 1982. április 26.
5.Pipes of Peace – 1983. október 17.
6.Give My Regards to Broad Street – 1984. október 22.
7.Press to Play – 1986. szeptember 13.
8.Снова в СССР – Szovjetunió: 1988. október 31., máshol: 1991. szeptember 30.
9.Flowers in the Dirt – 1989. június 5.
10.Flowers in the Dirt (World Tour Pack) – 1989. november 23.
11.Off the Ground – 1993. február 2.
12.Flaming Pie – 1997. május 5.
13.Run Devil Run – 1999. október 4.
14.Driving Rain – 2001. november 12.
15.Chaos and Creation in the Backyard – 2005. szeptember 12.
16.Memory Almost Full – 2007. június 4.

Koncert albumok
1.Tripping the Live Fantastic – 1990. november 5.
2.Tripping the Live Fantastic: Highlights! – 1990. november 19.
3.Unplugged – The Original Bootleg – 1991. június 1.
4.Paul is Live – 1993. november 15.
5.Back in the U.S. – 2002. november 22.
6.Back in the World – 2003. március 17.

Filmzene
1.The Family Way – 1967. január 6.
2.Live and Let Die – 1973.
3.Spies Like Us – 1985. november 18.

Wings
Stúdióalbumok
Wild Life – 1971. december 7.
Red Rose Speedway – 1973. május 4.
Band on the Run – 1973. december 7.
Venus and Mars – 1975. május 30.
Wings at the Speed of Sound – 1976. április 9.
London Town – 1978. március 31.
Back to the Egg – 1979. június 8.

Koncert albumok
Wings Over America – 1976. december 10.

Kitüntetések, rekordok

A Guinness Rekordok Könyvében több helyen is szerepel. A "Yesterday" a legtöbbet feldolgozott dal, több mint 3000 különböző változata létezik.
Ő a legsikeresebb könnyűzenei szerző és előadó 100 millió eladott kislemezzel és 60 aranylemezzel.
1979-ben a Guinness egy különleges ródiumlemezzel jutalmazta meg munkásságáért.
Az 1990 áprilisában, a Rio de Janeiroi Maracanã Stadionban adott koncertjét megtekintő 184 000 ember volt eddig a legtöbb ember, aki valaha koncerten megjelent.
A leggyorsabb jegyeladásokra 1993-ban került sor az ausztráliai Sydneyben, ahol a két előadásra rendelkezésre álló 20 000 férőhely 8 perc alatt talált gazdára.
Az ő nevéhez fűződik a világ leghamarabb megjelent kislemeze: 2005. július 2-án, a londoni Live 8-en a U2-val adta elő a "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" című dalt, mely az előadás után 45 perccel jelent meg (néhány órával később a Billboard listáján a 6. volt).

Az egyetlen előadó, aki az Egyesült Királyság zenei toplistáin vezető helyet tudott szerezni szólóban ("Pipes of Peace"), duettben ("Ebony and Ivory" Stevie Wonderrel), trióban ("Mull of Kintyre" a Wingsszel), kvartettben ("She Loves You" és több más dal a Beatlestől), kvintettben ("Get Back": a Beatles Billy Prestonnal) és szextettben ("Let It Be" a Ferry Aiddel). Ezen kívül tagja volt a Band Aid elnevezésű segélyakciónak is, amelynek keretében előadott "Do They Know It’s Christmas?" szintén listavezető volt.
A "Yesterday" a világ legnépszerűbb dala, csak az Egyesült Államok rádióállomásai több mint hatmillió alkalommal játszották eddig.
A Sussexi Egyetem tiszteletbeli doktora, zenében.
Az első rockzenész, aki megkapta Chile lovagi érdemrendjét a „zenéért, a békéért és az emberek egyetértéséért végzett szolgálataiért”.
Amellett, hogy a Beatlesben, a Wingsben és szólóénekesként is dolgozott, 50 Top 10-es sláger szerzője vagy társszerzője is volt. Ha ehhez hozzáadjuk a Beatles 49 U.S. TOP 40-es slágerjét, akkor a statisztikák szerint Elvis Presley után a második legsikeresebb popzenei szerző.
A svéd Polar Music díj (zenei Nobel-díj) első díjazottja.
1998-ban a PETA (egy az állati jogokért harcoló szervezet) Életműdíjat adományozott neki.
A világ leggazdagabb rockzenésze. 2004-ben a vagyona 762 millió fontra rúgott.
Az egyetlen Beatles-tag, aki elvégezte a középiskolát (művészeti szakközépiskola).
A New York-i rendőrség tiszteletbeli nyomozója.
A Beatles egyetlen olyan tagja, akit saját jogon neveztek Oscar-díjra.
1999-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.
Sok híres zenészhez, például Jimi Hendrixhez, Ringo Starrhoz vagy Mozarthoz hasonlóan McCartney is balkezes.
Sohasem tanult meg kottát olvasni, ehelyett a hallására hagyatkozik.

(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Paul_McCartney)

Paul Mccartney dalszövegek:

12-Bar Original (The Beatles) video

A Day in the Life (The Beatles) hun video

A hard day (The Beatles) hun video

A Hard day's night (Big Time Rush) hun video

A Hard Day's Night (Glee Cast) hun video

A Little Help From My Friends (Joe Cocker)

Across the Universe (The Beatles) video

Across The Universe (Scorpions)

All I got to do (The Beatles) video

All My Loving (The Beatles) hun video

All Together Now (The Beatles) video

All You Need Is Love (The Beatles) hun video

All You Need Is Love (One Direction) hun video

All You Need Is Love (Glee Cast) hun video

Amo girl (Dalida) video

And I Love Her (The Beatles) hun video

And Your Bird Can Sing (The Beatles) video

Another Girl (The Beatles)

Any Time at All (The Beatles) hun

Ask Me Why (The Beatles) hun video

Baby, You're a Rich Man (The Beatles)

Baby's In Black (The Beatles) video

Back In The U.S.S.R. (The Beatles) hun video

Bad to Me (The Beatles) video

Because (The Beatles) hun video

Being For The Benefit Of Mr. Kite! (The Beatles) video

Birthday (The Beatles) hun video

Blackbird (The Beatles) hun video

Blackbird (Glee Cast) hun video

Blackbird (Sia)

Can You Take Me Back (The Beatles)

Can't Buy Me Love (The Beatles) hun video

Can't buy me love (Big Time Rush) hun video

Carry That Weight (The Beatles) hun

Cayenne (The Beatles) video

Christmas Time /Is Here Again/ (The Beatles) video

Come and Get It (The Beatles) video

Come Together (The Beatles) video

Come together (Aerosmith) video

Come Together (Arctic Monkeys) video

Cry Baby Cry (The Beatles) video

Day Tripper (The Beatles) video

Dear Prudence (The Beatles) hun video

Dig a Pony (The Beatles) video

Dig It (The Beatles) video

Do You Want to Know a Secret (The Beatles) hun video

Doctor Robert (The Beatles)

Don't Let Me Down (The Beatles) hun video

Drive My Car (The Beatles) hun video

Drive My Car (Glee Cast) hun video

Eight Days a Week (The Beatles) hun

Eleanor Rigby (The Beatles) video

Eleanor Rigby (Vanilla Fudge) video

Every Little Thing (The Beatles) hun video

Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (The Beatles) video

Fixing a Hole (The Beatles) video

Flying (The Beatles) video

For No One (The Beatles) video

For No One (Liza Minnelli ) video

Free as a Bird (The Beatles) video

From Me To You (The Beatles) hun video

From Us To You (The Beatles) video

Get Back (The Beatles) hun video

Get Back (Glee Cast) hun video

Getting Better (The Beatles) hun video

Girlfriend (Michael Jackson) hun video

Glass Onion (The Beatles) hun video

Golden Slumbers (The Beatles) hun video

Golden Slumbers / Carry That Weight (Jennifer Hudson) video

Good Day Sunshine (The Beatles) hun video

Good Night (The Beatles) video

Goodnight (Barbra Streisand) video

Got To Get You Into My Life (The Beatles) hun video

Got To Get You Into My Life (Glee Cast) hun video

Happines Is A Warm Gun (The Beatles)

Hello Goodbye (Jonas Brothers) hun video

Hello Goodbye (Glee Cast) hun video

Hello Little Girl (The Beatles) hun

Hello, Goodbye (The Beatles) hun video

Hello, Goodbye (Amy Lee) video

Help (Big Time Rush) hun video

Help (Deep Purple) video

Help (Tina Turner) video

Help! (The Beatles) hun video

Help! (Glee Cast) hun video

Helter Skelter (The Beatles) video

Helter Skelter (Mötley Crüe) video

Her Majesty (The Beatles) hun video

Here, There And Everywhere (The Beatles) video

Hey Bulldog (The Beatles) video

Hey Jude (The Beatles) hun video

Hey Jude (Glee Cast) hun video

Hold Me Tight (The Beatles) hun

Honey Pie (The Beatles) video

Honey Pie (Barbra Streisand) video

I Am The Warlus (The Beatles) hun video

I Call Your Name (The Beatles) video

I Don't Want to Spoil the Party (The Beatles) video

I Feel Fine (The Beatles) hun video

I Saw Her Standing There (The Beatles) hun video

I Saw Her Standing There (Glee Cast) hun video

I Should Have Know Better (The Beatles) hun video

I Wanna Be Your Man (The Beatles) hun video

I Wanna Hold Your Hand (Big Time Rush) hun video

I Want to Hold Your Hand (The Beatles) hun video

I Want To Hold Your Hand (Glee Cast) hun video

I Want You (She's So Heavy) (The Beatles) video

I Will (The Beatles) video

I'll Be Back (The Beatles)

I'll Be on My Way (The Beatles) video

I'll Cry Instead (The Beatles)

I'll Follow the Sun (The Beatles) hun video

I'll Get You (The Beatles) video

I'm a Loser (The Beatles) hun video

I'm Down (The Beatles) hun video

I'm Down (Aerosmith) video

I'm Happy Just to Dance with You (The Beatles) video

I'm in Love (The Beatles) video

I'm Looking Through You (The Beatles) video

I'm Only Sleeping (The Beatles) hun video

I'm So Tired (The Beatles) video

I've Got a Feeling (The Beatles) video

I've Just Seen a Face (The Beatles) video

If I Fell (The Beatles) hun video

If You've Got Trouble (The Beatles) video

In My Life (The Beatles) hun video

In Spite of All the Danger (The Beatles) video

It Won't Be Long (The Beatles) video

It's Only Love (The Beatles) video

Junk (The Beatles) video

Komm Gib Mir Deine Hand (The Beatles)

Lady Madonna (The Beatles) video

Let It Be (The Beatles) hun video

Like Dreamers Do (The Beatles) video

Little Child (The Beatles)

Live And Let Die (Guns N' Roses) hun video

Live and Let Die (Duffy) video

Los Paranoias (The Beatles)

Love Me Do (The Beatles) hun video

Love Of The Loved (The Beatles) video

Lovely Rita (The Beatles)

Lucy In The Sky With Diamonds (The Beatles) hun video

Lucy In The Sky With Diamonds (Katie Melua)

Maggie Mae (The Beatles) video

Magical Mystery Tour (The Beatles) hun

Mailman Bring Me No More Blues (The Beatles) video

Matchbox (The Beatles) video

Memphis Tennessee (The Beatles) video

Michelle (Adriano Celentano) video

Misery (The Beatles) video

Moonlight Bay (The Beatles) video

My Bonnie (The Beatles) video

Ob-La-Di, Ob-La-Da (The Beatles) video

Oh! Darling (The Beatles) hun video

One after 909 (The Beatles) video

P.S. I Love You (The Beatles) hun video

Paperback writer (The Beatles) hun video

Penny Lane (The Beatles) hun video

Please Please Me (The Beatles) video

Please, Mister postman (The Beatles) hun video

Polythene Pam (The Beatles) video

Rain (The Beatles) video

Revolution (Big Time Rush) hun video

Revolution 9 (The Beatles) video

Rock and roll music (The Beatles) hun video

Rocky Raccoon (The Beatles) video

Run for your life (The Beatles) hun video

Save Us (Paul McCartney)

Savoy truffle (The Beatles) video

Say say say (Paul McCartney) hun video

Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band (The Beatles) hun video

Sexy Sadie (The Beatles) hun video

Sgt. Pepper's Lonley Hearts Club Band (Glee Cast) hun video

She came in through the bathroom window (The Beatles) video

She Came In Through The Bathroom Window (Joe Cocker)

She loves you (The Beatles) hun video

She said, she said (The Beatles) video

She's a woman (The Beatles) hun video

She's leaving home (The Beatles) hun video

Shout (The Beatles) video

Silly Love Songs (Glee Cast) hun video

Slow down (The Beatles) video

Soldier of love (The Beatles) video

Step Inside Love (The Beatles)

Teddy Boy (The Beatles) video

Tell Me What You See (The Beatles) video

Tell me why (The Beatles) video

Thank You Girl (The Beatles) video

The Continuing Story of Bungalow Bill (The Beatles) video

The End (The Beatles) video

The Fool On The Hill (The Beatles) video

The Long And Winding Road (Olivia Newton-John)

The Night Before (The Beatles) video

The Word (The Beatles) video

There's a place (The Beatles) video

Things We Said Today (The Beatles) video

Two of Us (The Beatles) video

Una che dice di si (Gianni Morandi)

We Can Work It Out (The Beatles) hun video

We Can Work It Out (Big Time Rush) hun video

We Can Work It Out (Deep Purple) video

What You're Doing (The Beatles) video

When I get home (The Beatles) video

When I'm sixty-four (The Beatles) hun video

Why don't we do it in the road? (The Beatles) hun video

Why? (The Beatles) hun video

Wild honey pie (The Beatles) hun video

With a Little Help From My Friends (Joe Cocker) video

With a little help from my friends (The Beatles) video

With a Little Help from My Friends (Barbra Streisand)

Wonderful Christmas Time (Hilary Duff)

Wonderful Christmas Time (Hilary Duff)

Yellow Submarine (The Beatles) hun video

Yes it is (The Beatles) video

Yesterday (The Beatles) hun video

Yesterday (Paul McCartney) hun video

Yesterday (Leann Rimes) video

Yesterday (Glee Cast) hun video

You Can't Do That (The Beatles) hun video

You Can't Do That (Vanilla Fudge) video

You Know My Name (Look Up the Number) (The Beatles)

You never give me your money (The Beatles) hun

You Won't See Me (The Beatles) video

You'll Be Mine (The Beatles) video

You're Going to Lose That Girl (The Beatles) video

You've Got To Hide Your Love Away (Glee Cast) hun video

Your mother should know (The Beatles)Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2020 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább