Eddie Van Halen

Eddie Van Halen
Teljes név: Eddie Van Halen
Együttes: Van Halen
Hangszer, szerep: szóló gitár
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 1, összesen 1410 alkalommal

Bemutatás:

Edward Lodewijk van Halen (Amszterdam, Hollandia, 1955. január 26. - ) ismertebb nevén Eddie Van Halen, holland-születésű amerikai gitáros, billentyűs és producer, a Van Halen nevű zenekar alapítója és gitárosa. A 20. század egyik legnagyobb hatású, legeredetibb gitárosa. Zenekarával a Van Halennel 1978-ban adta ki első lemezüket, mellyel megváltoztatta a rockgitározás arculatát

Biográfia:

A két Van Halen testvér, Edward és Alex Hollandiában született, majd 1962-ben költözött át a család a kaliforniai Pasadena-ba. Édesapja, Jan Van Halen már Európában is aktív zenész volt, klarinétozott, szaxofonozott, így nem csoda, hogy a fiúk is idejekorán elkezdtek zenélni. Már az általános iskolában is volt zenekaruk, a The Broken Combs, ahol Edward zongorázott, Alex pedig szaxofonozott. Nem sokkal később Edward dobolni kezdett, Alex pedig flamenco gitárleckéket vett, de hamar kiderült, hogy ha cserélnek, mindenki jobban jár. Középiskolás zenekaruk a Genesis nevet viselte, ahol már a rádiós slágerek mellett legendás rockdalokat is nyomtak, főként Cream klasszikusokat, mivel Eddie legnagyobb példaképe ekkortájt Eric Clapton volt. Robin "Rudy" Leirin Edward gitártechnikusa így emlékszik vissza a fiatal Edwardra: Hihetetlen volt, hogy egy korunkbeli srác hangról hangra nyomja Clapton témáit. Aztán Mammoth lett a zenekar neve és a helyi templom pincéjében játszottak minden nap a Hendrix és Cream dalokat, hétvégén pedig játszottak ahol csak tudtak: iskolákbank, partikon, alkalmanként még a barátok nappalijában is. Edward-ot végül kirúgták az iskolából joint birtoklása miatt, de ekkor már a hollywoodi klubokat célozták meg, az új énekessel David Lee Roth-tal. Michael Anthony basszusgitáros csatlakozásával jött létre a legendás felállás, először egy Black Sabbath szám nyomán Rat Salade, majd Van Halen néven.Eddie Van Halen ekkor kezd dolgozni a kétkezes tapping technikán, ami nemsokára védjegyévé válik. Hamar a környék legjobb gitárosaként kezdik tisztelni. Ron Masterjohn rajongó a korai Van Halen koncertekről: Eddie olyan dolgokat játszott a gitáron mint senki más. Tökösen, telten szólt a gitárja, korábban sosem hallott hangerővel, pedig nem egyszer a fal felé fordította az erősítőjét. Ebben az időben javasolta neki Alex, hogy a kétkezes, tappingelős trükkjeit háttal a közönségnek játssza, nehogy valaki lemásolja. A zenekar 1978-ban adta ki első lemezét melyen Eddie forradalmasította a gitározást. Kiutat mutatott a blues-ból, akkoriban hihetetlennek számító sebességével és tapping trükkjeivel hamar a 80-as évek első felének legnépszerűbb gitárosa lesz. 1979-ben a Guitar Player olvasói az Év Gitárosának választják meg az ekkor még csak 22 éves Edwardot, aki olyan gitárosokat előzött így meg, mint: Jimmy Page, Carlos Santana, Steve Howe, majd öt éven át mindig ő kapta a legtöbb szavazatot. "Eruption" című szólója pedig 2. helyezést ért el a Guitarist magazin listáján, ahol a 100 legjobb gitárszólót listázták.

Zenekarai:

Eddie Van Halen dalszövegek:

Ain't Talkin' 'Bout Love (Van Halen) video

Atomic Punk (Van Halen) video

Feel Your Love Tonight (Van Halen) video

Hot For Teacher (Van Halen) hun video

Hot For Teacher (Glee Cast) hun video

I'm The One (Van Halen) video

Jamie (Van Halen) video

Jump (Van Halen) hun video

Jump (Glee Cast) hun video

Little Dreamer (Van Halen) video

On Fire (Van Halen) video

Running with The Devil (Van Halen) video

You Really got me (Van Halen) hun video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább