Steve Lukather

Steve Lukather
Teljes név: Steve Lukather
Együttes: Keressük!
Hangszer, szerep: Keressük!
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 1, összesen 592 alkalommal

Bemutatás:

Rozsonits Tamás rock-kritikus: "Luke a világ egyik legjobb gitárosa, mindenképp az első öt virtuóz között szerepel, sokak szerint ő a legek lege a hathúroson! Ezt komoly gitárosok is így tartják, például Madarász Gábor, aki viszont hazánk egyik legjobb gitárosa. Luke a Toto vezéregyénisége, aki a pályafutása korai szakaszában a legkeresettebb stúdiózenész volt, játékát őrzik Michael Jackson és Madonna korábbi albumai is, de végtelen a sor, minden műfajban maradandót alkotni képes zseni. A Toto tagjai mind keresett stúdiózenészek voltak, sok lemezt nyomtak fel együtt, aztán úgy határoztak, tesznek egy próbát önállóan, ebből lett a multi-platina lemezmilliomos zenekar, akiket az igényes zenére nyitott rajongók világszerte csodálnak. Kétszer volt alkalmam élőben látni/hallani őket, a legnagyobb koncertélményeim közé tartozik ez a két koncert. Lukather mestert szólóban is láttam már épp a Hajón, elképesztő. Adott egy faszi, aki annyira imád és tud is gitározni, hogy minden mozdulatából ez sugárzik és teszi ezt úgy, hogy a játéka nem öncélú tekerés, hanem érzelmekkel mélyen átitatott muzsika a legmagasabb szinten előadva. Benevezhetne a gyorsaság-bajnokságra is, mert az egy másodperc alatt lefogható hangok versenyzői közé is tartozhatna a tudása szerint, de ő a gitárt nem technikai eszköznek tartja, hanem a gondolatai és az érzelmei kifejezőjének, szerintem a hangszer egy élő testrésze."

Biográfia:

Amíg apja nem vett neki egy gitárt, és egy Meet The Beatles albumot, zongorázni és dobolni tanult. Az album és a gitár megváltoztatta a 7 éves Luke életét.
Először magától tanulgatott gitározni, majd idősebb barátai mutatták neki, hogyan fogja az akkordokat. A középiskolában megismerte Jeff Porcaro-t és David Paich-t, két tapasztaltabb session zenészt. Félig-meddig már tudott gitározni, amikor (körülbelül 15 éves korában) a klasszikus / jazz / country zenész, Jimmy Wyble kezdte tanítani. A középiskola alatt Jeff Porcaro az egyik legjobb barátja, és mentora lett Steve-nek.

Jeff Porcaro és David Paich (a Boz Scaggs-sal való turné után, 1976-ban) megkérdezte Steve Lukather-t, Bobby Kimball-t, David Hungate-et és Steve Porcaro-t, hogy lenne-e kedvük csatlakozni az együttesükhöz, a Toto-hoz. (Jeff Porcaro, David Paich, Jay Graydon és hasonlók vitték Lukathert egyre beljebb a session buisness-ben. A 70-es, 80-as években Lukather megmutatta magát, mint az egyik legjobb session-zenész, aki szinte mindenkivel játszott a világon.)

1977 szeptemberében a Toto elkészítette első albumát (aminek a neve szintén Toto, mivel eredetileg csak egy album erejéig álltak össze, és csak a nagy sikerű fogadtatás miatt folytatták munkájukat), ami egy a mai napig is világslágert, a Hold The Line-t is tartalmazta.
Két nem annyira népszerű album után a Toto elkészítette pályája egyik legnagyobb művét, a Toto IV-t (1982-ben) (azaz a Toto negyedik albumát), amin két további, a mai napig is világsláger dal volt, a Rosanna és az Africa. Ezért az albumért a Toto Grammy-díjat kapott. A 80-as évek végén Lukather együtt turnézott Japánban Carlos Santana-val, Jeff Beck-kel és Simon Phillips-sel.
1989-ben kiadta első szólóalbumát Lukather címmel. (Ennek elkészítésében segítségére volt többek között Richard Marx és Eddie Van Halen is.)
1991-ben, amikor a Toto már túl volt a negyedik énekes váltáson, Steve Lukather lett az együttes vezető énekese. (Így egészen 1999-ig az övé a fő énekszólam.)
1992-ben, a Kingdom Of Desire album stúdiómunkálatai után súlyos veszteség érte mind a Toto-t, mind Steve Lukather-t. Jeff Porcaro-nál, miközben kertjében rovarirtót permetezett, allergiás roham lépett fel, és szívrohamban meghalt. Ezzel a Toto elvesztette vezetőjét és dobosát, Lukather pedig az egyik legjobb barátját. "Soha nem leszek nélküle ugyanaz aki addig voltam. De ő mindig velem lesz. A házamban számtalan kép van róla. Érzem a jelenlétét" – nyilatkozta Luke 1993-ban. (Az együttes a koncertjeit Jeff Porcaro-nak ajánlja mind a mai napig.)
Sokan azt hitték (bár nem alaptalanul, mivel az együttesben is felmerült ez a kérdés), hogy Jeff Porcaro halálával a Toto is meghal.
De nem így történt: "Jeff nem akarná ezt" – mondták az együttes megmaradt tagjai.
David Paich, Mike Porcaro és Steve Lukather eldöntötték, hogy folytatják a turnét, és megkérték Simon Phillips-t, hogy helyettesítse Jeff-et. Simon örömmel elvállalta a felkérést.
A turné végeztével az együttes egy kis pihenőre ment.

Steve Lukather aktívan jelen van az elmúlt 30 év szinte minden jelentős albumán. Könnyebb lenne felsorolni azokat, akikkel még nem játszott együtt, mint azokat, akikkel már igen. (Csak néhányan azok közül, akikkel már játszott: Michael Jackson, Eddie Van Halen, Carlos Santana, Jeff Beck, Elton John, Quincy Jones, Al Di Meola, Eric Clapton, Cher, Lionel Richie, Art Garfunkel, és még sokan mások…)

Luke-nak első házasságából van egy fia, Trevor, és egy lánya, Tina). Második házasságából (Shawn Batten-től, akit 2002-ben vett feleségül) pedig szintén egy lány és egy fiú, Lily-Rose, aki 2007-ben született, és Bodhi aki 2010-ben. Luke 2010-ben magánéleti válságát élte: elvált második feleségétől, s édesanyját is elvesztette. Ezek hatása erősen érezhető az All's Well That Ends Well albumon.

Steve Lukather-nek a kezéhez készített gitárokat (Music Man Luke gitárok) az Ernie Ball gyártja.

Zenekarai:

Steve Lukather dalszövegek:

Livin' In America (Donna Summer)



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább