Ian Hill

Ian Hill
Teljes név: Ian Hill
Együttes: Judas Priest
Hangszer, szerep: basszusgitár
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 1, összesen 453 alkalommal

Bemutatás:

Ian Hill (teljes nevén Ian Frank Hill, 1951. január 20. West Bromwich, Anglia) a birminghami Judas Priest heavy metal zenekar alapító tagja és basszusgitárosa.

Biográfia:

Hill még gyermekkorában tanult meg nagybőgőn játszani édesapjától, aki egy helyi dzsessz-zenekarban játszott. Apját már tizenöt éves korában elvesztette, de a tőle kapott útravaló egész életében elkísérte. 1970-ben iskolatársával, K. K. Downinggal együtt megalapította a Judas Priest zenekart. Azóta megszakítás nélkül ő a zenekar basszusgitárosa, pályafutása során a zenekar számos lemezsikert ért el.

Hill szolid és dallamos basszusjátékáról ismert, mely ideális alapot nyújt K. K. Downing és Glenn Tipton elektromos gitárjaihoz és Rob Halford egyedi, operaszerű énekstílusához. A DVD-n is megjelent Electric Eye koncerten kétnyakú gitáron is játszott. A zenekar kezdeti évei során ujjaival pengette basszusgitárját, az utóbbi időkben azonban rászokott a pengető használatára, bár alkalmanként még mindig penget az ujjával is.

Hill egyik érdeme, hogy megtalálta a Judas Priest énekesét, Rob Halfordot. Halforddal még akkor találkozott, amikor annak lánytestvérének udvarolt, és említette neki, hogy új énekesre van szüksége a zenekarban. Halford elfogadta a felkérést, kilépett a Hiroshima nevű zenekarból, melyben akkoriban játszott, és magával vitte a Hiroshima ütősét, John Hinchet is. Hinchet később elküldték a zenekarból.

A Judas Priest kezdeti évei során Hill egy 1970-es Fender Jazz Bass basszusgitáron játszott, majd később, az 1980-as évek közepén átváltott a Hamer márkára. Jelenleg Spector basszusgitárokon játszik, ezekre a nyolcvanas évek vége felé váltott át. A Spector jelenleg is gyártja az Ian Hill nevével fémjelzett basszusgitárt, melynek alapja Hill NS-2 típusa, melyet egy rendkívül vékony nyakkal látnak el, opcionálisan B.E.A.D hangolás is kapható hozzá. Pályafutása során Hill számos különféle erősítőt használt, a 90-es évek vége óta azonban áttért az SWR eszközökre.

forrás: wikipedia

Zenekarai:

Ian Hill dalszövegek:

Invader (Judas Priest) video

Winter (Judas Priest) video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább