Tom DeLonge

Tom DeLonge
Teljes név: Tom DeLonge
Együttes: Keressük!
Hangszer, szerep: Keressük!
Szerző: Szövegíró
Megtekintve: Ma 2, összesen 1136 alkalommal

Bemutatás:

Ifj. Thomas Matthew DeLonge (Poway, 1975. december 13. –) amerikai zenész, a blink-182 együttes alapító tagja. Amíg a blink szünetelt (2002) Travis Barker-rel, a blink dobosával és még két gitárossal megalapította a Box Car Racer nevű bandát, ami egy albumot és egy turnét élt meg. Ezután visszatértek a blink-be. 2005-ben, a blink-182 feloszlása után alapította meg az Angels and Airwaves együttest, melyben jelenleg is tevékenykedik.

Biográfia:

Thomas Matthew DeLonge 1975. december 13-án született a kaliforniai San Diego-ban. A külvárosban, Poway-ban élt szüleivel és két testvérével Shon-nal és Kari-vel. Apja, idősebb Thomas DeLonge, egy olajtársaság igazgatója, édesanyja, Connie, jelzálog-bróker. 1993-ban váltak el. Családja vallásos volt, minden vasárnap templomba jártak. Tom ettől függetlenül igen rossz gyerek volt. Kilencévesen kezdett el gördeszkázni és a zene mellett ez volt az állan-dó időtöltése. Állandóan haverjaival gördeszkázott, közben kukákat borogattak, eltorlaszolták a járdákat. Első hangszerét, egy trombitát karácsonyra kapta szüleitől 11 éves korában. Anyja megengedte neki, ha elég ügyes lesz, trombitaszóval ébresztheti őket. Egyik hajnalban 5 óra körül Tom ébresztőt fújt. Nem váltott ki túl nagy tetszést, így befejezte trombitás pályafutását. Eredetileg tűzoltó szeretett volna lenni és részt vett a San Diego-i Cadet Programban. A gitár-ral egy templomi kiránduláson ismerkedett meg, ahova az egyik kempingező magával vitt egyet. Tom többet időzött a gitár körül, mint amit szórakozással töltött. A punk stílust egy oregoni nyaraláson ismerte meg, amikor egy barátjához ment látogatóba. Ez a barátja már jó ideje csak punk zenét hallgatott, Dinosaur Jnr-t, Stiff Little Fingerst, The Descendentst. Tom ezelőtt úgy gondolta, a punk csak gyors gitárszólók és hangos dobok játéka, most viszont ép-pen ez a pörgés tetszett meg benne. A középiskolát már, mint igazi punk (Tony Hawk-os hosz-szú frufruval) kezdte meg a Poway High School-ban. Első saját gitárját 15. születésnapjára kapta két barátjától, Mike és Nate Haney-től, akiknek az apja a városi szeméttelepen dolgo-zott, és ott talált egy teljesen jó állapotú elektromos gitárt. Tinédzserként lilára festette a haját és minden idejét a gitározásra fordította. The Descendents számokat próbált eljátszani, később saját számokat írt kajáról, csajokról, mindenről, ami csak eszébe jutott.
Megalapította első punk bandáját, a Big Oily Men-t, amelynek ő volt az egyetlen állandó tag-ja, a gitárosa. Ha sikerült valamely hangszeren játszó haverját beszervezni, akkor az volt a má-sik tag. Zenéjüket nem sokan ismerték, talán egy pár powayi lakos látta azt a cetlit, ami Tom autójának hátsó szélvédőjére volt ragasztva, és alkoholos filccel rá volt írva: "Big Oily Men". Ez volt az együttes egyetlen kiadványa. De ez a „nemlétező” banda mégis nagy hatással volt Tomra, rájött, hogy imád zenélni, és egy bandába kellenek tagok. Éppen csak 16 éves volt, amikor egy iskolai baseball meccsen részegen jelent meg. Korábban sosem ivott, csak úgy gondolta, ettől izgalmasabb lesz a játék.
Az igazgatóság nem volt megértő, örültek, hogy megkapták ezt az alkalmat, Tomot kirúgták a Poway High-ból. Az eset a második félév kezdetén történt, amikor új tantárgyakat vehettek fel. Tom és egy haverja kitalálták, hogy testnevelés helyett ezentúl aerobic órákra fognak járni. Az indok csak az a tizenhat lány volt, akik feszes ruhákban ugráltak volna körülöttük.
Mindez a kirúgása miatt nem valósulhatott meg. Szülei eltiltották mindentől, nem gitározha-tott, szobafogságban volt. Tom írt is erről egy számot, a Dick Lips-t. Az iskolát viszont foly-tatnia kellett, a félévet egy másik helyi iskolában járta, a Rancho Bernardo High School-ban. Tom hamar összehaverkodott a punkokkal, legjobb barátai Kerry Key és az ő barátnője, Anne Hoppus lettek. Az itteni iskolai életben is benne volt. Fellépett a Battle of the Bands-en, az iskola tehetségkutató rendezvényén, ahol akusztikus gitáron játszott és énekelt: "Who's gonna shave your back tonight?" (Ki mossa meg a hátad ma este?). Itt ismerkedett össze egy fiata-labb gyerekkel, Scottal, aki egy metal bandában dobolt. Később Tom és Scott néha még zenélt közösen, de a metal és punk keveréke nem volt igazán hangzatos, így nem is nagyon erőltették azt. Tom, az új iskolában töltött féléve után az egész nyarat Kerry-vel és Anne-nel töltötte.
A tengerpartra jártak, gördeszkáztak, vagy éppen nem csináltak semmit. Tom rengeteget be-szélt arról, hogy egy bandát akar. Anne-től tudta, hogy a bátyja, Mark is punk és basszusgitá-rozik egy bandában, meg akart ismerkedni vele. Így amikor Mark San Diego-ba költözött, An-ne már a második nap bemutatta a két fiút egymásnak, rögtön jó barátok lettek. Tomnak volt egy vörös jegyzetfüzete, amibe kottáit és szövegeit írta. Ez a füzet is előkerült azon a bizonyos augusztusi estén, amikor először találkoztak, minden számot eljátszottak belőle. A közös ked-vencek, a közös zenélés és az idióta viccek szorossá tették kapcsolatukat, de egyikük sem hit-te, hogy valaha egy bandában fognak zenélni. Tom már régóta vágyott pedig erre. Örömmel fogadta Mark megkeresését, hogy alapítsanak együttest. A banda dobosa Scott lett. Néhány név párnapos használata után Tom előállt a végső ötlettel: blink, mert szerette a rövid igéket. Ezen a néven alapította meg az együttest. Az új tanévet ismét a Poway High School-ban kezd-te. Itt többször felléptek a blink-kel, mint drogellenes banda, különben nem engedték volna játszani őket. A szalagavatón barátai megválasztották bálkirálynak, csak hogy bosszantsa az iskola vezetőit.
Mivel Scott a szobáját is felajánlotta a srácoknak, így Tom szüleinek és a műkedvelőnek nem nevezhető szomszédoknak legnagyobb örömére, a hangzavar valamint a trágár szövegek eltűn-tek a környékből, és Tom is csak este tért haza. Az élete végleg megváltozott a bandától, ál-landó próbák, számok írása, önmaguk menedzselése, de mindezt nagyon élvezte. Megnőtt az esélye a csajozásra, hiszen mindenki tudja, egy nagy sztárnak sok jó nő jár. 18 éves volt, ami-kor elváltak szülei, ezután Tom még kevesebbet volt otthon. Amint DeLonge otthagyta a kö-zépiskolát, különböző munkákat vállalt építkezéseken, és minden szabadidejét a bandának szentelte. 1996-ban egy partin találkozott Jennifer Jenkins-szel (egy csajjal, akivel egy közép-iskolába járt), azóta is együtt vannak. 2001. május 26-án vette feleségül Coronado Island-on. A fogadáson a Jimmy Eat World zenélt, DeLonge pedig ezüst jojókat ajándékozott a vőfélye-inek. 2002. július 15-én pedig megszületett lányuk, Ava Elizabeth.
A Take Off Your Pants and Jacket 2001-ben került az üzletekbe, és azonnal a toplisták élére került az USA-ban, Kanadában és Németországban. A „The Rock Show”, „Stay Together for the Kids” és a „First Date” újabb világslágernek bizonyult és a bandát világsztárokká avatta.
A blink 2001-es turnéját másodszor is kénytelenek voltak elhalasztani, Tom hátának sérülése miatt (amit porckorongsérv okozott). Pihenésre volt szüksége. Hogy unalmát elűzze és hasz-nossá tegye magát, számokat kezdett írni. Ezek a számok sötétebb hangulatúak lettek, mint a korábbiak. Már a megíráskor érezte, ezek nem a blink-182 következő albumára fognak kerülni. Travis-szel stúdióba vonultak, megszületett a Box Car Racer side-project. Ez a banda csupán az album megjelenése és a turné vége között létezett, de nem is tervezték hosszabbra, Tom, a blink nyújtotta őrültségeket jobban szerette.
2003 őszén megjelent a Blink-182 címet viselő album, amely már nemcsak pop punk elemeket tartalmazott, hanem némi kísérletező hangulatot is. A kritikusoknak tetszett az új, érett stílus és ez megmutatkozott a kislemezek („Feeling This”, „I Miss You”) magas helyezésein is, de a rajongókat megosztotta. DeLonge-t nemcsak a zenekaron belüli, már a közönség számára is nyilvánvaló feszültségek és a hosszú turnék zavarták, hanem több időt akart tölteni a növekvő családjával. Utálta a kamerákat és nem támogatta Barker ötletét, hogy főszereplője legyen a Meet the Barkers című valóságshownak. A már szintén családos Barker és Hoppus viszont azt nem támogatta, hogy DeLonge hosszabb szünetre elvonuljon. A keserű veszekedések végül elválásba torkolltak: DeLonge, bármekkora fájdalmat is okozott neki, kilépett a bandából 2005. február 22-én. Rövid időre elvonult a nyilvánosság elől, hogy átgondolja az életét és a terveit.
DeLonge politikailag aktív volt az 2004-es és a 2008-as elnöki választásokon. 2004-ben, a Demokratikus elnökjelöltet John Kerry-t támogatta. 2008-ban pedig a szintén Demokratikus jelöltet Barack Obamát támogatta és az ő nemzedékének John F Kennedy-jének nevezte őt. John McCain-t pedig egy 71 éves fegyveres kémkedő Republikánusnak nevezte.2004-ben saját stúdiót hozott létre, megtanult zongorázni és a produceri munkákat is magára vállalta. Ugyanekkor rászokott a Vicodinra, amellyel hátfájását próbálta enyhíteni.
„Egy évtizeden keresztül, a blink-182 megszakítás nélkül turnézott, lemezeket vett fel és folya-matosan promóciós tevékenységekben vett részt, miközben megpróbálták egyensúlyban tartani a családjukkal és barátaikkal való viszonyukat. Ennek most véget vetnek, a zenekar úgy döntött, hogy határozatlan időre szünetet tart.” Megalapította az Angels & Airwaves-t. Velük kiadtak egy DVD-t Start The Machine címmel, amiben beszél a blink-182 végéről, az életében történt változásokról és a hibáiról. A DVD a We Don't Need To Whisper első albumuk stúdió munká-latairól szólnak. A második album az I-Empire nevet kapta, amit 2007 november elsején adtak ki.
Travis Barker 2008. szeptemberi súlyos repülőgép balesete, valamint az előző lemezük produ-cerének hirtelen halála újra összehozta a zenekar tagjait, ami ahhoz vezetett, hogy 2009. febru-ár 9-én a rajongók legnagyobb örömére bejelentették, hogy újra összeálltak. Erre a 2009-es Grammy Díj átadó gálán került sor. Újult erővel látnak munkához, új albumot és nagy turnét terveznek.
2009-ben Észak-Amerikában turnéztak júliustól októberig, majd belekezdtek a Neighborhoods című album felvételeibe. DeLonge otthonában, San Diegoban, míg Hoppus és Barker Los An-gelesben. A lemez 2011 szeptemberében jelent meg és bár a második helyre került a Billboard 200-as listáján, nem az elvárásoknak megfelelően teljesített.
2010-ben újabb Angels & Airwaves-album jelent meg, Love címmel, amit egy évvel később a Love: Part 2 követett.
2012 októberében a Blink-182 otthagyta az Interscope Records-ot és független lett, majd dec-emberben kiadta a Dogs Eating Dogs című EP-t. Új albumot terveztek, de DeLonge halaszt-gatásai újabb veszekedéseket szültek, majd ismét otthagyta a bandát, hogy a saját, nem zenei jellegű projectjein dolgozhasson.
Ezekből született meg a 2014-ben megjelent The Dream Walker című Angels & Airwaves al-bum, majd a 2015-ben kiadott To The Stars című szólóalbuma.

Zenekarai:

Tom DeLonge dalszövegek:

A New Hope (Blink-182) video

Adam's Song (Blink-182) hun video

Apple Shampoo (Blink-182) video

Ben Wah Balls (Blink-182) video

Boring (Blink-182) video

Cacophony (Blink-182) video

Degenerate (Blink-182) video

Depends (Blink-182) video

Dick Lips (Blink-182) video

Does My Breath Smell? (Blink-182) video

Don't Leave Me (Blink-182) hun video

Don't Tell Me It's Over (Blink-182) video

Emo (Blink-182) video

Enthused (Blink-182) video

Even If She Falls (Blink-182) video

Fentoozler (Blink-182) video

Fighting the Gravity (Blink-182) video

Fuck A Dog (Blink-182) video

Ghost on the Dance Floor (Blink-182) video

Go! (Blink-182) video

Happy Holidays, You Bastard (Blink-182) video

Heart's All Gone (Blink-182) video

Heart's All Gone - Interlude (Blink-182) video

Here's Your Letter (Blink-182) video

I Won't Be Home for Christmas (Blink-182) video

I'm Lost Without You (Blink-182) hun video

I'm Sorry (Blink-182) video

Just About Done (Blink-182) video

Kaleidoscope (Blink-182) video

Lemmings (Blink-182) video

Love Is Dangerous (Blink-182) video

M+M's (Blink-182) video

Man Overboard (Blink-182) video

MH 4.18.2011 (Blink-182) video

Mother's Day (Blink-182) video

Mutt (Blink-182) video

Natives (Blink-182) video

Pathetic (Blink-182) video

Peggy Sue (Blink-182) video

Romeo and Rebecca (Blink-182) video

Sometimes (Blink-182) video

Strings (Blink-182) video

The Party Song (Blink-182) video

The TV (Blink-182) video

This Is Home (Blink-182) video

Time To Break Up (Blink-182) video

Toast and Bananas (blink) video

Toast and Bananas (Blink-182) video

Touchdown Boy (Blink-182) video

Untitled (Blink-182) video

Up All Night (Blink-182) video

Voyeur (Blink-182) video

Waggy (Blink-182) video

Wendy Clear (Blink-182) video

What Went Wrong (Blink-182) video

What's My Age Again? (Blink-182) hun video

When You Fucked Grandpa (Blink-182) video

Wishing Well (Blink-182) video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább