Thalia Sodi

Zenei irányzat: Latin
Albumok: 2 db
Megtekintve: Ma 3, összesen 9780 alkalommal

Bemutatás:

Nevének etimológiája és jelentése
Ariadna • A latin ARIADNA, ez pedig az ógörög Αριάδνη névből; Ariadné, krétai királylány a görög mitológiában, Minósz lánya, aki kimenekítette Thészeuszt a labirintusból.
Thalía • Az ógörög Θάλεια (Thaleia) név latin THALĪA megfelelője, a kilenc múzsa egyike. Helyes ejtése kb. „talía” – IPA: [taˈli.a] – és nem „tália”, ahogy a köznyelvben elterjedt.
Sodi • Apai vezetékneve egy népszerű elképzelés szerint a bibliai héberből származik, ahol jelentése: ’az én titkom’. Valójában azonban – minden bizonnyal – olasz eredetű.
Miranda • Anyai vezetékneve a latin MĪRANDA alakból származik, amely a MĪRĀRI, ’csodálni, bámulni’ ige nőnemű gerundivuma; fordítása: ’csodálni való nő’.
Thalía teljes nevének kiejtése:

Biográfia:

Ariadna Thalía Sodi Miranda (Mexikóváros, Mexikó, 1971. augusztus 26.), röviden Thalía, az Egyesült Államokban élő többszörös díjnyertes mexikói énekesnő, dalszerző, színésznő, műsorvezető, író és üzletasszony. Az 1990-es években készített tévéfilmsorozatai és latinpop-albumai révén vált nemzetközileg is ismertté, elsősorban Latin-Amerikában és a Fülöp-szigeteken. Énekhangja lírai mezzoszoprán,[3] háromoktávos terjedelemmel bír.[4] Eddig öt nyelven (spanyolul, angolul, franciául, portugálul és tagalogul) énekelt; a latin világban népszerűségének köszönhetően elnyerte a „telenovellák királynője” (Reina de las Telenovelas), valamint a „szépség császárnője” (Emperatriz de la Belleza) jelzőket. Egy 2007-es közvélemény-kutatás alapján a harmadik legnépszerűbb nő Mexikóban, egy 2009-ben végzett Google-felmérés szerint pedig az egyik legkeresettebb latin művész az interneten.Több mint 25 millió albumot adott el világszerte;[11] 2009 decemberében megjelent Primera fila című akusztikus koncertalbuma Mexikóban gyémántlemez lett.

Nunca quise ser famosa. Siempre quise cantar y compartir lo que sentía con las gentes…



Sosem akartam híres lenni. Mindig énekelni akartam, és megosztani az emberekkel, amit éreztem…



Élete és művészi karrierje:



Ernesto Sodi Pallares († 1977) mexikói biokémikus, kriminológus és igazságügyi írásszakértő, valamint Yolanda Miranda Mange († 2011) festő- és szobrászművész utolsó, ötödik leánygyermekeként látta meg a napvilágot a mexikóvárosi Hospital Español klinikán. Yolanda Miranda asszony előző házasságából született legidősebb nővére (féltestvére), Laura Zapata, aki Mexikóban szintén elismert színésznő; Ernestina bölcsész és író; Federica régész, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) Chichén Itzá-i tárlatának volt igazgatója; Gabriela pedig művészettörténész. Legidősebb nővérének köszönhetően Thalía már korai gyermekéveitől kezdve vonzódott a művészetek iránt: egyéves korában tűnt fel először egy üdítőreklámban, majd 5 évesen egy mozifilmben; klasszikus balettet tanult, zongoraórákra járt és szertornázott. Édesapja példájára először híres biológus vagy pszichológusakart lenni, majd olimpiai tornásznak készült, de végül 9 éves korában elhatározta, hogy énekesnő lesz.Általános- és középiskolai tanulmányait a Liceo Franco Mexicano francia–spanyol kéttannyelvű iskolában végezte.



A kezdetek





Thalía első szólóalbuma

Zenei pályafutását igen fiatalon kezdte: mindössze 9 éves volt,[15] amikor 1981-ben belépett a Pac-Man nevű gyermekgyüttesbe, amelyet Paco Ayala alapított. Az együttes később a nevét Din-Dinre változtatta, és többször fellépett a Juguemos a cantar („Játsszunk éneklőset!”) című gyermekdalfesztiválon. Összesen négy albumot adtak ki az 1982–1983-ban. 1984-ben Thalía már szólistaként lépett fel a Juguemos a Cantar című dalversenyen a Moderna niña del rock („Modern rockleány”) című dallal.1984-től Mexikó ifjúsági pop-rock zenekarával, a Timbirichével részt vett a Grease című musical spanyol nyelvű változata, a Vaselina előadásán kórustagként, majd 1986-tól 1989-ig az együttes egyik frontleánya volt. A serdülő lány tehetségére és nőies szépségére ekkor figyeltek fel a producerek, és már kisebb szerepeket is kapott telenovellákban; első főszerepét 1989-ben játszotta.[18] Az együttesből való kilépését követően, 1990 januárjában egy évre az Egyesült Államokba utazott, a Los Angeles-i egyetemen (UCLA) angol nyelvet tanult; ének-, zongora-, basszusgitár-, testnevelés-, jazz- és modern tánc-, színjátszás-, előadásmód-, esztétika- és táncórákat vett, megtanult továbbá szaxofonon játszani. Megújult – sokak által bírált – külsővel visszatért Mexikóba, ahol megjelent első, Thalía című szólólemeze, amelyet Alfredo Díaz Ordazszal készített el, aki egyben az első és legnagyobb szerelme volt. Bemutatkozó albuma – amelyet szintén sok kritikával illettek – a Timbiriche zenei hagyományát követve pop-rock stílusra épült.



Szólókarrier és a telenovellák:





1991-ben jelent meg második szólóalbuma, amely a Mundo de cristal címet viselte; ekkor már több dalfesztiválon is részt vett. 1992-ben harmadik lemezét Spanyolországban készítette el Love címmel. Szintén ebben az évben vállalta el a később „María-trilógia”-ként emlegetett három sorozat főszerepét, amelyekben az a közös, hogy mindegyiknek főhőse egy María keresztnevű, nincstelen családból származó lány. Ennek első részeként forgatták a María Mercedes című filmsorozatot, amellyel akkora népszerűségre tett szert, hogy elnyerte a „telenovellák királynője” címet.[22] 1993–94-ben ezt követte a máig egyik legnépszerűbb telenovellája, a Marimar. A színésznő a sorozat készítése alatt veszítette el volt szerelmét, Alfredót. A hír nagyon összetörte, és hatással volt a szerepére is: a sorozatbeli könnyek valódiak voltak. Még ugyanebben az évben szerződést írt alá az EMI Music México zenei kiadóval.



Az USA meghódítása: Thalía angolul [szerkesztés]





Thalía a High Voltage turnén Los Angelesben (2004. május 14.)

2003 májusában készítette el az I Want You című dal videoklipjét, amely első – s idáig egyben utolsó – angol nyelvű albumának bemutatkozó slágere volt. A dalban a Fat Joe néven ismert rapper, José Cartagena működött közre. Miamiban megrendezték a Latin Zenei Billboard-díjátadó gálát, amelyen előző, Thalía című spanyol lemezével megnyerte az év latin popalbumáért járó trófeát (női kategóriában), valamint ugyanazért elvitte a közönségdíjat is. Júliusban jelent meg a várva várt angol nyelvű bemutatkozó albuma, szintén csak egyszerűen Thalía címmel, amelyen az addig megszokott latin zenétől eltérően valódi amerikai stílusú, R&B jellegű popzenét adott elő. Az album és bemutatkozó dala, az I Want You sok helyütt felkerült a slágerlisták előkelő helyeire; hazánkban a dal negyedik helyezést ért el a VIVA Chart Show-ban, az országszerte ismert VIVA zenei csatorna 40-es slágerlistáján. Bár az album a 11. helyen debütált az amerikai Billboard 200 lemezeladási listán, a következő héten az eladások jelentős mértékben visszaestek, a siker így nem volt hosszú életű.



Az édesanya szerepében [szerkesztés]

2007. június 12-én hozták nyilvánosságra az ¡Hola! és a Hello! magazinok weboldalain, hogy az énekesnő a magazin mexikói kiadásának adott exkluzív interjúban hivatalosan bejelentette, hogy áldott állapotban van, és néhány hónapon belül kislánynak ad életet. Október 7-én, vasárnap hajnalban, magyar idő szerint 8.44-kor megszületett a kislánya: Sabrina Sakaë Mottola Sodi 3,75 kilogrammal és 50,2 centiméterrel jött a világra (a Sabrina a Severn folyó latin neve, a kelta mitológiában a folyó őrangyala; a Sakaë jelentése pedig japánul ’boldogulás, jó szerencse’: Thalía a keleti kultúrák iránti vonzalma miatt választotta e különleges nevet elsőszülött gyermekének). A baba és a mama is kiváló egészségnek örvendtek. Az első exkluzív fényképek Thalíáról kislányával és férjével november 14-én jelentek meg az ¡Hola! magazin mexikói kiadásában, adta hírül a magazin weboldala.



Nemzetközi karrier és hírnév [szerkesztés]

En éxtasis [szerkesztés]

1995-ben, három év kihagyás után komolyabban elkezdett foglalkozni az énekléssel, nemzetközi karrierének építésével. Emilio Estefan (a kubai származású énekesnő, Gloria Estefan férje) és Óscar López producerekkel készítette el a negyedik lemezét En éxtasis címmel. Ez az első, EMI által kiadott album megnyitotta számára az utat a nemzetközi hírnév felé. A kiadóváltás egyben teljes stílusváltást is jelentett, az énekesnő áttért az igényesebb latin pop műfajra. Az album valamennyi latin-amerikai országban, sőt az Egyesült Államokban is átütő siker volt, több mint egymillió példányban kelt el (később Európában is több helyen megjelent). Többszörös arany- és platinalemezzel díjazták. Ebben az évben kezdték meg a María-trilógia harmadik melodrámája, a María la del barrio forgatását, amely Magyarországon csak María címmel futott. A sorozat 1996-ban ért véget. Ugyanebben az évben, május 4-én megkapta csillagát Miami 8. utcájában.



Újabb anyai örömök és családi veszteség [szerkesztés]

2011. március 3-án bejárta a világsajtót a hír, miszerint Thalía és a Tommy Mottola második közös gyermeküket várják a nyár végére. Az énekesnő hivatalos mikroblogjában azt is bejelentette, hogy már dolgozik új lemezén, valamint az utolsó simításokat végzi harmadik könyvén.

Május 27-én azonban újabb tragédia rázta meg a Sodi családot: Thalía édesanyja, Yolanda Miranda asszony 76 éves korában váratlanul elhunyt Mexikóvárosban.[53] Az énekesnő a következő szavakkal búcsúzott tőle a Twitteren: „Ma meghalt a fél lelkem. Úgy érzem, lassan meghalok. Köszönöm az imádságaitokat az én harcosomért, az édesanyámért.”

Június 25-én, helyi idő szerint 11.48-kor megérkezett az újabb gyermekáldás, egy egészséges kisfiú, aki 3572 grammal jött világra, és a Matthew Alejandro Mottola névre keresztelték szülei. Az örömhírt elsőként közvetlenül Thalía osztotta meg rajongóival hivatalos mikroblogján.

Albumok:

Thalia Sodi dalszövegek (65 db):

¿A quién le importa? hun video

¿De Dónde Soy? video

24000 besos video

Alguien real (Baby, I'm in Love) video

Amandote

Amar sin ser amada

Amor a la mexicana

Amor a la Mexicana video

Amor prohibido

Another Girl video

Arrasando

Baby, I'm In Love video

Cantando por un sueno video

Cerca de ti (Closer to you) video

Closer to You video

Dance Dance (The Mexican) Hex Hector Club mix video

Déjame Escapar video

Dicen por ahi video

Don't Look Back video

Dream for two

El Baile de los Perros y los Gatos video

El Bombo de tu Corazón video

El Día del Amor video

El poder de tu amor video

En Silencio video

Entre el mar y una estrella hun video

Es tu amor video

Flor de Juventud video

Flores Secas en la Piel video

Fuego Cruzado video

Gracias a Dios video

Heridas en el Alma video

I Want You video

Insensible video

Jolie madame video

La Loca video

Libertad de Expresión video

Madrid video

María Mercedes

Me matas video

Me pones sexy (I want you) video

Misbehavin' video

Mujer Latina video

No me enseñaste video

No no no (English)

No no no (Espanol) video

Noches sin luna video

Olvidame hun video

Pata Pata video

Piel Morena video

Ponle remedio video

Por Amor

Regalito de Dios video

Rosalinda hun video

Rosas video

Sangre hun video

Sangre Caliente

Save The Day video

Tú Y Yo video

Vueltas en el aire video

What's It Gonna Be Boy? video

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább