Tanita Tikaram

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 9 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 6017 alkalommal

Bemutatás:

Tanita Tikaram (Münster, Németország, 1969. augusztus 12.) pop/folkénekesnő, dalszerző. Stílusára rövid, akusztikus gitárral kísért dalok jellemzőek. Tizenéves korában lett népszerű, de napjainkban már kevésbé ismert, bár legismertebb dala, a Twist in My Sobriety a mai napig népszerű. Testvére a színész Ramon Tikaram.

Édesapja a brit hadsereg tisztje, hindi-fidzsi és maláj ősökkel. A németországi Münsterből Angliába, Basingstoke-ba költöztek. Tanita 1988-as debütáló albuma, az Ancient Heart és azon a máig legismertebb, rejtélyes című Twist in my Sobriety slágere nagy sikert aratott. A dalt világ körüli turnén mutathatta be.

Élete:

Tanita Tikaram maláj és szingaléz vérvonallal rendelkezik, 9 éves korában kezdett gitározni, 16 évesen írta első komolyabb dalát Poor Cow címmel, társadalomkritikaként a kortársnőire nézve. Az érettségi befejezése után elküldte a demo felvételeit egy kiadónak, és 1987 végén, az első koncertje után rögtön szerződést kötött vele a WEA.

1988 áprilisában elkezdődtek az Ancient Heart felvételei. Az első kislemez, a Good Tradition hamarosan megjelent, és sikeres lett Európában. Röviddel a nagylemez megjelenése előtt a Twist in My Sobriety is tarolt a listákon. Ez a mai napig Tanita legismertebb dala. A dalhoz díjnyertes fekete-fehér videoklip készült, melyet Bolívia vidéki részein forgattak, és Gerard de Thame rendezett. Az album is nagy siker volt, négymillió példány fogyott el belőle; az 1980-as évek végi női énekeshullám egyik alaplemeze Suzanne Vega és Tracy Chapman albumai mellett.

1989 elején megjelent kislemezei, a Cathedral Song és a World Outside Your Window ugyancsak sikert arattak. Tanita az év nagy részében turnézott. A norvégiai koncert egy évvel később megjelent videokazettán. Nyáron folytak a második nagylemez felvételei, amiről a We Almost Got It Together is siker volt, bár a kritikusok már fanyalogva fogadták az 1990 elején megjelenő The Sweet Keeper albumot, amely az Ancient Heart vonalát követte. Az albumról még két kislemez jelent meg, mérsékelt sikerrel (Little Sister leaving Town, Thursday's Child).

Az 1991-es év elején megjelent harmadik nagylemeze Everybody's Angel címmel. A stílus kicsit változott, komor balladák és folkos dalok helyett dzsesszes , bluesos, soulos hatások jellemzik a lemezt.

1992-ben megjelent negyedik nagylemeze Eleven Kinds of Loneliness címmel, Richard Yates novelláskötete alapján. A dalok nagy része a gitár-dob-basszus stílust követi, a szövegek személyesebbek lettek, de mindez kevés volt ahhoz, hogy a listák elejére kerüljön, talán mert Tanita sokak szemében még mindig a hosszú hajú gitáros lány volt.

1995-ig nem jelentetett meg új lemezt, de közreműködött más előadók (Nanci Griffith, Mark Isham, Christie Hennessy, Moodswings) lemezein dalszerzőként és énekesként. Ebben az évben a Lovers in the City című album megjelenése biztosította neve továbbélését. Az album, bár kisebb sikereket elért, nem tudott újat mutatni.

1996-ban válogatásalbuma jelent meg.

1998-ban új kiadónál, a Mother Recordsnál jelentette meg következő stúdióalbumát, a Cappuccino Songsot, amely könnyedebb, latinosabb alkotás. Kisebb sikert ért el.

Hét év múlva, 2005-ben került piacra legújabb alkotása, a Sentimental című album, ismét új kiadónál. Régi-új arc és stílus, akusztikus-dzsesszes dalok jellemzik.

2012-ben vett végleg búcsút a rajongóitól, a Can't Go Back című dupla CD-és albumával.


Forrás: Wikipédia

Biográfia:

1988. Ancient Heart 1990. The Sweet Keeper 1991. Everybody's Angel 1992. Eleven Kinds Of Loneliness 1995. Lovers In The City 1996. The Best Of Tanita Tikaram 1998. The Cappuccino Songs 2000. Golden Collection 2000 2001. MTV Music History - Golden Collection 2005. Sentimental 2012. Can't Go Back (2 CD)

Tanita Tikaram dalszövegek (59 db):

Amore Si video

Any Reason video

Back In Your Arms

Cathedral Song video

Consider The Rain video

Deliver Me video

Elephant video

For All These Years video

Good Tradition video

Harm In Your Hands

He Likes the Sun video

Heal You

Hot Pork Sandwiches video

Hot Stones

I Don

I Grant You

I Knew You

I Like This

I Love The Heaven video

I Love You

I Owe All To You

I'm Going Home video

I'm Going Home

If I Ever

It All Came Back Today

Light Up My World

Little Sister Leaving Town

Love Don

Love Story

Me In Mind video

Men & Women

Mud In Any Water video

Never Known

Once And Not Speak

Only The Ones We Love video

Out On The Town

Poor Cow

Preyed Upon

Sighing Innocents

Sometime With Me video

Stop Listening

Sunface video

Sunset

Swear By Me video

The Cappuccino Song

The Way That I Want You

This Story In Me video

This Stranger video

Thursday

To Drink The Rainbow

To Wish This video

Trouble

Twist in My Sobriety video

Twist In My Sobriety (Album version)

Valentine Heart

We Almost Got It Together

World Outside Your Window video

You Make The Whole World Cry

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább