Harry Belafonte

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 2486 alkalommal

Bemutatás:

Harold George „Harry” Belafonte, Jr., (New York, 1927. március 1. –) Grammy-díjas afroamerikai énekes, emberjogi aktivista, színész és producer.

Biográfia:

Harry Belafonte 1927. március 1-jén született New Yorkban, karibi bevándorlók, Harold George Belafonte és Malvene Love Wright gyermekeként. Anyja varrónőként és házaknál takarítónőként dolgozott, az apja szakácsként szolgált a Brit Királyi Haditengerészetnél. Szülei korán elváltak. A gyerek Harryt anyja Jamaicába, a hazájába küldte, hogy az anyai rokonoknál éljen. Ott tapasztalata meg először a feketékkel szembeni elnyomást, ami az angolok részéről nyilvánult meg, és ami mély benyomást tett rá. 1939-ben visszatért New York-i Harlem szomszédságába, hogy anyával éljen. Küzdöttek a szegénységben. Bélafonte-vel gyakran mások törődtek, míg az anyja dolgozott. "A legnehezebb idő az életemben a gyerekkorom volt" - mondta később a People magazinnak. "Az anyám szeretetet adott nekem, de amiatt, hogy egyedül maradtam, sokat szomorkodtam." A középiskola elvégzése után 1944-ben az Egyesült Államok haditengerészetének tagja lett. A csendes-óceáni térségben a második világháború végéig szolgált. Miután letöltötte a szolgálatot, Belafonte visszatért New Yorkba, és munkás lett. Színészi tanulmányait a Social Research Dramatic Workshop-ban végezte 1946-1948 között. 1952-1953 között éjszakai mulatókban lépett fel. 1953-tól az Amerikai Néger Színház tagja, Hollywoodban a Metro szerződtette. Az 1956-ban megjelent Calypso című lemeze 31 héten át vezette a Billboard 200-as listát, és a lemezeladási statisztikában elsőként lépte át az egymilliós példányszámot. 1970-ben Sidney Poitier-vel megalapította a Belafonte Enterprises Inc.-t, melynek elnöke. 1970-től producer. 1987-től az UNICEF jószolgálati nagykövete. 1957-ben feleségül vette Julie Robinson-t. Lánya, Shari Belafonte modell, színész, író, énekes.

Harry Belafonte dalszövegek (7 db):

Angelina video

Banana Boat Song (Day O) hun video

Cu Cu Ru Cu Cu Paloma video

Jamaica Farewell video

Jump In The Line video

Jump in the Line (Shake Senora) video

Matilda video

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább