Tom Waits

Tom Waits
Teljes név: Tom Waits
Együttes: Keressük!
Hangszer, szerep: Keressük!
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 2, összesen 3026 alkalommal

Bemutatás:

Thomas Alan Waits (Pomona, Kalifornia, 1949. december 7. –) amerikai énekes-dalszerző, zeneszerző, színész. Hangja összetéveszthetetlen: egy kritikusa szerint olyan, „mintha Bourbon-whiskys tartályban áztatták volna, majd a füstölőben lógatták volna néhány hónapig, és végül a füstölőből kihozván áthajtottak volna rajta autóval.”
Zenéjének sokszínűségére jellemző, hogy az „alternatív” és a „folk” kategóriában is nyert Grammy-díjat, blues, jazz és varieté-elemek keverednek a zenéjében. Hetvenes évekbeli érzelmes hangvételű dalait és nyolcvanas évekbeli jellegzetes kocsmazenéjét a kilencvenes évektől kiszámíthatatlan zenei kísérletezés váltotta fel. Nagyon sok dalszerzőt és zenészt inspirált, köztük Rod Stewart és Bruce Springsteen is feltűnik. 2011-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame tagjai közé.
Feleségével, Kathleen Brennannal és három gyermekével Kaliforniában él.

Biográfia:

Jesse Frank Waits és Alma Johnson McMurray gyermekeként született. Mindkét szülője pedagógus, apja ír-skót, anyja norvég származású. 1960-ban, szülei válása után a mexikói határhoz közeli National City városába költözött. Zongorázni itt tanult meg autodidakta módon. 1965-től zenél aktívan.
1971-ben Los Angelesbe költözött, ahol több demót vett fel, ezekből néhány húsz évvel később a The Early Years, Volume One és ... Volume Two című albumokon megjelent. 1972-ben adta ki debütáló, jazzelemekből építkező lemezét, ami pozitív kritikákat kapott. Sorra adta ki albumait, amiken egy jazz-zenekarral kísért kávéházi zenész stílusát hozza, hangulata sokszor balladisztikus. Ez a vonal legjobban a Nighthawks at the Diner című dupla albumon hallható, ahol kisszámú közönség előtt élőben, de stúdióban adja elő számait.
Későbbi albumain egyre több zenekari zene hallható, a Blue Valentine lemezen nagy szerepet kapnak az elektromos gitár és a billentyűs hangszerek. A Foreign Affars egyik számában Bette Midlerrel énekel duettet, a Heartattack and Vine lemezen rhytm and blues stílus is megjelenik.
1980-ban ismerkedett meg későbbi feleségével, Kathleen Brennannal, akinek szerepe abban is jelentős, hogy bemutatta Captain Beefheartnak. Jelentős stílusváltás következett be, amit jól mutatnak ekkortájt kiadott válogatáslemezei. Ezeken nem a korábbi felvételeket, hanem újrahangszerelt és újra felvett régi számokat adott ki újra. A '80-as évek első felében sorra írja a filmzenéket is Francis Ford Coppola számára.
A Swordfishtrombones lemezen már fúvós és vonós hangszerek is hallhatóak.

Tom Waits dalszövegek:

Chocolate Jesus (Beth Hart) hun video

I hope that I don't fall in love with you (Tom Waits) hun video

Ol' 55 (Eagles)

Temptation (Diana Krall)



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább