Adele

Zenei irányzat: Soul
Albumok: 4 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 83159 alkalommal

Bemutatás:

Adele Laurie Blue Adkins (London, 1988. május 5.) ismertebb nevén Adele, többszörös Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző.

Négyéves korában ismerkedett meg a zene alapjaival, ekkor énekelni kezdett. Első dalát, a Hometown Glory-t tizenhat éves korában írta. Zenei tanulmányait a híres BRIT Schoolban végezte, amit 2006 májusában fejezett be, ugyanott, ahol korábban Leona Lewis, Katie Melua, Kate Nash, a The Kooks tagjai, vagy éppen Amy Winehouse is tanultak.
Egy iskolai projekt keretein belül felvett egy háromdalos demót, melyet egyik barátja feltöltött a MySpace-re, ahol hatalmas sikere lett a hallgatók körében. Ezek után futott be egy ajánlat az XL lemezkiadótól. Habár eleinte voltak kétségei a kiadóval szemben, de menedzsere, Jonathan Dickins szava és kedvenc előadója, Jamie T ottléte elégnek bizonyult ahhoz, hogy 2006 szeptemberében ő is leszerződjön a kiadóval.
Adele debütáló dala, a Hometown Glory 2007 októberében jelent meg. Ez a dal meghozta neki az áttörést: megkapta a BRIT Awardson a „Kritikusok díját”, és elnyerte a BBC szavazásán a „2008 hangja” címet. Második dala, a Chasing Pavements pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az angol kislemezlistán a második helyig jutott.

Biográfia:

Adele Laurie Blue Adkins 1988. május 5-én született az észak-londoni Tottenhamban. 4 éves korában kezdett el énekelni, első dalát, a Hometown Glory-t 16 évesen írta.

Adele a híres BRIT School-ban tanult, ahol Leona Lewis osztálytársa volt. Iskolaévei alatt A&R igazgató (Arts and Relations) szeretett volna lenni és azt remélte, hogy beindítja néhány ember karrierjét. 2006. májusában érettségizett le az iskolában.

Adele felvett egy 3 dalos demót egy iskolai projekt keretein belül, amit odaadott egy barátjának, aki feltette a Myspace-re, ahol igen népszerű lett az anyag. Ezek után keresték meg az XL lemezkiadótól egy ajánlattal. Adele-nak voltak kétségei ezzel kapcsolatban, ugyanis csak a Virgin lemezkiadót ismerte, így a találkozóra egy barátjával ment el.

2006. júniusában Jonathan Dickins kezdte el egyengetni az énekesnő útját, aki a September Management alkalmazottja volt. Ebben az időben szintén a September menedzselte Adele egyik kedvenc előadóját, Jamie T-t, ami végül meggyőzte a lányt, és 2006. szeptemberében leszerződött az XL lemezkiadóval.

Adele debütáló dala, a Hometown Glory 2007. októberében jelent meg. Ez a dal meghozta neki az áttörést: megkapta a BRIT Awards-on a "Kritikusok díját", és elnyerte a BBC szavazásán a "2008 hangja" címet.

2008. január 14-én jelent meg a második dala a Chasing Pavements, ami az angol kislemezlista 2. helyéig jutott. Január 28-án pedig megjelent első nagylemeze, a 19. Az album rögtön első helyen nyitott az angol albumeladási listán.

2008. márciusában Adele szerződést kötött a Columbia lemezkiadóval, így albuma június 20-án Amerikában is megjelent.

2009-ben, az 51. Grammy Gálán megnyerte a "Legjobb új előadó" és a "Legjobb női pop vokál előadás" kategóriáját. Ezek mellett pedig még 2 kategóriában volt jelölve.

2010-ben ismét Grammy-re jelölték a "Legjobb női pop vokál" kategóriában, de a díjat Beyoncé nyerte meg.

Adele második stúdióalbuma 21 címmel 2011. január 24-én jelent meg Angliában, majd február 22-én Amerikában. Az album első kislemeze, a Rolling in The Deep Angliában a második helyig menetelt. Február közepén fellépett a BRIT Awards-on a Someone Like You című számával. A dal azonnal a lista elején nyitott, albumával hasonlóan. Ezek mellett pedig a 19 is feljött a lista 2. helyére. Ezzel Adele lett a The Beatles óta az első olyan előadó akinek az angol listákon 2 top 5-ös albuma és slágere is van egyszerre.

Az album Amerikában első helyen debütált: 352 000 példányt adtak el belőle. 2011. májusában a Rolling in the Deep felkerült a Billboard Hot 100 élére, ahol több hétig vezette a listát.

2011. március 21-én kezdte el Adele Live nevezetű turnéját. A 66 állomásos körút során Európa több országába, Amerikába, és Kanadába is ellátogat.

2012-ben jelent meg a Skyfall című albuma, amely a hasonló című James Bond sorozat aktuális címadó dalát is viseli.

Adele úgy gondolja, zenéje nem a szemnek, hanem a fülnek szól. Egy interjúban elárulta nagy hatással volt rá a Spice Girls zenéje. Ezek mellett pedig oda van Alison Krauss-ért, Lady Antebellum-ért és Wanda Jackson-ért is, akik nagy szerepet játszottak a 21 hangzásának kialakulásában. A britek gyakran emlegetik az új Amy Winehouse-ként. Adele mára már igazi példakép, zeneileg nagyon meghatározó, ezt bizonyítja az is, hogy Beyoncé-t negyedik stúdió albuma készítése közben a Rolling in the Deep énekesnője inspirálta.

Adele sosem tartozott a csontsovány énekesnők közé, ám őt ez egyáltalán nem zavarja, elégedett a testével. Bevallása szerint szeret finom ételeket enni és jó borokat inni.

Adele-nak eddig még csak 2 albuma jelent meg, ám azok sikerei megkérdőjelezhetetlenek. Debütáló lemezéből, a 19-ből 2.8 millió darabot adtak el világszerte. Ezeket a számokat pedig a második albuma, a 21 eladási felül is múlták: eddig 6 millió darab talált gazdára az egész világon. Angliában 16 hétig állt a lemezlista élén, 2.4 millió példány kellt el belőle. Amerikában 10 hétig volt listavezető, a lemezből 2.3 millió darab fogyott el.

Albumok:

Adele -  19

19

2008

Adele -  21

21

2011

Adele -  Skyfall

Skyfall

2012

Adele -  25

25

2015

Adele dalszövegek (57 db):

A Million Years Ago hun video

All I Ask hun video

Best for Last hun video

Best For Last hun video

Can't Let Go video

Chasing Pavements hun video

Chasing Pavements hun video

Cold Shoulder hun video

Cold Shoulder hun video

Crazy for You hun video

Crazy For You hun video

Daydreamer hun video

Daydreamer video

Don't You Remember hun video

First Love hun video

He Won't Go hun video

Hello hun video

Hiding My Heart video

Hiding my heart away hun video

Hometown Glory hun video

I Can't Make You Love Me hun video

I found a boy hun video

I Miss You hun

I'll Be Waiting hun video

If it hadn hun video

Last nite video

Lay Me Down hun video

Love In The Dark hun

Make you feel my love hun video

Many Shades Of Black video

Melt My Heart to Stone video

Melt My Heart To Stone video

My Same hun video

Need you now video

Now and Than hun video

One And Only hun video

Painting pictures video

Promise This video

Remedy hun

Right As Rain hun video

River Lea hun video

Rolling in the deep hun video

Rumour Has It hun video

Send my love (to your new lover) hun video

Set Fire to The Rain hun video

Skyfall hun video

Someone Like You hun video

Someone Like You hun video

Sweetest Devotion hun video

Take It All hun video

That's It, I Quit, I'm Movin' On video

Tired hun video

Turning Tables hun video

Water Under The Bridge hun video

When We Were Young hun video

Why Do You Love Me video

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

karolakoncz Hozzászólás ideje: 2012-01-21 12:44:59

Utolsó bejelentkezés:
2016-12-21 21:45:44

Véleménye a(z) "Adele" előadóról:

Mért az én nevem van kiírva az Adele helyett???

Patreides Hozzászólás ideje: 2011-12-20 02:02:32

Utolsó bejelentkezés:
2012-12-23 02:20:08

Véleménye a(z) "Adele" előadóról:

A biográfia itt fentebb abban nyilván téved, hogy Adele Leona Lewis osztálytársa lett volna a The Brit School-ban. Leona Lewis Katie Melua, Luke Pritchard (és a teljes Kooks), és Polly Scattergood évfolyamán végzett, és amikor ők befejezték az iskolát, Adele akkoriban iratkozhatott be oda. Vagyis ugyanabba a (brit lemezkiadók által alapított, közel ingyenes) iskolába jártak, de nem azonos időben.
Mert Adele még náluk is évekkel fiatalabb.

deedee33 Hozzászólás ideje: 2011-05-30 13:10:36

Utolsó bejelentkezés:
2011-05-30 15:04:05

Véleménye a(z) "Adele" előadóról:

Bocs, csak így sikerült betenni :)

deedee33 Hozzászólás ideje: 2011-05-30 13:09:54

Utolsó bejelentkezés:
2011-05-30 15:04:05

Véleménye a(z) "Adele" előadóról:

Azt halottam, hogy megállapodtál valahol Találtál egy lányt és megházasodtál Azt halottam, hogy az álmaid valóra váltak gondolom ő megadott neked mindent amit én nem tudtam Drága barátom, ne légy szégyenlős Látod én nem bújok el, vállalom önmagam. Utálom ha hívatlanul kell megjelennem De nem tudtam már távol maradni Azt reméltem ha látod az arcom Akkor rájössz majd Te is, hogy nincs még vége. De mindegy, találok majd valaki olyat mint Te Csak a legjobbakat kívánom neked Könyörgöm, csak ne felejts el soha Emlékszem mikor azt mondtad: "Néha a szerelem kitart Néha viszont csak a fájdalom marad" Néha a szerelem kitart Néha viszont csak a fájdalom marad Tudod, hogy az idő elrepül A tegnap volt csak a miénk A nyári nap hevében születtünk Minden nap csodálatos volt és meglepetés Utálom ha hívatlanul kell megjelennem De nem tudtam már távol maradni Azt reméltem ha látod az arcom Akkor rájössz majd Te is, hogy nincs még vége. De mindegy, találok majd valaki olyat mint Te Csak a legjobbakat kívánom neked Könyörgöm, csak ne felejts el soha Emlékszem mikor azt mondtad: "Néha a szerelem kitart Néha viszont csak a fájdalom marad" Néha a szerelem kitart Néha viszont csak a fájdalom marad Semmi sem hasonlitható ehhez Nincs aggódás se törődés Se sajnálat, se hibák, mind már csak emlék Ki tudta előre hogy mindez ennyire keserű lesz? De mindegy, találok majd valaki olyat mint Te... (2x) Ez a fordítás szerintem jobb.

lejonka Hozzászólás ideje: 2011-04-23 10:34:52

Utolsó bejelentkezés:
2017-12-24 01:37:05

Véleménye a(z) "Adele" előadóról:

ez is nagyon jó és igen a rolling in the deep is az.de ennek a fordítása viszont nem egyszerű.ha vki le tudná normálisan fordítani azt megköszönném!

lejla 1019 Hozzászólás ideje: 2011-04-16 17:11:52

Utolsó bejelentkezés:
2015-07-18 09:08:43

Véleménye a(z) "Adele" előadóról:

ahh de szeretem ezt a számot (L) valaki nem tudja beküldeni a lefordítását?

G0007 Hozzászólás ideje: 2011-04-05 19:55:02

Utolsó bejelentkezés:
2013-02-21 14:06:38

Véleménye a(z) "Adele" előadóról:

nagyon szép szám, de a fordításon lehetne csiszolni mert néhol félre van fordítva és nem adja vissza a dolgokat úgy ahogy szánták

lyly84 Hozzászólás ideje: 2011-04-03 16:44:55

Utolsó bejelentkezés:
2021-05-01 20:08:49

Véleménye a(z) "Adele" előadóról:

Nagyon tetszik ez a szám Adele-től.Ráadásul végre nem egy botsáska énekesnő.

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább