Lady Gaga

Lady Gaga
Teljes név: Lady Gaga
Együttes: Keressük!
Hangszer, szerep: Keressük!
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 1, összesen 380966 alkalommal

Bemutatás:

Stefani Joanne Angelina Germanotta, művésznevén Lady Gaga (született New York, 1986. március 28.) Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszerző. A New York-i Egyetem Tisch School of the Arts nevű művészeti tagintézményében tanult zenét, de félbehagyta tanulmányait és éneklésbe kezdett New York Lower East Side nevű részében. Szerződést kötött az Interscope Records cég tulajdonában álló Streamline Records lemezkiadóval, majd dalszövegíróként kezdett el dolgozni, és olyan előadóknak írt számokat, mint Britney Spears illetve a Pussycat Dolls. Énekesi képességeit Akon amerikai R&B énekes fedezte fel, majd leszerződtette saját kiadójához, a Kon Live Distribution-höz.

Lady Gaga sikeres debütáló albuma, a The Fame (2008) megjelenése után a jelenkori popzene egyik legjelentősebb alakjává vált. Az albumnak sikerült első helyre jutnia hat ország lemezeladási listáin, és a legjobb tízbe kerülni a világ számos országában, illetve első lett a Billboard Legjobb elektronikus/dance albumok nevű listáján. Első két kislemeze, a Just Dance és a Poker Face nemzetközi sikerek lettek, számos helyen első helyig jutva a slágerlistákon és a Billboard Hot 100-as listáján. Szintén kitörő sikert aratott az ezt követő, The Fame Monster (2009) című középlemez, rajta két újabb világszerte első helyezéseket elérő számmal, a Bad Romance-szel és a Telephone-nal. Az albumok népszerűsítésére Gaga világ körüli turnékra indult: a The Fame Ball Tourt csupán pár hónappal az utolsó koncerttel a The Monster Ball Tour követte. Gaga második nagylemeze, a Born This Way 2011. május 23-án jelent meg, rajta a világszerte óriási sikert arató címadó dallal, amely a megannyi slágerlistás siker mellett az iTunes történetének leggyorsabban fogyó száma lett.

Lady Gagát olyan glam rock zenészek inspirálták, mint David Bowie és Freddie Mercury, illetve popzenei előadók, mint Madonna, Michael Jackson, vagy Whitney Houston. Fülbemászó slágerei mellett szertelen öltözködési stílusával, videoklipjeivel és élő előadásaival vívta ki a közismertséget. Zenei előadóként számos sikert elért, köztük öt Grammy-díjat és további tizenkét kategóriában jelölést; két Guinness rekordot;és több mint tizenöt millió eladott albumot és ötvenegy millió kislemezt világszerte.A Billboard magazin a 2010-es év előadójának választotta, és a 73. helyre sorolta a 2000-es évek legjobbjai - Az évtized előadói listáján. A Time magazin a világ száz legnagyobb hatású embere közé sorolta, és a Forbes is A 100 legbefolyásosabb és legnagyobb hatású híresség egyikének nevezte.A Forbes emellett A világ 100 legbefolyásosabb nője nevű listáján a hetedik helyre sorolta őt

Biográfia:

1986–2004: Gyermekkor, iskolás évek

Stefani Germanotta 1986. március 28-án, New Yorkban született, olasz származású amerikai szülei, Joseph és Cynthia Germanotta (leánykori nevén: Cynthia Bissett) első gyermekeként. 4 évesen kezdett el zongorázni, 13 évesen írta első zongoradarabját, 14 évesen pedig már fellépésekre járt. 11 éves korától a Convent of the Sacred Heart katolikus általános iskolában tanult. Az iskolai musicalekben Germanotta többször is főszerepet kapott, például Adelaide-t alakította a Macsók és macákban és Philiát az Ez mind megtörtént útban a Fórum felében.Elmondása szerint iskolai életét sok, kemény tanulás, és nagy fegyelem jellemezte, ugyanakkor megjegyezte: "sokszor túl provokatív voltam, vagy túlságosan különc, ebből sok problémám adódott, ezért igyekeztem visszafogni magam. Nem illettem oda, folyton valami csodabogárnak éreztem magam."Ismerősei is azt mondták, nehezen illeszkedett be az iskolájában. „Volt egy állandó baráti társasága és jó tanuló volt. Sok fiúval volt barátságban, de számára az éneklés volt a legfontosabb dolog.", emlékezett vissza egyik osztálytársa.

17 évesen bekerült azon 20 ember közé, akik felvételt nyertek a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts nevű művészeti iskolájába, ahol elkezdett zene szakra járni. Dalszövegírói képességeinek fejlesztése mellett remek esszéket és elemző dolgozatokat írt művészet, vallás, szociológia, és politológia témákban, de később mégis otthagyta az egyetemet. Kreatívabbnak érezte magát osztálytársai többségétől, és nem érezte szükségét a további tanulmányoknak. „Ha egyszer megtanulod hogyan gondolkodj a művészet területén, onnantól már saját magadat is tudod tanítani”, mondta. Másodéves volt, amikor az egyetemet félbehagyva úgy döntött, inkább zenei karrierjére fókuszál. Édesapja nem tartotta vissza tervétől, és megígérte, hogy egy évig fizeti a lakbérét, azzal a feltétellel, hogy ha nem jár sikerrel, visszamegy az egyetemre. „Otthagytam az egész családomat, megszereztem a legolcsóbb lakást, és sz*rt ettem, várva hogy valaki majd felfedez” – mondta Stefani.

2005–2007: A karrier kezdete

19 évesen szerződést kötött a Def Jam Recordings lemezcéggel.Bár Gaga felvételére azután került sor, hogy L. A. Reid zenei producer hallotta őt énekelni az irodája mellett lévő szobából, az énekesnő állítása szerint sosem találkozott Reiddel. „Órákon keresztül vártam az irodája előtt, remélve, hogy találkozhatok vele és beszélhetünk a dalaimról, de ez soha nem történt meg” - mondta. Három hónap múlva fel is bontották a szerződést.Ugyanakkor itt ismerkedett meg a dalszövegíró-producer Nadir Khayattal, művésznevén RedOne-nal, akivel később számos alkalommal együtt dolgozott.Az első dal, melyet vele együtt készített el a Mötley Crüe Girls, Girls, Girls és az AC/DC T.N.T. című száma által inspirált Boys Boys Boys volt.

Miután New York Lower East Side nevű részébe költözött, néhány New York-i barátjával Stefani Germanotta Band néven kezdett el zenélni. Egy New Jersey-i italbolt alatti stúdióban készítettek egy középlemezt, melynek dalai Fiona Apple balladáira emlékeztetnek.Mindemellett, hogy pénzhez jusson, több bárban is fellépett, mint go-go táncosnő. Az énekesnő drogproblémái miatt édesapja sokáig nem beszélt vele, Stefani végül emiatt hagyott fel káros szenvedélyével.

Rob Fusari zenei producer, aki Gaga néhány korai dalának szövegírásánál segédkezett, Freddie Mercury-hoz hasonlította Stefani énekképességeit. Fusarihoz fűződik Stefani művésznevének megteremtése, amelynek alapja a Queen Radio Ga Ga című slágere volt.

„Minden nap, amikor Stef [Stefani] bejött a stúdióba, köszönés helyett elkezdtem neki énekelni a Radio Ga Ga című dalt. […] [A »Lady Gaga« név] valójában a véletlen műve. Írtam egy sms-t Stefaninak, benne a »Radio Ga Ga« szavakkal, de valamiért a »Radio« szó átjavítódott »Lady«-re. Stefani rögtön visszaírt: »Ez lesz az!« Ettől a naptól fogva ő volt Lady Gaga. Meg is mondta nekem: »Soha többé ne hívj Stefaninak!«”


Lady Gaga fellépése egy bárban.2007-ben, immár művésznevét használva, Lady Gaga megismerkedett Lady Starlight go-go táncosnővel, aki segített neki kitalálni egyéni öltözködésmódját.Együtt léptek fel több belvárosi klubban - úgy mint a Mercury Lounge, a The Bitter End, valamint a Rockwood Music Hall - saját élő showjukkal, a Lady Gaga and The Starlight Revue-vel. Műsoruk szórakoztató pop/rock show és az 1970-es évek művészetének keveréke volt.2007 augusztusában felkérték őket, hogy lépjenek fel műsorukkal a Lollapalooza amerika zenei fesztiválon. A show sikert aratott mind a közönség, mind a zenei kritikusok körében.Lady Gaga karrierje elején csak az avantgárd elektronikus és a dance zenével foglalkozott, később talált rá saját stílusára, amikor keresztezte mindezt a popzenével, illetve a David Bowie és Queen-féle glam rockkal.

Rob Fusari elküldte a Gagával készített dalokat barátjának, a szintén zenei producer Vincent Herbertnek, aki végül 2008 januárjában leszerződtette az Interscope Records lemezcég jogtulajdonában lévő Streamline Recordshoz. Az énekesnő később úgy beszélt Herbertről, mint a férfi, aki felfedezte őt. „Erősen érzem, hogy pop történelmet írtunk, és ezt folytatni fogjuk” - mondta.Az énekesnő emellett szerződést kötött a Sony/ATV Music Publishing nevű céggel, melynek keretében dalszövegeket írt Britney Spearsnek, Fergienek, a Pussycat Dollsnak, valamint a szintén a Streamline-nál lévő New Kids on the Block együttesnek. Az Interscope kiadóhoz köthető Akon, aki felfedezte Gaga énekesi képességeit, amikor meghallotta őt, ahogy a stúdióban énekel. Akon az Interscope-pal megegyezve saját lemezcégéhez is szerződtette Gagát.Az énekesnő ismét RedOne-nal kezdett dolgozni, és felvették több későbbi slágerét, mint a Just Dance és a Poker Face. Gaga az Interscope részeként működő Cherrytree Recordshoz is csatlakozott, ahol Martin Kierszenbaum producer-dalszövegíróval dolgozott együtt; ennek az együttműködésnek eredménye például az Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) című dal.

2008–2010: The Fame és The Fame Monster

Lady Gaga a 2009-es MTV Video Music Awards gálán.2008-ban Lady Gaga Los Angelesbe költözött, hogy közel legyen a stúdióhoz, ahol debütáló albuma, a The Fame felvételeit készítették. A korongon számtalan különböző zenei stílust kevert össze, így a popot, a dancet, a rockot, és az R&B-t is. A The Fame („A hírnév”) címmel megjelent debütáló nagylemeze pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól; a kritikákat összegyűjtő és átlagoló Metacritic oldalon 71 pontot kapott a 100-ból.Az albumnak sikerült a lemezeladási listák élére kerülni Ausztriában, Kanadában, Hollandiában, Írországban, és az Egyesült Királyságban, illetve bekerült az öt legjobban fogyó album közé Ausztráliában és az Egyesült Államokban. Első kislemeze, a Just Dance hat országban vezette a slágerlistákat, – Ausztráliában, Kanadában, Hollandiában, Írországban, az Egyesült Királyságban, és az Egyesült Államokban – később pedig jelölést kapott A legjobb dance felvételnek járó Grammy-díjra. Következő kislemeze, a Poker Face, még elődjénél is nagyobb sikereket ért el, a világ szinte minden jelentős zenei eladási listáját vezette, köztük az Egyesült Királyságét és az Egyesült Államokét. 2009. április 2-án a Poker Face elérte a Billboard Hot 100 nevű slágerlistájának első helyét, így Tiffany (1987–1988), Mariah Carey (1990) és Christina Aguilera (1999) után ő lett a negyedik olyan énekesnő, aki az első két számával vezetni tudta az amerikai slágerlistát. A Poker Face elnyerte A legjobb dance felvételnek járó Grammy-t, amellett hogy jelölték két másik kategóriában is (Az év dala, Az év felvétele). A The Fame jelölést kapott Az év albuma kategóriában, és elnyerte A legjobb elektronikus/dance albumnak járó díjat. Lady Gaga a New Kids on the Block együttes előzenekaraként indult koncertsorozatra – előadva az együttes The Block című albumán található közös számukat, a Big Girl Now-t is, majd a Pussycat Dolls World Domination turnéjának előénekese lett az európai, illetve az ausztráliai és óceániai részén.Első őnálló turnéja The Fame Ball néven, 2009 márciusában vette kezdetét.

A Rolling Stone magazin évente kiadott „Hot 100” nevű különszáma 2009 májusában a szinte meztelen – csak műanyag buborékokkal betakart – Lady Gagával a borítón látott napvilágot. A lapban beszélt arról, hogy miközben New Yorkban a karrierje beindításáért küzdött, szerelmi viszonyban volt egy heavy metál banda dobosával. Hozzátette, hogy ő volt az, aki a szakítás mellett döntött, és hogy a kapcsolat nagy inspirációt jelentett a The Fame dalainál.Gagát összesen kilenc díjra jelölték a 2009-es MTV Video Music Awards-on, és megnyerte A legjobb új előadónak járó díjat, illetve Paparazzi című kislemeze is besöpört két díjat A legjobb művészeti rendezés és A legjobb speciális effektek kategóriákban.2009 októberében megnyerte a Billboard magazin „Rising Star of 2009” díját, mint legjobb új előadó.2009. október 10-én Barack Obama amerikai elnökkel együtt részt vett a „Nemzeti Ebéd” elnevezésű rendezvényen, amelyet az Egyesült Államok legnagyobb meleg, leszbikus, és transzszexuális egyesülete, a Human Rights Campaign rendezett, majd csatlakozott a szervezet által rendezett felvonuláshoz.


Lady Gaga The Monster Ball című turnéján, 2010-ben.2009 novemberében jelent meg Lady Gaga nyolc új számot tartalmazó, The Fame Monster című középlemeze, amely a The Fame album folytatásának tekinthető. A dalok központi témája ezúttal a hírnév árnyoldala volt, amellyel világ körüli turnézása során kellett szembesülnie az énekesnőnek. Az albumról elsőként a Bad Romance című dalból lett kislemez, amely tizennyolc országban került a slágerlisták élére, és második helyet ért el az Egyesült Államokban, Ausztráliában, és Új-Zélandon. Ezzel Gaga lett az első előadó az Egyesült Államokban, akinek három kislemeze is – a Just Dance-szel és a Poker Face-szel együtt – átlépte a négymilliós letöltési határt az interneten. A dal Grammy-jelölést kapott A legjobb női popénekes teljesítmény, a hozzá készült videó pedig A legjobb rövid hosszúságú videoklip kategóriában. Az album második kislemeze, a Beyoncé Knowles közreműködésével készített Telephone Gaga negyedik száma lett az Egyesült Királyságban, amely első lett a kislemezlistán, és A legjobb popénekesi közreműködés kategóriában kapott jelölést Grammy-díjra. A dalhoz készült polgárpukkasztó zenei videót pozitívan fogadták a kritikusok, és méltatták Gagát a „Michael Jacksont idéző zeneisége és látványos előadások létrehozásához szükséges képessége, illetve a Madonnában is meglévő erőteljes szexualitás és ösztönös provokatív természete” miatt. Hasonlóan nagy port kavart az Alejandro című kislemez videoklipje, amelyen Gaga Steven Klein divatfotóssal dolgozott együtt. A kritikusok karrierje egy nagy előrelépésének nevezték a „nyomasztó, mégis csodálatos” világot bemutató videót, ugyanakkor a Katolikus Liga istenkáromlással vádolta vallásos jelképeik meggyalázása miatt. Gaga a videoklipjeivel az őket körülövező botrány ellenére – vagy részben annak köszönhetően – az első előadó lett, akinek videói össznézettsége átlépte az egymilliárdos határt a YouTube internetes videómegosztó oldalon. A The Fame Monster album egésze is kitörő sikert ért el, és A legjobb vokális pop album, valamint Az év albuma kategóriák egyik esélyese a 2011-es Grammy gálán. Az album népszerűsítésére – négy nappal annak megjelenése és pár hónappal a The Fame Ball Tour befejezése után - Gaga elindult második világ körüli turnéjára The Monster Ball Tour címmel. A hatalmas kritikai és kereskedelmi sikert elért turné 2011 májusában fog befejeződni, másfél évvel a kezdete után. Gaga emellett számos rendezvényen előadott dalokat az albumról. A 2009-es Royal Variety Performance-en Speechless című balladáját énekelte el II. Erzsébet brit királynőnek. Az 52. Grammy-díj kiosztót ő nyitotta meg a Poker Face-szel, majd Elton John-nal duettezve elénekelte a Speechlesst és Elton Your Song-ját. A 2010-es BRIT Awardson – ahol mindhárom kategóriában nyert, amelyben jelölést kapott - a Telephone balladaverziójával és a Dance in the Dark előadásával állított emléket a 2010-ben elhunyt barátjának, Alexander McQueen divattervezőnek.

Barbara Walters újságíró az ABC News csatornán „2009 tíz legelbűvölőbb embere” közé választotta Lady Gagát. Sokan arról kezdtek el beszélni, hogy Gaga hermafrodita, és mikor Walters felhozta a témát, az énekesnő azt mondta, ez csak városi legenda, és csöppet sem sértődött hangnemben hozzátette: „Bizonyos értelemben kétneműség van abban, ahogy előadom magamat, és én szeretem is a kétneműséget” 2010 áprilisában a Time 2010 száz legbefolyásosabb embere közé sorolta az énekesnőt. 2010 májusában a The Times-nak adott interjúban felmerült, hogy Gagát megtámadta a krónikus, lupus nevű betegség. Egy Larry Kingnek adott interjúban az énekesnő elmondta, hogy elment egy kivizsgálásra ahol megállapították, hogy bár tüneteket nem mutat, tesztje a pozitív tartomány határán áll. A 2010-es MTV Video Music Awards-ra Gaga rekordszámú, tizenhárom jelölést kapott, és a díjátadón nyolc kategóriában meg is nyerte a díjat, köztük Az év videoklipje díját a Bad Romance videójáért.

2011–: Born This Way [szerkesztés]Gaga második nagylemeze, a Born This Way 2011. május 23-án jelent meg. Ezt megelőzően, 2011. február 11-én kiadták az azonos című első kislemezt, a Born This Wayt, melyet Gaga rá két nappal, február 13-án élőben előadott az 53. Grammy-díjkiosztó gálán, ahol három kategóriában is díjat nyert. A dal az első helyen debütált a Billboard Hot 100-as listán és ezzel a slágerlista történetének 1000. első helyezett kislemezévé vált. A dalból öt nap alatt több mint egy millió digitális kópia kelt el, így ez lett a legkelendőbb dal a digitális zenei letöltés történetében. A Born This Way mellett Gaga egy másik számát is bemutatták: a Hello, Hello című, Elton Johnnal rögzített duett a mozikban 2011 februárjától megtekinthető Gnómeó és Júlia című animációs filmben került felhasználásra.

2011. január 6-án, Las Vegasban Gaga bemutatta a Polaroid céggel együttműködve készített, Grey Label márkanév alatt idén a boltokba kerülő három új fényképészeti termékét: egy fotózásra is alkalmas napszemüveget, egy hordozható fotónyomtatót és egy, a Polaroid múltját idéző dizájnú fényképezőgépet. „A Polaroiddal való munkámba beletettem a meglátásaimat, a divat és a technológia iránti szeretetemet, illetve a jövő iránti megszállottságomat” – mondta az énekesnő a bemutatón. 2011 januárjában és márciusban Gaga két Mugler divatbemutató zenei rendezője is volt Párizsban, és a márciusi új női ruhakollekció bemutatóján kifutó modellként is debütált. Az American Idol 2011. május 11-ei adásában vendégszerepelt a legjobb négybe jutott versenyzők mentoraként. Az amerikai V magazin 2011. május 12-ei számától egy saját rovatot ír a divat és a művészet témájában. 2011. május 17-én a Metropol globális vendégszerkesztője volt. Gaga szerződést kötött a Coty Inc. nevű parfümcéggel, melynek értelmében több parfüm is a boltokba kerül majd az énekesnő nevével fémjelezve.Az első parfüm, mely a „Monster” nevet kapta, 2012-re várható.

Lady Gaga dalszövegek:

Again Again (Lady Gaga) hun video

Alejandro (Lady Gaga) hun video

Americano (Lady Gaga) hun video

Americano / Dance Again (Glee Cast) hun video

Applause (Lady Gaga) hun video

Artpop (Lady Gaga) hun video

Aura (Lady Gaga) hun video

Bad Kids (Lady Gaga) hun video

Bad Romance (Lady Gaga) hun video

Bad Romance (Thirty Seconds to Mars) video

Bad Romance (Lissie) video

Bad Romance (Glee Cast) hun video

Beautiful dirty rich (Lady Gaga) hun video

Bloody Mary (Lady Gaga) hun video

Born This Way (Lady Gaga) hun video

Born This Way (Glee Cast) hun video

Boys boys boys (Lady Gaga) hun video

Brown eyes (Lady Gaga) hun video

Cake Like Lady Gaga (Lady Gaga)

Chillin (Lady Gaga) video

Chrismas tree (Lady Gaga) hun video

Dance in the dark (Lady Gaga) hun video

Dirty ice cream (Lady Gaga) video

Disco Heaven (Lady Gaga) video

Do what u want (Lady Gaga) hun video

Donatella (Lady Gaga) hun video

Eh Eh (Lady Gaga) hun video

Eh, eh (nothing else I can say) (Lady Gaga) video

Electric Chapel (Lady Gaga) hun video

Fancy pants (Lady Gaga) video

Fashion (Lady Gaga) hun video

Fashion! (Lady Gaga) video

Fooled me again (Honest eyes) (Lady Gaga) video

Fooled Me Again (Honest Eyes) (Lady Gaga) video

Future love (Lady Gaga) video

G.U.Y. (Lady Gaga) hun video

Glitter and grease (Lady Gaga) video

Government Hooker (Lady Gaga) hun video

Gypsy (Lady Gaga) hun video

Hair (2011) (Lady Gaga) hun video

Heavy Metal Lover (Lady Gaga) video

Highway Unicorn (Road 2 Love) (Lady Gaga) hun video

Hypnotico (Jennifer Lopez) video

I like it rough (Lady Gaga) video

Jewels (Lady Gaga) video

Judas (Lady Gaga) hun video

Just Dance (Lady Gaga) hun video

Let love down (Lady Gaga) hun video

Look What I Found (Lady Gaga) video

Love game (Lady Gaga) hun video

Manicure (Lady Gaga) video

Marry the night (Lady Gaga) hun video

Mary Jane Holland (Lady Gaga) hun video

Meet me on the Epuinox (Lady Gaga)

Money, honey (Lady Gaga) hun video

Monster (Lady Gaga) hun video

Paparazzi (Lady Gaga) hun video

Paper Gangsta (Lady Gaga) hun video

Perfect Illusion (Lady Gaga) hun video

Poker Face (Glee Cast) hun video

Pokerface (Lady Gaga) hun video

Red and Blue (Lady Gaga) hun video

Reloaded (Lady Gaga) video

Retro Dance Freak (Lady Gaga) video

Rock show (Lady Gaga) video

Scheiße (Lady Gaga) hun video

Sexxx Dreams (Lady Gaga) video

Silly Boy (Lady Gaga) hun video

So Happy I Could Die (Lady Gaga) hun video

Something Crazy (Lady Gaga) video

Speechless (Lady Gaga) hun video

Starstuck (Lady Gaga) video

Stuck On Fuckin' You (Lady Gaga) video

Summer boy (Lady Gaga) video

Swine (Lady Gaga) hun video

Teeth (Lady Gaga) hun video

Telephone (Lady Gaga) hun video

Telephone (Glee Cast) hun video

The Cure (Lady Gaga) video

The Edge Of Glory (Lady Gaga) hun video

The Fame (Lady Gaga) hun video

Vanity (Lady Gaga) hun video

Venus (Lady Gaga) hun video

Video Phone (Beyoncé) hun video

Wish you were here (Lady Gaga) hun video

Words (Lady Gaga) video

You and I (Lady Gaga) hun video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább