Axl Rose

Axl Rose
Teljes név: Axl Rose
Együttes: Rose
Hangszer, szerep: ének
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 2, összesen 2352 alkalommal

Bemutatás:

William Axl Rose, a Guns N' Roses énekese William Bruce Rose néven született az indianai Lafayette-ben.

Rossz családi körülmények között élt. 1982-ben Los Angeles-be költözött, és tagja lett Tracii Guns zenekarának, a L.A. Guns-nak, ami a Guns N' Roses előfutára.

Az 1980-as évek végén világhírű lett, mint a GNR frontembere.
Ma már ő az egyetlen alapító tag a bandában.

Axl hírhedt a színpadi stílusáról, botrányairól, nőügyeiről és vitáiról, amik közte és a zenekar korábbi tagjai, vagy más híres emberek között zajlottak.

Biográfia:

W. Axl Rose William Bruce Rose, Jr. néven született az Indiana állambeli Lafayette-ben a 16 éves Sharon E. Lintner és a 20 éves William Bruce Rose fiaként. Apja végül elhagyta a családot, Axl ekkor csupán 2 éves volt.

1965-ben Rose anyja találkozott Stephen L. Bailey-vel egy egyházi esten, majd nem sokkal később feleségül is ment a férfihoz. Fia nevét William Bruce Bailey-re változtatja, új férje vezetéknevét maga is felveszi.
Bailey-nek két gyereke volt, Amy és Stuart. Rose bevallotta, hogy őt és féltestvéreit Bailey rendszeresen, minden ok nélkül bántalmazta.
Axl gyerekként azt hitte, hogy Bailey a biológiai apja. A Bailey háztartás mélyen vallásos volt, mindannyian részt vettek a Pünkösdista egyházban. Végül is az egyház biztatta és képezte Rose-t az éneklésben.

Középiskolában részt vett a kórusban, valamint zongorázni is tanult. Axl a Jefferson High School-ba járt, amely Lafayette-ben található, ahonnan nem sokkal később ki is rúgták.

17 éves volt, mikor átkutatott néhány papírt az otthonában és a papírok között rálelt biológiai apjára és eredetére, ezután felvette a Rose nevet (habár törvényesen még mindig William Bailey volt). Mindazonáltal csupán W. Rose-nak nevezte magát, mivel a William nevet utálta. Miután felfedezte az igazságot, Rose élete fenekesen felfordult.
Többször is konfliktusba keveredett a rendőrséggel, húsz alkalommal tartóztatták le, többek közt alkoholfogyasztás és támadások miatt.

16 évesen kirúgták otthonról. Ebben az időben találkozott Izzy Stradlin-nel az iskolában. 17 éves volt, mikor az ügyvédje tanácsára elhagyta Indiana-t, és 1982 decemberében végleg Los Angeles-be költözött, az akkori barátnőjével. Rose ezután W. Axl Rose-nak nevezi el magát, majd új életet kezd Stradlin-nel.

Rose 1986-ban, hivatalosan is felveszi a W. Axl Rose nevet. Los Angeles-ben Rose olyan zenekarokban játszott, mint a Rapidfire, L.A. Guns és a Hollywood Rose.

Rose sokféle alkalmi munkából próbálta fenntartani magát, egy alkalommal Rose és Stradlin 8 dolláros órabérért cigarettákat szívott az UCLA egyetemen, egy tudományos tanulmány érdekében. Rose és az L.A. Guns másik tagja Tracii Guns 1985 márciusában megalakítják a Guns N' Roses-t. A banda az L.A. Guns és a Hollywood Rose zenekar ötvözete volt, olyan tagokkal akik az egyik, vagy éppen mindkét bandában játszottak, Ole Beich-t és Duff McKagan-t beleértve. Egyre több rajongót toboroztak és elkezdték felkelteni a lemezkiadó vállalatok figyelmét is. A végső felállásban Rose, mint énekes, Slash gitáros, Izzy Stradlin ritmusgitáros, Duff McKagan basszusgitáros és Steven Adler dobos vett részt.

A Guns N' Roses 1986-ban írt alá a Geffen Records-hoz. A zenekar jelentős bemutatkozó albuma, az Appetite for Destruction 1987. július 21-én jelent meg az Egyesült Államokban. A lemez lassan kezdett, mindössze 500,000 darabot adtak el belőle a megjelenést követő egy évben. A gyenge kezdés után a jég megtört, az Appetite for Destruction a mai napig a legtöbbet eladott bemutatkozó album az Egyesült Államokban, hazájában 18 alkalommal lett platinalemez, világszerte pedig 28 milliót adtak el belőle.

Az Appetite for Destruction és az utáni megjelenő EP, a GNR Lies sikereinek köszönhetően Rose-t minden idők egy legkiemelkedőbb frontemberének nevezték el.

A ’80-as évek közepén és a '90-es évek elején Rose viharos kapcsolatba került Erin Everlyvel, Don Everly (Everly Brothers) énekes lányával. Axl és Erin 1990 április 28-án Las Vegas-ban házasodtak össze. A pár kevesebb, mint egy hónapig volt házas, a házasságot 1991 januárjában érvénytelenítették. Rose sohasem házasodott újra és gyerekei sincsenek.

1990-ben a Guns N' Roses stúdióba vonult, hogy felvegye következő lemezét. A munkafolyamat lassan és kínkeservesen haladt, mivel Steven Adler drog és alkoholfüggőséggel harcolt, de végül 1990 júliusában kirúgták a zenekarból, helyére a The Cult együttes dobosa, Matt Sorum került. A zenekar továbbá kirúgta a menedzser Alan Niven-t, 1991 májusában, helyére Doug Goldstein került.

Mikor már elég zenével készültek el, megjelentették a Use Your Illusion I és Use Your Illusion II albumokat, 1991. szeptember 17-én. A taktika bevált, az albumok a Billboard lista első és második helyén debütáltak, a Guns N' Roses tehát egy új rekordot állított fel, máig nem sikerült végrehajtani ezt a bravúrt. Az albumok 108 héten át szerepeltek a listán.

1991-ben, még az Illusion albumok megjelenése előtt, a Guns N' Roses megkezdte a 28 hónapig tartó Use Your Illusion Turnét. Ez leginkább a rekordmennyiségű jegyeladások és a sok ellentmondásos zenekaron belüli konfliktusok miatt vált híressé. 1991 közepén, Rose a szépséges modellel, Stephanie Seymour-al kezdett randizni. Seymour feltűnt a Guns N’ Roses "November Rain" és "Don't Cry" című videóiban is. Rose nagyon megszerette Stephanie korábbi kapcsolatából született fiát, Dylan-t és próbált jó apaként viselkedni. A pár 1993-ban szakított, amitől Rose mély depresszióba esett. Ezalatt kapcsolat az együttes tagjai között egyre felszültebbé vált: Izzy Stradlin 1991. november 7-én önként hagyta ott a bandát, helyét a Kill For Thrills gitárosa Gilby Clarke vette át a két éves turné alatt. Clarke végül 1994-ben képett ki, őt Rose gyerekkori barátja Paul Tobias váltotta fel.
A feszültségek tovább növekedtek. Slash, McKagan és Sorum 1996 és 1997 között kiléptek a zenekarból különféle balhék miatt.

Mára a bandában Rose-on kívül az egyetlen régi tag Dizzy Reed billentyűs, aki az Illusion-korszakban csatlakozott a Guns N' Roses-hoz. Miután a Guns N' Roses stabilitása összeomlott, Rose elvonult a nyilvánosság elől. A zenekar nem oszlott fel véglegesen, bár nem turnéztak és évekig nem adtak ki új anyagot. Rose ennek ellenére toborozta a zenészeket az eredeti tagok helyére, de a tagváltások majdhogynem heti rendszerességgel zajlottak. A zenekar utolsó alapítótagja (Rose-t kivéve) Duff McKagan volt. Az 1990-es évek végéig remetének tartották Rose-t, mivel ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt és ideje legnagyobb részét a Malibu-i házában töltötte. Rose hosszú hallgatás után elmondta, hogy éjszakáit próbákkal és írással tölti, mivel a Guns N' Roses új felállásán és a zenekar új lemezén a Chinese Democracy-n dolgozik. A Guns N' Roses végül turnézott különböző országokban 2002-ben és 2006-ban ismét. 2006. május 6-án, Rose megjelent az Eddie Trunk Show-ban, ahol megígérte, hogy az albumot valamikor 2006 vége felé, vagy év végén adják ki. Óriási várakozás és hatalmas csúszás után, 2008. november 23-án jelent meg a Chinese Democracy album. A Geffen lemezkiadó dühös volt Rose-ra, mert az a Chinese Democracy megjelenése után nem promotálta és nem tett abszolút semmit a lemez jobb eladásai érdekében. A Chinese Democracy világ legdrágább lemeze címet érdemelte ki, 15 millió dolláros költségvetésével.

Zenekarai:

Axl Rose dalszövegek:

14 Years (Guns N' Roses) hun video

Anything Goes (Guns N' Roses) hun video

Back off Bitch (Guns N' Roses) hun video

Bad Apples (Guns N' Roses) video

Better (Guns N' Roses) video

Breakdown (Guns N' Roses) video

Catcher In The Rye (Guns N' Roses) video

Chinese Democracy (Guns N' Roses) video

Civil War (Guns N' Roses) hun video

Coma (Guns N' Roses) video

Dead Horse (Guns N' Roses) hun video

Don´t Damn Me (Guns N' Roses) hun video

Don't cry (Guns N' Roses) hun video

Garden Of Eden (Guns N' Roses) video

It's So Easy (Guns N' Roses) video

Mr. Brownstone (Guns N' Roses) hun video

My Michelle (Guns N' Roses) video

Nightrain (Guns N' Roses) video

November rain (Guns N' Roses) hun video

One In A Million (Guns N' Roses) hun video

Out ta get me (Guns N' Roses) video

Paradise City (Guns N' Roses) hun video

Patience (Guns N' Roses) hun video

Perfect Crime (Guns N' Roses) hun video

Reckless life (Guns N' Roses) video

Right Next Door to Hell (Guns N' Roses) hun video

Rocket Queen (Guns N' Roses) hun video

Scraped (Guns N' Roses)

Sweet child o' mine (Guns N' Roses) hun video

Sweet Child O' Mine (Anastacia)

Sweet child o'mine (Sheryl Crow) video

The Garden (Guns N' Roses) video

Think about you (Guns N' Roses) hun video

This I Love (Guns N' Roses) hun video

Used to love her (Guns N' Roses) video

Welcome to the Jungle (Guns N' Roses) hun video

You Could Be Mine (Guns N’ Roses) video

You're crazy (Guns N' Roses) video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább